Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
V úterý 2.7.2024 v době mezi 20:00 a 22:00 proběhne odstávka Studijního informačního systému z důvodu údržby databázového serveru.
Úloha sippingu v nutriční podpoře geriatrických pacientů
Název práce v češtině: Úloha sippingu v nutriční podpoře geriatrických pacientů
Název v anglickém jazyce: The role of sipping in the nutritional support of geriatric patients
Klíčová slova: sipping, enterální výživa, nutriční podpora, geriatrický pacient, senior, malnutrice
Klíčová slova anglicky: sipping, enteral nutrition, nutritional support, geriatric patient, senior, malnutrition
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Mgr. Ing. Tereza Vágnerová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 11.10.2022
Datum zadání: 11.10.2022
Datum a čas obhajoby: 23.01.2024 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:29.11.2023
Datum proběhlé obhajoby: 23.01.2024
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Pavla Mádlová
 
 
 
Předběžná náplň práce
Nutriční stav jedůležitým faktorem kvality života. Senioři jsou značně heterogenní populací se specifickými požadavky na nutriční péči, které je nutné respektovat. Chronická onemocnění i stárnutí jsou často spojena se zhoršením nutričního stavu, zhoršenou kvalitou života a zvýšeným rizikem morbidity a mortality.Důležité je proto včasné rozpoznání špatného nutričního stavuu seniora a včasná adekvátní nutriční intervence. První volbou v případě, kdy běžná strava nestačí, je nutriční podpora formou sippingu. Sipping je jedním z prostředků, které lze využít ke zlepšení nebo udržení přiměřeného stavu výživya jedná se odoporučovanou formu nutriční intervence u starších osob v malnutrici nebo v ohrožení malnutrice. Účinnost PND však ovlivňuje a závisí na mnoha faktorech.
Tato práce si kladla za cíl zhodnotit příjem sippingu a zmonitorovat případná úskalí jeho užívání. Sekundárním cílem bylo zjistit velikost podílu PND v příjmu pacienta a možné limitující faktory v jeho užívání.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Nutritional status is an important factor in quality of life. Seniors are a very heterogeneous population with specific nutritional care requirements that must be respected. Both chronic diseases and aging are often associated with deterioration of nutritional status, reduced quality of life, and increased risk of morbidity and mortality. Early recognition of poor nutritional status in the elderly and timely adequate nutritional intervention are therefore important. The first choice when regular diet is not enough is nutritional support in the form of sipping. Sipping is one means that can be used to improve or maintain adequate nutritional status and is a recommended form of nutritional intervention for malnourished or at-risk older adults. However, the effectiveness of PND affects and depends on many factors.
The aim of this work was to evaluate the reception of sipping and to monitor possible pitfalls of its use. The secondary objective was to determine the size of the share of PND in the patient's income and possible limiting factors in its use.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK