Endometrióza je chronické, bolestivé zánětlivé onemocnění související s estrogenem, které postihuje přibližně deset procent ženské populace v plodném věku. Etiologie a patogeneze onemocnění jsou stále do značné míry neznámé. 20-40 % žen, které trpí endometriózou mají současně problémy se sterilitou a 50 % žen trpí různými formami sexuální dysfunkce z nichž nejčastější je bolest. Předpokládá se, že symptomy endometriózy mohou být pozitivně ovlivněny dietními intervencemi. Cíle diplomové práce: 1. Zjistit informovanost žen ve fertilním věku s endometriózou o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění. 2. Zjistit, zda byly ženy s endometriózou poučeny svým lékařem (gynekologem) o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění. 3. Zjistit, zda ženy s endometriózou změnily své stravovací návyky. Součástí výzkumu bylo 212 žen s diagnostikovanou endometriózou, oslovených pomocí dotazníkového šetření v Nemocnici České Budějovice a elektronických dotazníků. Ženy s diagnostikovanou endometriózou, které byly součástí sledovaného vzorku, nebyly ani z poloviny informovány o vlivu výživových faktorů na toto onemocnění. Nebyla prokázána významná statistická závislost mezi informovaností o vlivu výživy na endometriózu a vzděláním respondenta. Celkový počet změn ve stravování se statisticky významně nelišil podle úrovně nejvyššího ukončeného vzdělání. Počet změn ve stravování byl významně statisticky závislý na tom, zda je žena informována lékařem či nikoli. Existují statisticky významné rozdíly ve vnímání zlepšení onemocnění po úpravě jídelníčku a informovaností lékařem.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Endometriosis is chronical, inflammatory and very painful disease which contains with estrogen. This disease affect about 10 % of female population in childbearing age. Etiology and pathogenesis of this illness is largely unkown. 20-40 % of women who suffer from endometriosis have concurrent problems with sterility and 50 % of women suffer from various forms of sexual dysfunction, the most common of which is pain. It is assumed that, that symptoms of endometriosis might be affected by diet interventions. Objectives of this thesis: 1. Determine awerness of women in fertile age with endometriosis about influence of nutritional factors on this disease. 2. Determine, if women with endometriosis were instructed by their doctor (gynecologist) about influence of nutritional factors on this disease. 3. Determine, if women with endometriosis changed their eating habits. Part of the research were 212 women with diagnosed endometriosis, which were addresed with using of questionnaire in Nemocnice České Budějovice and electronical questionnaires. Women with diagnosed endometriosis, which were part of the observed sample were not even half informed about influence of nutritional factors on this illness. There has not been proven significant statistical dependence between awerness about influence of nutritional factors on this illnes and enducation of respondent. The total number of changes in eating habits were not statisticly significantly different according to level of highest achieved education. The amount of changes in eating habits were significantly statisticly addicted on that, if woman is informed by her doctor or not. There exist statisticly significant differences in perception improvement of the disease state after modification of eating habits and full inform state by doctor.