Charakterizace fermentovaných kopřiv v závislosti na roční době
Název práce v češtině: | Charakterizace fermentovaných kopřiv v závislosti na roční době |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Characterisation of fermented nettles depending on the season |
Klíčová slova: | kopřivová jícha, biostimulanty, proteasy, fosfatasy, β-glukosidasa |
Klíčová slova anglicky: | nettle slurry, biostimulants, protease, phosphatase, β-glucosidase |
Akademický rok vypsání: | 2022/2023 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra biochemie (31-250) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Veronika Hýsková, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 24.11.2022 |
Datum zadání: | 30.11.2022 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 27.01.2023 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 23.08.2024 |
Datum proběhlé obhajoby: | 10.09.2024 |
Oponenti: | Mgr. Radek Indra, Ph.D. |
Konzultanti: | RNDr. Kateřina Bělonožníková, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
Biochemie rostlin |
Seznam odborné literatury |
Drobek, M., Frac, M., Cybulska, J.: Plant Biostimulants: importance of the quality and yield of horticultural crops and the improvement of plant tolerance to abiotic stress—a review. Agronomy 9, 335, (2019) doi:10.3390/agronomy9060335 Warren, Ch.: What are the products of enzymatic cleavage of organic N? Soil Biol. Biochem. 154 (2021) https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2021.108152 Bělonožníková, K., Hýsková, V., Chmelík, J., Kavan, D, Čeřovská, N., Ryšlavá, H.: Pythium oligandrum in plant protection and growth promotion: Secretion of hydrolytic enzymes, elicitors and tryptamine as auxin precursor. Microbiol. Res. 158 (2022), doi: 10.1016/j.micres.2022.126976 Bělonožníková, K., Hýsková, V., Vašková, M., Křížek, T., Čokrtová, K., Vaněk, T., Halířová, L., Chudý, M., Žufic, A, Ryšlavá, H.: Seed Protection of Solanum lycopersicum with Pythium oligandrum against Alternaria brassicicola and Verticillium albo-atrum. Microorganism, 10 (2022), doi: 10.3390/microorganisms10071348 Bělonožníková, K., Vaverová, K., Vaněk, T., Kolařík, M., Hýsková, V., Vaňková, R., Dobrev, P., Křížek, T., Hodek, O., Čokrtová, K., Štípek, A., Ryšlavá, H.: Novel insights into the effect of Pythium strains on rapeseed metabolism, Microorganisms,8 (2020) doi: 10.3390/microorganisms8101472 |
Předběžná náplň práce |
Vzhledem k narůstajícímu počtu obyvatel Země je dlouhodobým předmětem zájmu zvyšování výnosu hospodářských plodin. V současnosti se odstupuje od masivní aplikace chemických prostředků jak z důvodu zdravotních rizik, tak již dosažené maximální efektivity. Zdá se, že pro trvale udržitelné zemědělství a kvalitu nejen plodin, ale i regeneraci a znovunastolení rovnováhy v mikrobiomu půdy bude klíčový návrat k využívání látek přírodního původu. Jako biostimulanty jsou označovány látky a mikroorganismy, které po aplikaci na rostliny nebo do rhizosféry stimulují přirozené procesy vedoucí ke zvýšenému příjmu živin, toleranci vůči stresu a kvalitnějším, nutričně bohatším zemědělským produktům. Jedná se o extrakty rostlin a řas, rostlinné jíchy, hydrolyzáty proteinů, různé biopolymery typu chitosan nebo symbiotické nepatogenní mikroorganismy. Cílem této práce je sledovat vliv biostimulantů na růstové parametry a antioxidační systém rostlin a pokusit se objasnit princip účinku přírodního produktu na molekulární úrovni. Metodicky se bude jednat o charakterizaci rostlinné jíchy jako takové a v rostlinách o stanovení růstových parametrů, obsahu sušiny, proteinů, stanovení antioxidační kapacity a stanovení aktivity vybraných enzymů, především proteas a antioxidačních enzymů a detekce jejich izoforem v gelu po elektroforetické separaci. |