Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 372)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Nutriční stav u pacientů s akutní leukémií během onkologické léčby
Název práce v češtině: Nutriční stav u pacientů s akutní leukémií během onkologické léčby
Název v anglickém jazyce: Nutritional status of patients with acute leukemia during the oncological treatment
Klíčová slova: akutní leukemie, chemoterapie, malnutrice, nutriční stav, nutriční screening, nutriční intervence
Klíčová slova anglicky: acute leukemia, chemotherapy, malnutrition, nutritional status, nutritional screening, nutritional intervention
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Markéta Šťastná-Marková, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 11.10.2022
Datum zadání: 11.10.2022
Datum a čas obhajoby: 31.08.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:29.06.2023
Datum proběhlé obhajoby: 31.08.2023
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
Academy of Nutrition and Dietetics (2023). Eat Right to Fight Cancer. Healthy Nutrition Now. In: Oncology Nutrition. https://www.oncologynutrition.org/on/erfc/healthy-nutrition-now/foods.
Adam Z., Krejčí M., Vorlíček J. et al. (2008). Hematologie – přehled maligních hematologických nemocí. 2. dopl. a přeprac.vyd. Praha: Grada.
Aktas A., Couto M.M., Walsh D. (2020). We report performance status in onkology – but not nutritional status? Support Care Cancer. 2020; 28(12): 5605-5607. DOI: 10.1007/s00520-020-05689-2.
American Society of Clinical Oncology (ASCO) (06/2022). Nutrition Recommendations During and After Treatment. https://www.cancer.net/survivorship/healthy-living/nutrition-recommendations-during-and-after-treatment.
Ball S., Brown T.J., Das A. et al. (2019). Effect of neutropenic diet on infection rates in cancer patients with neutropenia: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Oncol. 2019; 42: 270-274. DOI: 10.1097/COC.0000000000000514.
BBraun (2022). Enterální výživa k popíjení (sipping). https://www.bbraun.cz/cs/produkty-a-terapie/produktovy-katalog/klinicka-vyziva/enteralni-vyziva/enteralni-vyziva-k-popijeni-sipping.html.
Beneš P. (2018). Enterální sondová výživa. Stručný praktický průvodce. Pracovní skupina nutriční péče v onkologii. https://www.onkonutrice.cz/doporucene-postupy.
Bezděk K. & Maňásek V. (2021). Parenterální výživa v onkologii. Onkologie 2021; 15(1): 15-20.
Blood Cancer UK (2022). Infection risk and neutropenia. Neutropenic diet. https://bloodcancer.org.uk/understanding-blood-cancer/blood-cancer-side-effects/neutropenia/neutropenic-diet/.
Bohatcová E. (2015). Enterální výživa pohledem farmaceuta. Prakt. lékáren. 2015; 11(4): 127-132.
Bodystat (n.d.). Nezbytná analýza složení těla pro různé zdravotní obtíže. https://bodystat.cz/medicina.
Botti S., Liptrott S.J., Gargiulo G., Orlando L. (2015). Nutritional support in patients undergoing haematopoietic stem cell transplantation: a multicentre survey of the Gruppo Italiano Trapianto Midollo Osseo (GITMO) transplant programmes. Ecancermedicalscience, 9, 545. https://doi.org/10.3332/ecancer.2015.545.
Brandhorst S. & Longo V.D. (2016). Fasting and Caloric Restriction in Cancer Prevention and Treatment. Recent Results Cancer Res. 2016; 207: 241-266. DOI: 10.1007/978-3-319-42118-6_12.
Brotelle T., Lemal R., Cabrespine A. et al. (2018). Prevalence of malnutrition in adult patients previously treated with allogeneic hematopoietic stem-cell transplantation. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 37(2), 739–745. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.03.016.
Cancer Research UK. (2022) Leukaemia (all subtypes combined) statistics. https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/leukaemia#heading-Two.
Centers for Disease Control and Prevention (2017). Assessment 30-Second Chair Stand. https://www.cdc.gov/steadi/pdf/STEADI-Assessment-30Sec-508.pdf.
Cernan M., Szotkowski T., Pikalova Z. (2017). Mixed-phenotype acute leukemia: state-of-the-art of the diagnosis, classification and treatment. Biomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. 2017; 161(3): 234-241. DOI: 10.5507/bp.2017.013.
Chennamadhavuni A., Lyengar V., Shimanovsky A. (2022). Leukemia. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560490/.
Cruz-Jentoft A.J., Bahat G., Bauer J. et al. (2019). Sarcopenia: revised European consensus on definition and diagnosis. Age Ageing 2019; 48(1): 16–31. http://dx.doi.org/10.1093/ageing/afy169.
Cunningham A., Erdem A., Alshamleh I. et al. (2022). Dietary methionine starvation impairs acute myeloid leukemia progression. Blood 2022; 140(19): 2037-2052.https://doi.org/10.1182/blood.2022017575.
Česká hematologická společnost ČLS JEP (ČHS) (Srpen 2021). Národní hematoonkologický program ČR. https://www.hematology.cz/wp-content/uploads/2022/01/Narodni_hematoonkologicky_program_CR_2021-08-13.pdf.
Česká hematologická společnost ČLS JEP (ČHS) (2022). Červená kniha. Léčebné postupy v hematologii 2022. https://www.hematology.cz/wp-content/uploads/2022/05/Doporuceni_CHS_CLS_JEP-Cervena_kniha-2022-05-08.pdf.
Česká leukemická skupina pro život (CELL) (2013). Postupy diagnostiky a léčby leukemií a jejich infekčních komplikací u dospělých pacientů. Doporučení České leukemické skupiny – pro život (CELL). https://www.hematology.cz/wp-content/uploads/2021/09/guidelines_cell_2013.pdf.
Česká onkologická společnost ČLS JEP (ČOS) (2022). Nežádoucí účinky chemoterapie. https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/pece-o-pacienta/nezadouci-ucinky-lecby-chemo/nezadouci-ucinky-chemoterapie-1/.
Česká onkologická společnost ČLS JEP (ČOS) (2023). Modrá kniha České onkologické společnosti. 29. aktualizace.
https://www.linkos.cz/files/modra-kniha/22.pdf.
Češka R. et al. (2016). Interna. 2. vydání. Praha: Triton.
Čupáková J. (2012a). Modulární dietetika. FarmiNews 2012, 4(1): 15. http://www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/16/15_dietetika.pdf.
Čupáková J. (2012b). Modulární dietetika. FarmiNews 2012, 4(2): 18. http://www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/17/18_dietetika.pdf.
Danone (2023). Sipping – Výživa k popíjení. In: Nutricia. https://e.nutricia.cz/foto/product/soubor/20220617124451.pdf.
Doležalová L. (2016). Cílená léčba u nádorových onemocnění krve. Prakt. Lékáren. 2016; 12(4): 133-137.
Doubek M. (2017). Leukemie. In: Linkos. https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/onkologicke-diagnozy/leukemie-c91-c95/leukemie-1/.
Doubek M., Folber F., Janíková A., Panovská A., Šálek D., Tošková M. (2012). Hematologická onkologie: leukemie a lymfomy v humánní medicíně. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita.
Downward E. (2021). Types of Blood Cancer. In: blood-cancer.com, 2021. https://blood-cancer.com/types.
Engelheart S., Brummer R. (2018). Assessment of nutritional status in the elderly: a proposed function-driven model. Food & Nutrition Research 2018; 62: 1366. http://dx.doi.org/10.29219/fnr.v62.1366.
ESPEN (2021). Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM). https://www.espen.org/glim.
Folber F. (2015). Optimalizace léčby akutní lymfoblastické leukemie dospělých. Disertační práce v oboru Onkologie. LFMU, Interní hematologická a onkologická klinika, Brno, 2015.
Gonzalez M.C., Mehrnezhad A., Razaviarab N. et al. (2021). Calf circumference: cutoff values from the NHANES 1999-2006. The American journal of clinical nutrition, 113(6), 1679–1687. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab029.
Gregorová J., Holečková P. (2017). Racionální využití psychofarmak v onkologii – vybrané indikace, interakce, tipy pro praxi. Onkologie 2017; 11(1):29-33.
Hrabovský Š., Folber F., Jurová B. et al. (2017). Akutní lymfoblastická leukemie dospělých – případ dlouhého došetřování bolestí kyčlí s překvapivým závěrem: kazuistika. Vnitř Lék 2017; 63(5): 348-353.
Huhmann M.B. (2011). Nutrition Status. In: Schwab M. Encyclopedia of Cancer. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-16483-5_4179.
Huisman E.J., Trip E.J., Siersema P.D., van Hoek B., van Erpecum K.J. (2011). Protein energy malnutrition predicts complications in liver cirrhosis. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2011; 23(11): 982-9. DOI: 10.1097/MEG.0b013e32834aa4bb.
Inbody (n.d.). Složení těla a další tělesná diagnostika. https://www.inbody.cz/vse-o-mereni.
Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) (2022). Oddělení klinické biochemie (OKB). https://www2.ikem.cz/plm_lp/ZAVINACLSBLU.htm.
International Agency for Research on Cancer (December 2020). The Global Cancer Observatory. Leukaemia. In: Globocan 2020.https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/36-Leukaemia-fact-sheet.pdf.
Kesari A., Noel J.Y. (2022). Nutritional Assessment. In: StatPearls, updated 2022-04-16. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK580496/.
Kindlová E. & Kubecová M. (2019). Posouzení rozsahu onemocnění a odpovědi na léčbu. In: Soumarová R., Kubecová M. et al. Onkologie. Učební texty pro studenty 3. LF UK. Univerzita Karlova, 3. LF, 2. zcela přeprac. vyd.
Klener Pavel & Klener Pavel (2013). Principy systémové protinádorové léčby. Praha: Grada.
Komplexní onkologické centrum (KOC) (2022). Standardy podpůrné péče. http://www.koc.cz/pro-lekare/standardy-podpurne-pece/.
Kozáková R. & Jarošová D. (2010). Metody hodnocení stavu výživy seniorů. Med. Pro Praxi 2010; 7(10): 396-397.
Leukaemia Care (2021). Relapse in Acute Myeloid Leukaemia (AML). A Guide for Patients. Version 3. Printed 10/2019, review date 10/2021.https://media.leukaemiacare.org.uk/wp-content/uploads/Relapse-in-Acute-Myeloid-Leukaemia-AML-Web-Version.pdf.
Maddocks M. (2020). Physical aktivity and exercise training in cancer patients. Clinical Nutrition ESPEN 2020; (40): 1-6. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2020.09.027.
Maňásek V. & Bezděk K. (2021). Nutriční a protinádorová terapie u onkologických pacientů s nízkou svalovou hmotou. Onkologie 2021; 15(1): 9-14.
Marková M. (2012). Specifické nutriční problémy u hematoonkologických pacientů. Interní Med. 2012; 14(6 a 7): 281-284.
Masarykův onkologický ústav (MOÚ) (n.d.). Chemoterapie.https://www.mou.cz/chemoterapie/t1543.
McTiernan A., Friedenreich C.M., Katzmarzyk P.T., et al. (2019). Physical Activity in Cancer Prevention and Survival: A Systematic Review. Med Sci Sports Exerc. 2019; 51(6): 1252-1261. DOI: 10.1249/MSS.0000000000001937.
Mehmet H., Yang A.W.H., Robinson S.R. (2020). What is the optimal chair stand test protocol for older adults? A systematic review. Disabil Rehabil. 2020; 42(20): 2828-2835. DOI: 10.1080/09638288.2019.1575922.
Mechl Z., Brančíková D. (2009). Nežádoucí účinky protinádorové léčby a jejich léčba. Med. Pro Praxi 2009; 6(6): 325-329.
Mercier B.D., Tizpa E., Philip E.J., et al. (2022). Dietary Interventions in Cancer Treatment and Response: A Comprehensive Review. Cancers (Basel). 2022;14(20):5149. Published 2022-10-20. DOI:10.3390/cancers14205149.
MZČR (2021a). Metodické doporučení pro zajištění stravy a nutriční péče. https://www.mzcr.cz/wp-content/uploads/2021/06/Metodick%C3%A9-doporu%C4%8Den%C3%AD-pro-zaji%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD-stravy-a-nutri%C4%8Dn%C3%AD-p%C3%A9%C4%8De.pdf.
MZČR (2021b). Zdravotní nezávadnost. In: Informační centrum bezpečnosti potravin. https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92272.aspx.
Michallet M., Beauvillain C., Goldwasser F. (2006). Nutrition and Cancer: An Epidemiological Study in France. Focus in Hematology. Blood 2006; 108 (11): 3307.https://doi.org/10.1182/blood.V108.11.3307.3307.
Miller D.D. & Welch R.M. (2013). Food system strategies for preventing mikronutrient malnutrition. Food Policy 2013; 42: 115-128.https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2013.06.008.
Moody K. (2019). Neutropenic Dietary Restrictions for Hematopoietic Stem Cell Patients: Time for a Change. Biology of Blood and Marrow Transplantation 2019. 25 (7): e223-e225. https://doi.org/10.1016/j.bbmt.2019.05.011.
Muscaritoli M., Arends J., Bachmann P., Baracos V., Barthelemy N., Bertz H. et al. (2021). ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in cancer. 2021-3-15. Published by Elsevier Ltd. https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00079-0/fulltext.
Novotná V., Pohanková D., Sirák I., Petera J. (2020). Nežádoucí účinky chemoterapie. Onkologie 2020; 14(Suppl. C): 13–17.
Park J.E., Chung K.S., Song J.H. et al. (2018). The C-Reactive Protein/Albumin Ratio as a Predictor of Mortality in Critically Ill Patients. J Clin Med. 2018; 7(10): 333. Published 2018-10-8. DOI: 10.3390/jcm7100333.
Pastucha D. et al. (2014). Tělovýchovné lékařství. Vybrané kapitoly. Praha: Grada.
Pears Health Cyber (2022). Fresenius Kabi Fresubin protein powder 300 g. Retrieved 2023-06-20 from:https://www.lekarna.cz/fresubin-protein-powder-300g/.
Pochop L. (2020). Jak přistupovat k nechutenství a výživě u paliativních pacientů? Onkologie 2020;14(Suppl. C): 35-38.
Proton therapy center (15.5.2020). Nejnovější diagnóza určená k protonové léčbě. Retrieved 2023-06-20 from: https://www.ptc.cz/cs/novinky/nejnovejsi-diagnoza-urcena-k-protonove-lecbe.html.
Rokyta R. et al. (2015). Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi. Praha: Grada.
Řiháčková E., Elbl L., Řiháček M. et al. (2021). Metabolický syndrom u pacientů po prodělané protinádorové terapii. Vnitř Lék 2021; 67(6): 334-338.
Serón-Arbeloa C., Labarta-Monzón L., Puzo-Foncillas J. et al. (2022). Malnutrition Screening and Assessment. Nutrients, 14(12), 2392.https://doi.org/10.3390/nu14122392.
Singh K., Bhori M., Kasu Y.A. et al. (2018). Antioxidants as precision weapons in war against cancer chemotherapy induced toxicity – Exploring the armoury of obscurity. Saudi Pharmaceutical Journal, 26 (2), 177-190. https://doi.org/10.1016/j.jsps.2017.12.013.
Skoblejl T., Schwarzl T., Satinský I. (2020). Preskripce sippingu chirurgem – praktický průvodce. Nutrition News 2/2020. https://www.worldmednet.cz/preskripce-sippingu-chirurgem-prakticky-pruvodce/.
Soelberg J. (2022). Neutropenia Mania: Where We Stand with the Neutropenic Diet. Dietitian on demand. https://dietitiansondemand.com/neutropenia-mania-where-we-stand-with-the-neutropenic-diet/.
Solway S., Brooks D., Lacasse Y., Thomas S. (2001). A Qualitative Systematic Overview of the Measurement Properties of Functional Walk Tests Used in the Cardiorespiratory Domain. Chest 119(1): 256-70. DOI: 10.1378/chest.119.1.256.
Szotkowski T., Čerňan M., Hubáček J., Holzerová M., Papajík T. (2017). Akutní myeloidní leukemie po předchozí protinádorové léčbě. Onkologie 2017; 11(3): 115-120.
Státní zdravotní ústav (SZÚ) (2022). Metodika měření kožních řas. https://szu.cz/wp-content/uploads/2022/12/METODIKA-mereni-koznich-ras.pdf.
Šálek C. (2012). Diagnostika a léčba akutních leukemií. Interní Med. 2012; 14(10): 366-372.
Šálek C., Folber F., Doubek M. (2013). Akutní lymfoblastová leukémie. Informace pro pacienty a jejich blízké. Česká leukemická skupina – pro život (CELL). https://www.leukemia-cell.org/res/f/all.pdf.
Šustková Z. & Ráčil Z. (2016). Akutní leukemie – co by měl praktický lékař vědět. Med.praxi 2016; 13(4): 192-195. DOI: 10.36290/med.2016.041.
European Nutrition for Health Alliance(n.d.). The Optimal Nutritional Care for All (ONCA). 7 effective and actionable recommendations for the implementation of Optimal Nutritional Cancer Care. https://european-nutrition.org/recommendations/.
Tomíška M. (2010). Výživa onkologicky nemocného. In: Linkos.
https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/pece-o-pacienta/vyziva/vyziva-onkologicky-nemocneho/#alternativa.
Tomíška M. (2018). Výživa onkologických pacientů. Praha: Mladá fronta.
Tuček Š. (2021). Diagnostika malnutrice. Je snadné poznat pacienta, který potřebuje podporu? Onkologie 2021; 15(1): 5-7.
Ústav hematologie a krevní transfuze (2021). Výroční zpráva 2021. https://intra.uhkt.cz/soubory/vyrocni-zprava/vyrocni-zprava-2021.pdf.
Vágnerová T, Boček P. (2021) Sarkopenie a hodnocení nutričního stavu ve světle nových dg. kritérií. Je BIA využitelná? Část první GLIM a nutriční screeningy. Nutrition News 2/2021. https://www.worldmednet.cz/sarkopenie-a-hodnoceni-nutricniho-stavu-ve-svetle-novych-dg-kriterii-je-bia-vyuzitelna-cast-prvni-glim-a-nutricni-screeningy/.
Vágnerová T., Kušniariková I. (2020). Standard nutriční péče v geriatrii. Nutriční screening a proces péče. Česká asociace nutričních terapeutů, z.s. 2020. https://www.cant.cz/wp-content/uploads/2021/08/Nutri%C4%8Dn%C3%AD-screening-a-proces-p%C3%A9%C4%8De-_-GERI.pdf.
Válková V. (2019). Alogenní transplantace krvetvorných buněk a buněčná terapie u CLL. Onkologie 2019; 13(3): 102–106.
Van Groningen L., Kalter D., Tissing W. et al. (2019). Enteral versus parenteral nutrition in adult hematopoietic cell transplantation recipients suffering from gastrointestinal mucositis. HemaSphere: 6/2019, 3(1): 1023. DOI: 10.1097/01.HS9.0000567632.85760.87.
Van Lieshout R., Lize N., Tick L.W. et al. (2022). Nutrition-related problems, nutritional support practices and barriers to adherence to nutritional guidelines during intensive treatment for acute myeloid leukemia: Patients' and hematology nurses’ perspectives and experiences. Clinical Nutrition ESPEN 48 (2022) 446-455. DOI:https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2021.12.029.
Vaše laboratoře (2019). Seznam vyšetření. Biochemie. https://www.vaselaboratore.cz/seznam-vysetreni/biochemie/item/cholesterol.
Vokurka S. (2021). Péče o dutinu ústní u onkologických pacientů. 2.vyd. Praha: Dialog Jesenius.
Vokurka S., Holečková P., Navrátilová Hrabánková D., Jirsová K., Liška J., Novosadová M. et al. (2021). Postižení dutiny ústní onkologických a hematoonkologických pacientů – doporučení pro péči ze spolupráce Sekce podpůrné léčby České onkologické společnosti ČLS JEP, České hematologické společnosti ČLS JEP, Onkologické sekce České asociace sester a SROBF. Klin Onkol. 2021; 34(2): 153-162. DOI: 10.48095/ccko2021153.
Wilhelm Z. (2005). Vitaminy v onkologii. Konference 2005 XXIX. Brněnské onkologické dny a XIX. Konference pro sestry a laboranty. Abstrakt č. 240. https://www.linkos.cz/lekar-a-multidisciplinarni-tym/kongresy/po-kongresu/databaze-tuzemskych-onkologickych-konferencnich-abstrakt/vitaminy-v-onkologii/.
Wood R. (2008). Muscle Strenght Fitness Tests. Topend Sports Network. https://www.topendsports.com/testing/strength-tests.htm.
Zlatohlávek L. et al. (2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current media.
Zhang P., Zhang C., Li J. et al. (2019). The physical microenvironment of hematopoietic stem cells and its emerging roles in engineering applications. Stem Cell Res Ther 10, 327.https://doi.org/10.1186/s13287-019-1422-7.
Předběžná náplň práce
Akutní leukemie je definována jako různorodá skupina maligních onemocnění krvetvorby. Cílem práce bylo zjistit, v jaké míře se vyskytují poruchy výživy u pacientů s akutní leukemií během onkologické léčby, jaká je jejich závažnost, nejčastější příčiny úbytku hmotnosti a nakolik se u pacientů uplatňují různé formy nutriční intervence.
Výzkum probíhal v Ústavu hematologie a krevní transfuze během hospitalizace pacientů na lůžkovém oddělení, jednotce intenzivní péče a transplantační jednotce. Výzkumný soubor byl tvořen 40 pacienty s diagnózou akutní leukemie. Ke zpracování praktické části a zodpovězení výzkumných otázek byly využity výstupy ze screeningu nutričního stavu (dotazník MNA, BMI, hmotnost, střední obvod paže, obvod lýtka, BIA, biochemické nutriční parametry), a funkčního hodnocení (ECOG PS, Chair-stand test, Hand grip test). Měření proběhlo dvakrát se zhruba měsíčním odstupem.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Acute leukemia is defined as a heterogeneous group of malignant hematopoietic stem cell disorders. The aim of this study was to investigate the extent to which nutritional disorders occur in patients with acute leukemia during the cancer treatment, their severity, the most common causes of weight loss, and the extent to which different forms of nutritional intervention are applied in patients.
The research was carried out in the Institute of Haematology and Blood Transfusion, during the hospitalization of patients in the inpatient ward, intensive care unit and transplant unit. The study population consisted of 40 patients diagnosed with acute leukemia. Outcomes from nutritional status screening (MNA questionnaire, BMI, weight, mid arm circumference, calf circumference, BIA, biochemical nutritional parameters), and functional assessment (ECOG PS, Chair-stand test, Hand grip test) were used to process the practical part and answer the research questions. Measurements were performed twice with approximately one month intervals.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK