Nízkosacharidové stravování je oblíbeným dietním režim pro řadu osob. Slibný a relativně snadno proveditelný redukční účinek, který lze realizovat během krátkého času a zpravidla slibuje vyřešení celé řady zdravotních obtíží, řadí tuto dietu mezi stálice alternativního způsobu stravování. Lidé odjakživa hledají cesty, jak si co nejpříjemněji nastavit dietní režim, který by byl pro ně nenásilný a s uspokojivými účinky. Strava s nízkým obsahem sacharidů se dostala i do povědomí diabetiků a zvolil si ji jako dietní nástroj pro kompenzaci svého onemocnění. Nezahájení léčby medikací nebo vidina snížení dávek léků nebo dokonce jejich vysazení, bývá hlavním motivačním faktorem pro dodržování zásad nízkosacharidové diety. Rovněž udržování glykemie v přijatelných hodnotách a zkvalitnění života podněcuje nemocné k dlouhodobému využívání tohoto způsobu stravování.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Low-carbohydrate eating is a popular dietary regimen for many people. Promising and relatively easy to implement reducing effect, which can be realized in a short time and usually promises to solve a number of health problems, ranks this diet among the fixed stars of alternative diet. People have always been looking for ways to set up a diet regime that would be non-violent and with satisfactory effects as pleasantly as possible. A low-carbohydrate diet has also come to the attention of diabetics and he chose it as a dietary tool to compensate for his disease. Failure to start medication treatment or the prospect of reducing drug doses or even discontinuing them is the main motivating factor for adhering to the principles of a low-carbohydrate diet. Also, maintaining glycaemia in acceptable values and improving the quality of life encourages patients to use this way of eating for a long time.