Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
V úterý 2.7.2024 v době mezi 20:00 a 22:00 proběhne odstávka Studijního informačního systému z důvodu údržby databázového serveru.
Nutriční deficity u vytrvalostních sportovců stravujících se vegansky
Název práce v češtině: Nutriční deficity u vytrvalostních sportovců stravujících se vegansky
Název v anglickém jazyce: Nutritional deficiences in vegan endurance athletes
Klíčová slova: veganství, vytrvalostní sporty, nutriční deficity, veganství ve sportu, sportovní výživa
Klíčová slova anglicky: veganism, endurance sports, nutritional deficit, veganism in sport, sports nutrition
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: Mgr. Marina Heniková
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 11.10.2022
Datum zadání: 11.10.2022
Datum a čas obhajoby: 20.06.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:28.04.2023
Datum proběhlé obhajoby: 20.06.2023
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Bc. Kateřina Koudelková
 
 
 
Předběžná náplň práce
Diplomová práce se v teoretické části bude zabývat veganstvím, jeho benefity i možnými riziky. Dále budou popsány nutriční potřeby vytrvalostního sportovce a zmíněny dosavadní výzkumy zabývající se problematikou veganství u sportovců. V praktické části bude zhodnocen příjem energie, makronutrientů i rizikových mikronutrientů na základě dat získaných z vyšetření a analýzy jídelního záznamu. Výsledkem bude posouzení, zda může být veganství plnohodnotný způsob stravování pro vytrvalostní sportovce.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The theoretical part of the master's thesis will discuss veganism, its benefits and possible risks. The nutritional needs of the endurance athlete will be described and previous research on infuence of veganism on athlete's performance will be mentioned. In the practical part, the intake of energy, macronutrients and micronutrients at risk will be evaluated based on data obtained from blood tests, bioelectrical impedance analysis, indirect calorimetry and analysis of dietary records. As a result, an assessment will be made as to whether veganism can be a healthy diet for endurance athletes.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK