Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Poměr omega-6:3 mastných kyselin ve stravě, jeho účinky a vliv na zdraví
Název práce v češtině: Poměr omega-6:3 mastných kyselin ve stravě, jeho účinky a vliv na zdraví
Název v anglickém jazyce: The omega-6:3 fatty acid ratio in the diet, its effects and impact on health.
Klíčová slova: poměr omega-6:3 mastných kyselin, polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), kyselina eikosapentaenová (EPA), kyselina dokosahexaenová (DHA), kyselina arachidonová (KA), omega-3 doplněk, doplněk stravy
Klíčová slova anglicky: ratio of omega-6:3 fatty acids, polyunsaturated fatty acids (PUFA), eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA), arachidonic acid (KA), omega-3 supplement, dietary supplement
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Jaroslav Macášek, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 07.10.2022
Datum zadání: 07.10.2022
Datum a čas obhajoby: 19.06.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:02.05.2023
Datum proběhlé obhajoby: 19.06.2023
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Bakalářská práce pojednává o problematice vysokého poměru omega-6:3 mastných kyselin v moderní společnosti a zjišťuje hladiny omega-3 polynenasycených mastných kyselin (n-3 PUFA), konkrétně kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) a z omega-6 polynenasycených mastných kyselin (n-6 PUFA) kyseliny arachidonové (KA) u vybraných respondentů.
Data o hodnotách polynenasycených mastných kyselin (PUFA) jsou shromažďována s využitím jednoduchých krevních testů. Testované osobě jsou lancetou odebrány alespoň dvě kapky krve z prstu, které se nanesou na chromatografický papír. Následně je test odeslán do nezávislé laboratoře, ve které je vyhodnocen metodou plynové chromatografie.
Ze získaných dat vyplývá, že ani jeden participant nedosáhl ideálního poměru omega-6:3 mastných kyselin (<5:1), pokud neužíval omega-3 doplněk. Výsledky dále velmi ovlivnilo heterogenní složení potravinových doplňků s obsahem rybího oleje. Bylo zjištěno, že účinnost těchto suplementů je kromě celkového obsahu účinných látek EPA a DHA závislá také na přídavku antioxidantů, které ovlivňují vstřebatelnost doplňků.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The bachelor's thesis deals with the issue of a high ratio of omega-6:3 fatty acids in modern society and determines the levels of omega-3 polyunsaturated fatty acids (n-3 PUFA), specifically eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), and of omega-6 polyunsaturated fatty acids (n-6 PUFA) arachidonic acid (KA) in selected respondents.
Data on polyunsaturated fatty acid (PUFA) levels are collected using simple blood tests. At least two drops of blood are taken from the tested person's finger with a lancet and are applied to chromatography paper. Subsequently, the test is sent to an independent laboratory where it is evaluated using the gas chromatography method.
From the obtained data, it appears that not a single participant reached the ideal ratio of omega-6:3 fatty acids (<5:1) unless they took an omega-3 supplement. The results were also greatly influenced by the heterogeneous composition of dietary supplements containing fish oil. It was found out that the effectiveness of these supplements depends not only on the total content of the active substances EPA and DHA, but also on the addition of antioxidants which affect the absorbability of the supplements.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK