Nutriční specifika v hospicové péči
Název práce v češtině: | Nutriční specifika v hospicové péči |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Nutritional specifics in hospice care |
Klíčová slova: | hospic, nutriční péče, nutriční terapeut, paliativní péče, stravování, výživa |
Klíčová slova anglicky: | catering, hospic, nutrition, nutritional care, nutritional therapist, palliative care |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Tamara Starnovská |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 11.10.2022 |
Datum zadání: | 11.10.2022 |
Datum a čas obhajoby: | 23.01.2024 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 20.11.2023 |
Datum proběhlé obhajoby: | 23.01.2024 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (B02793) |
Oponenti: | doc. Ing. Barbora Holubová, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
Adam, Z., Vorlíček, J., & Pospíšilová, Y. (Eds.). (2004). Paliativní medicína (2., přeprac. a dopl. vyd). Grada. Bužgová, R. (2015). Paliativní péče ve zdravotnických zařízeních: potřeby, hodnocení, kvalita života. Grada. Claessen, S., Francke, A., Echteld, M., Schweitzer, B., & Donker, G. (2013). GPs’ recognition of death in the foreseeable future and diagnosis of a fatal condition: a national survey. BMC Fam Pract, 14(104). https://doi.org/https://doi.org/10.1186/1471-2296-14-104 Gardiner, C., Gott, M., Ingleton, C., & Seymour, J. (2012). Extent of palliative care need in the acute hospital setting: A survey of two acute hospitals in the UK. Palliative Medicine, 27(1), 76-83. https://doi.org/10.1177/0269216312447592 Gřiva, M. (2018). Paliativní péče v kardiologii: racionální přístup u pacientů v pokročilé fázi kardiologických onemocnění. Stanislav Juhaňák - Triton. Haškovcová, H. (c2007). Thanatologie: nauka o umírání a smrti (2., přeprac. vyd). Galén. Hrnčiariková, D. (2021). Výživa a hydratace u geriatrických pacientů v paliativní péči. Geriatrie a gerontologie, 10(3), 149-155. Hrnčiariková, D., Hrnčiarik, M., Jurašková, B., & Zadák, Z. (2007). Nutriční podpora v terminální péči. Klinická farmakologie a farmacie, 21(2), 62-66. https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2007/02/04.pdf Kabelka, L., & Sláma, O. (2009). Paliativní medicína pro lékárníky. Praktické lékárenství, 5(6), 270-273. https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2009/06/04.pdf Kala, M., & Dorková, Z. (2017). Paliativní a hospicová péče: studijní opora pro nelékařské zdravotnické pracovníky. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta humanitních studií. http://hdl.handle.net/10563/41526 Kiss, I. (2023). Modrá kniha České onkologické společnosti: Indikace nutriční podpory onkologicky nemocných (aktualizace: 29.). Masarykův onkologický ústav. https://www.linkos.cz/lekar-a-multidisciplinarni-tym/personalizovana-onkologie/modra-kniha-cos/aktualni-vydani-modre-knihy/29-31-indikace-nutricni-podpory-onkologicky-nemocnych/ Kiss, I.& kolektiv (2012). Modrá kniha České onkologické společnosti (2022nd ed.). Masarykův onkologický ústav. https://www.linkos.cz/lekar-a-multidisciplinarni-tym/personalizovana-onkologie/modra-kniha-cos/aktualni-vydani-modre-knihy/ Kohout, P., Havel, E., Matějovič, M., & Šenkyřík, M. (Eds.). ([2021]). Klinická výživa. Galén. Kupka, M. (2014). Psychosociální aspekty paliativní péče. Grada. Kuře, J. (Ed.). (2022). Rozhodování o zdravotní péči v závěru života. Academia. Kušnírová, J. (2020). Komplexní přístup k léčbě bolesti v paliativní péči. Medicinapropraxi.cz, 17(2), 88‑92. https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2020/02/02.pdf Mach, J. (2018). Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování: Zákon o specifických zdravotních službách. Wolters Kluwer. Marková, A. (2021). Hospic do kapsy: příručka pro domácí paliativní týmy (3. aktualizované vydání). Cesta domů. Marková, M. (2010). Sestra a pacient v paliativní péči. Grada. Martin, L., Senesse, P., Gioulbasanis, I., Antoun, S., Bozzetti, F., & Deans, C. (2015). Diagnostic Criteria for the Classification of Cancer-Associated Weight Loss. Journal of Clinical Oncology, 33(1), 90-99. https://doi.org/10.1200/JCO.2014.56.1894 Maslow, A. H. (2021). Motivace a osobnost (přeložil Pavla LE ROCH). Portál. Meisnerová, E. (2017). Výživa a nádorové onemocnění. Onkologie, 11(1), 24‑28. https://www.onkologiecs.cz/pdfs/xon/2017/01/06.pdf Meisnerová, E., & Novák, F. (2016). Výživa onkologického pacienta v paliativní péči. Prague ONCO journal, 2016(1), 51-52. Pochop, L. (2020). Jak přistupovat k nechutenství a výživě u paliativních pacientů. Onkologie, 14(Suppl.C), 35-38. Preedy, V. (2011). Diet and nutrition in paliative care. CRC Press. Taylor & Francis Group Ravasco, P. (2019). Nutrition in Cancer Patients. Journal of Clinical Medicine, 8(1211). https://www.mdpi.com/2077-0383/8/8/1211 Radbruch, L., & Payne, S. (2009). Standardy a normy hospicové a paliativní péče v Evropě. European Journal of Palliative Care, 16(9), 278–289. Rokyta, R. (2015). Fyziologie a patologická fyziologie: pro klinickou praxi. Grada Publishing. Šachlová, M., Tomíška, M., & Sláma, O. (2012). Doporučené postupy: nutriční péče u pacientů v onkologické paliativní péči: stanovisko pracovní skupiny pro výživu České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP. Ambit Media. Sepúlveda, C., Marlin, A., Yoshida, T., & Ullrich, A. (2002). Palliative care: The world Health Organization's Global Perspektive. Journal of Pain and Symptom Management, 2(24), 91-96. https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0885392402004402?token=5ADDE90140C860C40B631432D295E1E82A5358B20D2D4890ED8F67D5646E63EF74C8413DFC71B941B1FA1B8D6375BA90&originRegion=eu-west-1&originCreation=20221102162555 Singer,T. (2019). Právní úprava paliativní péče v České republice [Diplomová práce]. Právnická fakulta Masarykovy univerzity obor Veřejná správa Katedra právní teorie, 66 -69 Skála, B. (2011). Paliativní péče o pacienty v terminálním stádiu nemoci: doporučený diagnostický a léčebný postup pro všeobecné praktické lékaře 2011: [novelizace 2011]. Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP, Centrum doporučených postupů pro praktické lékaře. Sláma, O. (2008). Podkožní aplikace léků a tekutin v paliativní medicíně. Onkologie, 2(4), 246-248. https://solen.cz/pdfs/xon/2008/04/09.pdf Sláma, O. (2009). Paliativní a hospicová péče v České republice a v Evropě. Klinická onkologie, 2009(4), 183-185. https://www.prolekare.cz/casopisy/klinicka-onkologie/2009-4-1/paliativni-a-hospicova-pece-v-ceske-republice-a-v-evrope-32883 Sláma, O. (2014). Paliativní medicína a dobrá smrt. Vnitřní lékařství, 60(10), 575-579. https://www.casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2014/89/12.pdf Sláma, O. (2018). Paliativní péče v ČR (možnosti, limity, výzvy). Paliativní péče v Brně a Jihomoravském kraji. Retrieved March 14, 2023, from https://paliativnipece.info/wp-content/uploads/2018/10/Paliativn%C3%AD-p%C3%A9%C4%8De-v-%C4%8CR_Brno_10_2018.pdf Sláma, O., & Vafková, T. (2020). Paliativní péče: Multimediální elektronický výukový materiál. Elportál. https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/lf/ps19/paliativni_pece/web/index.html Sláma, O., Kabelka, L., & Vorlíček, J. (2011). Paliativní medicína pro praxi (2., nezměn. vyd). Galén. Sláma, O., Špinková, M., & Kabelka, L. (2013). Standardy paliativní péče 2013. Www.paliativnimedicina.cz. Retrieved November 18, 2022, from https://www.paliativnimedicina.cz/wp-content/uploads/2016/11/standardy-pp_cspm_2013_def.pdf Sobotka, L., & Allison, S. P. (Eds.). (c2011). Basics in clinical nutrition (4th ed.). Galén. Sobotka, L., Allison, S. P., Forbes, A., Meier, R., & Schneider, S. M. (2019). Basics in clinical nutrition (5.), Bozzetti, F.; von Meyenfeldt Nutritional support in caner patients. Galén. Sochor, M., Závadová, I., & Sláma, O. (Eds.). (2019). Paliativní péče v onkologii. Mladá fronta. Standardy hospicové paliativní péče. (2016). Retrieved November 1, 2022, from https://asociacehospicu.cz/standardy-hospicove-paliativni-pece/?post_id=342 Svačina, Š. (c2010). Poruchy metabolismu a výživy (2010 ed.). Galén. Symptom Management Guidelines. (2019). BC center for palliative care. Retrieved November 25, 2022, from https://www.bc-cpc.ca/publications/symptom-management-guidelines/symptom-management-guidelines-printable/ Švancara, J., Sláma, O., Kabelka, L., Jarkovský, J., Klika, P., Loučka, M., Komenda, M., & Dušek, L. (2016). Příčina úmrtí dle typu zdravotnického zařízení. Národní datová základna paliativní péče. Retrieved March 14, 2023, from https://www.paliativnidata.cz/browser/web/mortalitni-data/pricina-umrti-dle-typu-zz/ Tomeš, I., Dragomirecká, E., Sedlárová, K., & Vodáčková, D. (2015). Rozvoj hospicové péče a její bariéry. Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum. Tomíška, M. (2018). Výživa onkologických pacientů. Mladá fronta. Topinková, E. (2004). Geriatrická paliativné péče a péče o umírající. Geriatrická revue, 1(2), 14-21. https://adoc.pub/queue/geriatricka-paliativni-peee-a-peee-o-umirajici.html Vágnerová, T. (2020). Výživa v geriatrii a gerontologii. Karolinum. Waller, A., Lecathelinais, C., Girgis, A., & Scott, W. (2009). Validity, reliability and clinical feasibility of a Needs Assessment Tool for people with progressive cancer. Psycho-Oncology, 19(7), 726-733. https://www.researchgate.net/publication/26834573_Validity_reliability_and_clinical_feasibility_of_a_Needs_Assessment_Tool_for_people_with_progressive_cancer Zákon č. 372/2011 Sb.: Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách). (2011). Zákony pro lidi. Retrieved April 10, 2023, from https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-372 Zalenski, R., & Raspa, R. (2006). Maslow's Hierarchy of Needs: A Framework for Achieving Human Potential in Hospice. Journal of Palliative Medicine, 9(5), 1120-1127. https://www.researchgate.net/publication/6755709_Maslow's_Hierarchy_of_Needs_A_Framework_for_Achieving_Human_Potential_in_Hospice Zedníková, D. (2020). Výživa v paliativní péči [Diplomová práce, Univerzita Karlova,1. lékařská fakulta]. 110-112. https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/12642 |
Předběžná náplň práce |
Paliativní péče je přístup zaměřený na zvyšování či udržování kvality života pacientů a jejich rodin, kteří trpí nevyléčitelným onemocněním v pokročilé fázi. S paliativní péčí jsou nejvíce spojovány hospice, kde jsou hospitalizováni pacienti, u nichž se předpokládá délka života kratší než šest měsíců. Cílem této práce je uvést do problematiky paliativní péče a přístupu ve výživě v hospici z pohledu nutričního terapeuta. Teoretická část je zaměřena na všeobecnou problematiku paliativní péče a její rozdělení. Přibližuje potřeby a životní hodnoty pacientů a jejich rodin, seznamuje s problematikou výživy a hydratace v terminální fázi onemocnění, s možnými intervencemi a symptomy, které ovlivňují příjem stravy. Hlavním cílem empirické části výzkumu, který probíhal formou polostrukturovaného rozhovoru, je zjistit u pacientů v Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech oblíbené potraviny a pokrmy. Dílčími cíli bylo zjištění preferované konzistence, množství a struktury pokrmů, identifikace situací a symptomů ovlivňujících příjem stravy pacientů hospice a dotazníkovým šetřením v lůžkových hospicích v ČR zjistit význam nutričního terapeuta. Výsledky výzkumu budou aplikovány ve stravovacím provozu hospice a zohledněny při sestavování jídelních lístků pro pacienty. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Palliative care is an approach focused on improving or maintaining quality of life for patients and their families who suffer from terminal illness in an advanced stage. Hospices are most commonly associated with palliative care, where hospitalized patients are expected to live less than six months. The aim of this work is to introduce the issue of palliative care and the nutritional approach in hospices from a nutritional therapist's perspective. The theoretical part is focused on the general issues of palliative care and its division. It presents the needs and life values of patients and their families, introduces the issue of nutrition and hydration in the terminal phase of the disease, possible interventions and symptoms that affect food intake. The main objective of the empirical part of the research, which was conducted in the form of semi-structured interviews, is to find out among the patients at the Hospic u Dobrého Pastýře in Čerčany their favorite food and dishes. The sub-objectives were to find out the preferred consistency, quantity and texture of food, identification of situations and symptoms affecting patient´s food intake in hospices and to find out through a questionnaire survey in inpatient hospices in the Czech Republic the importance of a nutritional therapist. The results of the research will be applied in the catering service of the hospice and taken into account in the preparation of the menus for patients. |