Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Výživa a suplementace ve fitness a kulturistice
Název práce v češtině: Výživa a suplementace ve fitness a kulturistice
Název v anglickém jazyce: Nutrition and supplementation in fitness and bodybuilding
Klíčová slova: fitness; kulturistika; strava; jídelníček; trénink; suplementy; protein; kreatin; vitaminy; sport; bílkoviny
Klíčová slova anglicky: fitness; bodybuilding; diet; diet plan; training; supplements; whey protein; creatine; vitamins; sport, proteins
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Mgr. David Kimmer, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 11.10.2022
Datum zadání: 11.10.2022
Datum potvrzení stud. oddělením: 27.04.2023
Datum a čas obhajoby: 15.06.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:27.04.2023
Datum proběhlé obhajoby: 15.06.2023
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: Mgr. Simona Šimková
 
 
 
Předběžná náplň práce
Téma diplomové práce je „Výživa a suplementace ve fitness a kulturistice“. Fitness
je stále více oblíbené a stává se celosvětovým byznysem. Víc než k jiným sportům,
se mladí přiklánějí právě k posilovnám. Výhodou je, že pokud je člověk zdravý, tento sport není věkově nijak omezen. Setkáme se s mladými jedinci kolem 15 let, ale i s řadou seniorů přes 65 let.
Empirická část práce byla uskutečněna pomocí kvalitativní metody. Informanti byli získáni pomocí metody sněhová koule, kdy jeden informant odkáže na dalšího. Získali jsme 28 informantů, kteří byli rozděleni na dvě skupiny: kondiční cvičenci a kulturisti, jejichž charakteristika je vysvětlena v kapitole Operacionalizace. Se všemi byl proveden semistrukturovaný rozhovor. Každý z informantů nám poskytl třídenní jídelníček. Cíli práce bylo zmapovat stravovací návyky a nejčastěji užívané diety u kondičních cvičenců
a u kulturistů a zmapovat nejčastěji užívané suplementy.
V praktické části práce jsme se snažili zjistit, jaké jsou nejčastěji užívané diety ve fitness
a jaké jsou nejčastěji užívané suplementy. Zjistili jsme, že nejvíce užívaná dieta
je vysokoproteinová, vysokosacharidová a zároveň nízkotuková, což některé studie označují jako typickou dietu kulturistů. Je používána i mezi pokročilými kondičními cvičenci, kteří se snaží o dobré výsledky. Jako nejvíce užívané suplementy byly označovány: syrovátkový protein, multivitamin, kreatin, glutamin a BCAA. Bylo zjištěno, že všichni informanti konzumují více než 2 g bílkovin na kilogram hmotnosti. Sledovali jsme také specifické stravovací návyky. Nejvíce uváděné specifické stravovací návyky jsou: více denních porcí, pravidelná frekvence ve stravování a vyhýbání se alkoholu.
Součástí praktické části práce je i analýza jídelníčků od informantů. Jídelníčky byly zapsány do aplikace Nutriservis. Jídelníčky jsou vyobrazeny ve výsledkovém listu, do kterého jsme zařadili nejen energii a makroživiny, ale i všechna konzumovaná jídla informantů, pro celkové zhodnocení zastoupených surovin a zdrojů makroživin. Z analýzy vyplývá, že většina informantů se v objemové části přípravy snaží mít jídelníček co nejvíce pestrý a zařazují různé zdroje bílkovin, sacharidů, kvalitní tuky, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The topic of this master’s thesis is “Nutrition and Supplementation in Fitness and Bodybuilding”. Physical fitness is getting more and more popular and becoming a global industry. Young people tend to prefer gyms to other types of physical activities. The advantage of fitness workouts is that there is no age limit, provided the person is healthy, as evidenced by exercising individuals who are 15 years old but also senior citizens over the age of 65.
The empirical part of the paper was conducted using a qualitative method, gathering respondents through snowball sampling where participants identify others. As many as
28 respondents were divided into two groups: people doing conditioning and bodybuilding whose characteristics are explained in the Operationalisation chapter. All respondents did a semi-structured interview and provided a three-day diet plan. The goal was to map eating habits and the most common diet plans of people doing conditioning and bodybuilding, and to discover supplements they use the most frequently.
The practical part of the thesis focused on the most frequent diet plans and supplements in fitness practitioners. The research findings indicate that the most common diet is high in protein and carbohydrates and low in fat, which some studies consider a typical plan of bodybuilders. It is also common among people following an advanced conditional training plan who are trying to achieve good results. The most frequently used supplements included whey protein, multivitamins, creatine, glutamine and BCAAs. The research showed that all respondents take in over 2 g of protein per kg of body weight. The study also looked into specific eating habits and found that the most frequent habits involve multiple meals a day, a regular schedule and avoiding alcohol.
The practical part of the paper includes an analysis of respondents’ diet plans. Plans were recorded in the Nutriservis app. They are also displayed on a list which includes energy and macronutrient values and all meals participants ate for the overall evaluation of ingredients and macronutrient sources. The analysis shows that most respondents in bulking season attempt to have their diet as diverse as possible and include different types of protein, carbohydrates, healthy fats, dairy, fruit and vegetables.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK