Labeling alkoholických nápojů : situace a perspektivy v České republice
Název práce v češtině: | Labeling alkoholických nápojů : situace a perspektivy v České republice |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Labeling of alcohol beverages : situation and perspectives in Czechia |
Klíčová slova: | alkohol, označování alkoholu, Česká republika, mezinárodní srovnání |
Klíčová slova anglicky: | alcohol, alcohol labeling, Czech Republic, international comparison |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN (11-00611) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Miroslav Barták, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 16.11.2022 |
Datum zadání: | 16.11.2022 |
Datum a čas obhajoby: | 11.09.2024 09:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 11.07.2024 |
Datum proběhlé obhajoby: | 11.09.2024 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (B02236) |
Oponenti: | doc. MUDr. Michael Fanta, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
World Health Organization. (n.d.). Health warning labels on alcoholic beverages: Opportunities for informed and healthier choices. World Health Organization. Retrieved December 16, 2022, from https://www.who.int/publications-detail-redirect/9789240044449 WHO/europe intranet | news. (n.d.). Alcohol labelling: A discussion document on policy options. Retrieved December 16, 2022, from https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/343806/WH07_Alcohol_Labelling_full_v3.pdf GfK Belgium. (n.d.). State of play in the use of alcoholic beverage labels to inform consumers about health aspects Action to prevent and reduce harm from alcohol. Retrieved December 16, 2022, from https://health.ec.europa.eu/system/files/2016-11/alcohol_beverage_labels_full_report_en_0.pdf Varallo, C., & Cravetto, C. (2018). Alcoholic Beverages Labelling: Analysis of the Joint-self Regulatory Proposal of the Industry on Nutrition Labelling and Ingredients’ Declaration. European Journal of Risk Regulation, 9(2), 329-336. doi:10.1017/err.2018.30 Kypri, K., McManus, A., Howat, P. M., Maycock, B. R., Hallett, J. D., & Chikritzhs, T. N. (2007). Ingredient and nutrition information labelling of alcoholic beverages: do consumers want it?. The Medical journal of Australia, 187(11-12), 669. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2007.tb01469.x Kontrolní činnost szpi. Státní zemědělská a potravinářská inspekce. (n.d.). Retrieved December 16, 2022, from https://www.szpi.gov.cz/clanek/kontrolni-cinnost-szpi.aspx?q=Y2hudW09NQ%3D%3D Rada Evropské unie. (2017). ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o povinném uvádění seznamu složek a výživových údajů na etiketách alkoholických nápojů. Retrieved from https://eur-lex.europa.eu/legal-content/cs/TXT/?uri=CELEX:52017DC0058. |
Předběžná náplň práce |
ÚVOD: Alkohol je psychoaktivní látka, jejíž konzumace představuje mnoho negativních dopadů na českou společnost a její somatické i duševní zdraví. Povědomí společnosti ohledně dopadů konzumace alkoholu v České republice je nedostatečná. Labeling (označování) alkoholických nápojů je jedním z nástrojů, který by mohl přispět k lepší informovanosti a působit jako preventivní opatření. CÍLE: Cílem práce bylo najít pozitivní či negativní konsenzus expertů v České republice ohledně doporučení pro labeling alkoholických nápojů a jeho potenciální implementaci v České republice a tím analyzovat názory expertů na označování alkoholu. VÝZKUMNÉ OTÁZKY: Výzkumné otázky se zabývají názory expertů na labeling alkoholických nápojů a z jejich rozřazení do oblasti shody, rozporů a neutrální oblasti. METODY: Pro sběr dat byla použita modifikovaná Delphi metoda. Proběhla 2 kola dotazování. Byla identifikována oblast shody, největších rozporů a neutrální oblast. SOUBOR: Pro výběr výzkumného souboru byla použita metoda účelového výběru. Byl sestaven expertní panel (adiktologické odborná veřejnost a zástupci veřejné správy) ze 44 respondentů, kteří splňují kritéria, stanovená výzkumníkem (relevantní pracovní pozice, minimální doba praxe, sebehodnocení jako odborníka, ochota zúčastnit se dvoukolového dotazování). Experti byli osloveni prostřednictvím e-mailových adres. VÝSLEDKY: Ve 2. kole dotazování byla zaznamenána pozitivní shoda u 23 výroků/doporučení (100 %) pro labeling alkoholických nápojů, u 12 z nich (52 %) byl zaznamenán 100% konsenzus. Ve 2. kole bylo do oblasti shody zařazeno 100 % výroků/doporučení, do neutrální oblasti a oblasti rozporů nebylo zařazeno žádné doporučení. ZÁVĚR: Labeling alkoholických nápojů je dle expertů v České republice účinným nástrojem pro šíření informací a povědomí o rizicích spojených s konzumací alkoholu. Experti se shodují na potřebě úprav v oblasti labelingu a zavedení varování ohledně rizik konzumace na etikety nádob s alkoholem. Shoda byla zaznamenána u většiny předložených návrhů. Tato práce může sloužit jako výchozí materiál pro další mapování situace a výzkum v oblasti označování alkoholu. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Abstract INTRODUCTION: Alcohol is a psychoactive substance, that has many negative effects on Czech society and its physical and mental health. Society's awareness of the effects of alcohol consumption in the Czech Republic is insufficient. Labeling of alcoholic beverages is one of the tools, that could contribute to better awareness and act as a preventive measure. AIMS: The aim of the work was to find a positive or negative consensus of experts in the Czech Republic regarding statements and recommendations for the labeling of alcoholic beverages and their potential implementation in the Czech Republic, and thus to analyze their opinions on alcohol labeling. RESEARCH QUESTIONS: The research questions deal with the opinions of experts on the labeling of alcoholic beverages and their classification into area of agreement, contradictions and neutral area. METHODS: A modified Delphi method was used for data collection. There were 2 rounds of questioning. The area of agreement, the greatest disagreements and the neutral area were identified. RESEARCH SAMPLE: Pusposive sampling was used to select the research file. An expert panel (addiction specialists and representatives of the public administration) of 44 respondents who meet the criteria set by the researcher was assembled (relevant job position, minimum period of experience, self-assessment as an expert, willingness to participate in a two-round interview). The experts were contacted via e-mail addresses. RESULTS: In the 2nd round of questioning, positive agreement was found for 23 statements/recommendations (100 %) for the labeling of alcoholic beverages, 100% consensus was found for 12 of them (52 %). In round 2, 100 % of statements/recommendations were included in the agreement area, no recommendations were included in the neutral area and the disagreement area. CONCLUSION: According to experts in the Czech Republic, the labeling of alcoholic beverages is an effective tool for disseminating information and awareness about the risks associated with alcohol consumption. Experts agree on the need for adjustments in the area of labeling and the introduction of warnings about the risks of consumption on the labels of alcohol containers. Agreement was recorded for most of the proposals presented. This work can serve as starting material for further situation mapping and research in the field of alcohol labeling. |