Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
V úterý 2.7.2024 v době mezi 20:00 a 22:00 proběhne odstávka Studijního informačního systému z důvodu údržby databázového serveru.
Porovnání standardní diety dospělých nesportovkyň s dietou sportovkyň v přípravě na závody v bikini fitness
Název práce v češtině: Porovnání standardní diety dospělých nesportovkyň s dietou sportovkyň v přípravě na závody v bikini fitness
Název v anglickém jazyce: Comparison of a standard adult non-athlete diet and a diet of an athlete in preparation for bikini fitness competitions
Klíčová slova: Kulturistika, fitness soutěž, výživa, dieta, svalová hmota, tuková hmota
Klíčová slova anglicky: Bodybuilding, fitness competition, nutrition, diet, muscle mass, fat mass
Akademický rok vypsání: 2022/2023
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 04.10.2022
Datum zadání: 04.10.2022
Datum a čas obhajoby: 19.06.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:28.04.2023
Datum proběhlé obhajoby: 19.06.2023
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: MUDr. Radka Petráková Doležalová, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
Bibliografie
1. BERNACIKOVÁ, Martina, Jan CACEK, Lenka DOVRTĚLOVÁ, et al. Regenerace a výživa ve sportu. 2., přepracované vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2017. ISBN 978-80-210-8810-8.
2. BIELIK, Viktor. Regenerácia v športe. Senec: Sportdiag team, 2014. ISBN 978-80-970342-3-8.
3. BUKOVSKÝ, Igor. Návod na prežitie pre muža. Bratislava: AKV – Ambulancia klinickej výživy s.r.o., 2006. ISBN 80-969571-0-4.
4. CLARK, Nancy. Sportovní výživa. Praha: Grada Publishing a.s., 2009. ISBN 978-80-247-2783-7.
5. CLARK, Nancy. Sportovní výživa Třetí, doplněné vydání. Praha: Grada Publishing a.s., 2014, 1 online zdroj (392 stran). ISBN 978-80-247-9470-9.
6. CUBEREK, Roman. Výzkum orientovaný na pohybovou aktivitu: metodologické ukotvení. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2019. ISBN 978-80-244-5598-3.
7. ČERNÝ, Z., FOŘT, P., SUCHÁNKOVÁ, L., ROŠTÍNSKÝ, J., TLAPÁK, P., URÍČEK, P. Kulturistika od A do Z 2. díl. Zlín: AGENTURA Zlín CnS, 1993, 111 s.
8. FOŘT, Petr. Sport a správná výživa. Praha: Ikar, 2002. ISBN 80-249-0124-2.
9. HARTWIG, Dallas a Melissa HARTWIG. Jídlo na prvním místě. Druhé, aktualizované vydání. Přeložil Libuše MOHELSKÁ. V Brně: Jan Melvil Publishing, 2014. Fit & food. ISBN 978-80-87270-67-7.
10. HOLEČEK, Milan. Regulace metabolizmu cukrů, tuků, bílkovin a aminokyselin. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1562-7.
11. KLEINER, Susan M. a Maggie GREENWOOD-ROBINSON, 2010. Fitness výživa: Power Eating program. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-3253-4.
12. KLIMEŠOVÁ, Iva. Základy sportovní výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2015. ISBN 978-80-244-4833-6.
13. KONOPKA, Peter. Sportovní výživa. České Budějovice: Kopp, 2004. Průvodce sportem. ISBN 80-7232-228-1.
14. KUKAČKA, Vladislav. Udržitelnost zdraví: vědecká monografie. V Českých Budějovicích: Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 2010. ISBN 978-80-7394-217-5.
15. MACH, Ivan a Jiří BORKOVEC. Výživa pro fitness a kulturistiku. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4618-0.
16. MÁLKOVÁ, Iva, Hana PÁVKOVÁ MÁLKOVÁ a Martin PÁVEK. Já zhubnu s rozumem, zdravě a natrvalo: komplexní průvodce hubnutím od psychologie po výživu. Druhé aktualizované vydání. Praha: Smart Press, 2022. ISBN 978-80-88244-27-1.
17. MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ, 2007. Základy výživy ve sportu. Brno: Masarykova univerzita. ISBN 978-80-210-4281-0.
18. MAUGHAN, Ron J. a Louise BURKE. Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, c2006. ISBN 8072623184.
19. PACUT, Miroslav. Dějiny vybraných individuálních sportů. Ostrava: Repronis, 2010. ISBN 978-80-7329-245-4.
20. PÁNEK, Jan, Jan POKORNÝ a Jana DOSTÁLOVÁ. Základy výživy a výživová politika. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. ISBN 978-80-7080-468-1.
21. ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, 2018. ISBN 978-80-905685-5-6.
22. ROUBÍK, Lukáš. Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z. Praha: Grafixon, c2012. ISBN 978-80-904780-2-2.
23. SCHWARZENEGGER, Arnold a Bill DOBBINS. Encyklopedie moderní kulturistiky. Druhé, upravené a doplněné vydání. Přeložil Jiří EMMER, přeložil Dina PODZIMKOVÁ. Praha: Beta-Dobrovský, 2018. ISBN 9788072912513.
24. SKOLNIK, Heidi a Andrea CHERNUS. Výživa pro maximální sportovní výkon: správně načasovaný jídelníček. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3847-5.
25. STACKEOVÁ, Daniela. Fitness programy – teorie a praxe: metodika cvičení ve fitness centrech. 2., dopl. a přeprac. vyd., (1. v nakl. Galén). Praha: Galén, c2008. ISBN 978-80-7262-541-3.
26. THORNE, Gerard a Phil EMBLETON. Encyklopedie kulturistiky: vše, co potřebujete vědět o budování svalů od A-Z!. Pardubice: Svět kulturistiky, 1998, 639 s. ISBN 80-902589-05.
27. VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. Třetí, přepracované vydání. Praha: Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2020, 219 stran: ilustrace; 21 cm. ISBN 978-80-246-4455-4.
28. WILDMAN, R., MILLER, B. Sports and fitness nutrition. USA: Wadsworth/Thomson Learning, 2004. 509 s. ISBN 0-534-57564-1
29. ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. Medicus. ISBN 978-80-88129-03-5.
30. ŽÁK, František. Výživa pre výkon a zdravie. Bratislava: ICM Agency, 2005, 140 s. ISBN 80-969268-2-9.



Online zdroje
1. CARLSOHN, A, H BRAUN, M GROSSHAUSER, et al. Position of the working group sports nutrition of the German Nutrition Society (DGE): minerals and vitamins in sports nutrition. Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin [online]. 2020, 71(7-8-9), 208-2015 [cit. 2023-01-25]. ISSN 0344-5925.
2. GARTHE I, MAUGHAN RJ. Athletes and Supplements: Prevalence and Perspectives. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Mar 1;28(2):126-138. doi: 10.1123/ijsnem.2017-0429. Epub 2018 Mar 26. PMID: 29580114.
3. HELMS Eric R, ARAGON Alan A & Peter J FITSCHEN. Evidence based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation, Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2014, 11:1, 20, DOI: 10.1186/1550-2783-11-20
4. CHAPPELL AJ, SIMPER T, BARKER ME. Nutritional strategies of high level natural bodybuilders during competition preparation. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jan 15; 15:4. DOI: 10.1186/s12970-018-0209-z. PMID: 29371857; PMCID: PMC5769537.
5. International fitness and bodybuilding federation: IFBB Today. IFBB Federation [online]. Europolis Las Rozas Madrid, Spain: IFBB, ©2022 [cit. 2022-12-03]. Dostupné z: https://ifbb.com/wp-content/uploads/2022/11/FOLLETO-CATEGORIAS-IN-2022..pdf
6. International fitness and bodybuilding federation: Our disciplines. IFBB Federation [online]. Europolis Las Rozas Madrid, Spain: IFBB, ©2022 [cit. 2022-12-03]. Dostupné z: https://ifbb.com/our-disciplines/
7. LOUDA, Martin a Ludmila ČÍŽOVÁ. Soutěžní řád a pravidla soutěží 2019. In: SVAZ KULTURISTIKY A FITNESS ČESKÉ REPUBLIKY [online]. Praha: Svaz kulturistiky a fitness České republiky, 2006, 1.4. 2019 [cit. 2022-12-02]. Dostupné z: https://www.skfcr.cz/_img/dokumenty/2019-04-24-soutezni-rad-a-pravidla.pdf
8. PHILLIPS SM, VAN LOON LJ. Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation. J Sports Sci. 2011; 29 Suppl 1: S29-38. DOI: 10.1080/02640414.2011.619204. PMID: 22150425.
9. SLATER G, PHILLIPS SM. Nutrition guidelines for strength sports: sprinting, weightlifting, throwing events, and bodybuilding. J Sports Sci. 2011;29 Suppl 1: S67-77. DOI: 10.1080/02640414.2011.574722. Epub 2011 Jun 12. PMID: 21660839.
10. SOBAL J, MARGUART LF. Vitamin/mineral supplement use among high school athletes. Adolescence. 1994 Winter; 29 (116):835-43. PMID: 7892794.
11. Women Bikini Fitness: IFBB Rules. IFBB Federation [online]. Europolis Las Rozas Madrid, Spain: IFBB, ©2022 [cit. 2022-12-03]. Dostupné z: https://ifbb.com/wp-content/uploads/2022/08/Women-Bikini-Rules-2022-ok.pdf
Předběžná náplň práce
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáváním rozdílů mezi běžnou dietou dospělých nesportovkyň a předzávodní dietou sportovkyň, které jsou v přípravě na závody v bikini fitness. Práce byla provedena formou dotazníkové studie, pomocí které byly získány jídelní záznamy dvou skupin dospělých žen, pěti dospělých nesportovkyň a pěti sportovkyň, které jsou v předzávodní dietě na soutěž v kategorii bikini fitness. Od každé respondentky byly získány čtyři kompletní jídelní záznamy. Jídelní záznamy jednotlivých respondetek byly poté vyhodnoceny pomocí aplikace „Kalorické tabulky“, u každého získaného jídelního záznamu tak bylo zjištěno množství přijaté energie, množství makronutrientů včetně jednoduchých cukrů a vlákniny a množství přijatých tekutin za den. Následně byly zjištěny i průměrné hodnoty sledovaných parametrů u obou skupin respondentek. Získané průměrné hodnoty sportovkyň a nesportovkyň byly následně porovnány a zaneseny do grafů. Bylo provedeno i statistické šetření dvouvýběrovým t-testem, pomocí čehož byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi dietami. Práce také slovně porovnává rozdíly v suplementaci a ve zdrojích potravin mezi výzkumnými skupinami. Cílem práce je mimo jiné také seznámit čtenáře s charakterem předzávodní diety, jejím principem a vlivem na změnu tělesného složení sportovkyně během předzávodní přípravy.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor's thesis deals with comparing the differences between the normal diet of adult non-athletes and the pre-competition diet of female athletes who are preparing for bikini fitness competitions. The work was carried out in the form of a questionnaire study, with the help of which the food records of two groups of adult women, five adult non-athletes and five athletes who are on a pre-competition diet for a competition in the bikini fitness category were obtained. Four complete food records were obtained from each respondent. The food records of individual respondents were then evaluated using the "Caloric Tables" application, for each obtained food record the amount of energy intake, the amount of macronutrients including simple sugars and fiber, and the amount of fluid intake per day was determined. Subsequently, the average values of the monitored parameters for both groups of female respondents were also determined. The obtained average values of athletes and non-athletes were subsequently compared and entered into graphs. A statistical investigation was also carried out using a two-sample t-test, which revealed statistically significant differences between the diets. The paper also verbally compares differences in supplementation and food sources between research groups. The aim of the work is, among other things, to acquaint the reader with the nature of the pre-competition diet, its principle and its effect on the change in the female athlete's body composition during the pre-competition preparation.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK