Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Nutriční labyrint - institucionální, expertní a laické cesty
Název práce v češtině: Nutriční labyrint - institucionální, expertní a laické cesty
Název v anglickém jazyce: Nutritional labyrinth - institutional, expert and lay paths
Klíčová slova: školní jídelny, normativita, ontonormy, jídlo, tělesnost, stravování, hodnocení
Klíčová slova anglicky: school canteens, normativity, ontonorms, food, materiality, eating, valuing
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Program Antropologická studia (24-KOA)
Vedoucí / školitel: doc. Mgr. Tereza Stöckelová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 01.07.2022
Datum zadání: 01.07.2022
Datum odevzdání elektronické podoby:30.06.2023
Datum proběhlé obhajoby: 26.09.2023
Předmět: Obhajoba diplomové práce (YMODP0)
Oponenti: PhDr. Jaroslav Klepal, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Diplomová práce se zabývá etnografií pole nutričního poradenství a porozuměním,
přijetím a užíváním výživových doporučení jejich laickými adresáty – strávníky v Česku.
Teoreticky práce vychází z konceptu a analýzy ontonorem, které Annemarie Mol (2012)
rozpracovala v rámci svého výzkumu nutričního poradenství v Nizozemí. To, jak jsou normy
„správného“ stravování utvářeny, je výrazně ovlivněno společenským, kulturním a
historickým kontextem a významem, který je jídlu přisuzován. (Mol, 2012). Diplomová práce
studuje různé faktory a hodnoty ovlivňující praxi výživy stejně jako její mnohočetnou
ontologii. Na základě analýzy institucionálních doporučení, mediálních diskurzů, expertních
názorů i postojů a praxe laické veřejnosti se práce snaží o porozumění tomu, jak různé
výživové koncepty vznikají a jaký je jejich vliv na praxi i uvažování lidí o stravování.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK