Effects of gluten-free diet on immune parameters in Parkinson's disease
Název práce v češtině: | Vliv bezlepkové diety na imunitní parametry u Parknsonovy nemoci |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Effects of gluten-free diet on immune parameters in Parkinson's disease |
Klíčová slova: | Parkinsonova nemoc, chronický střevní zánět, lepek, bezlepková dieta, imunitní parametry |
Klíčová slova anglicky: | Parkinson's disease, chronic intestinal inflammation, gluten, gluten-free diet, immune parameters |
Akademický rok vypsání: | 2021/2022 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | angličtina |
Ústav: | Katedra buněčné biologie (31-151) |
Vedoucí / školitel: | MUDr. David Funda, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 15.11.2021 |
Datum zadání: | 15.11.2021 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 15.11.2021 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 04.01.2024 |
Datum proběhlé obhajoby: | 29.01.2024 |
Oponenti: | doc. Mgr. Jan Dobeš, Ph.D. |
Předběžná náplň práce |
Náplní práce je teoretické a praktické studium vlivu lepku v dietě na imunitní parametry a rozvoj chronického střevního zánětu u Parkinsonovy nemoci, též s ohledem na klinické příznaky onemocnění. Práce bude zahrnovat studium relevantní literatury, experimentální data a metodiky jako např. MPTP myší model, histologie a imunohistologie, mikroskopie, přípravu buněk z tkání, jejich barvení a analýzu pomocí průtokové cytometrie. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
This master thesis will deal with theoretical and practical studies on the effect of dietary gluten on immune parameters and chronic intestinal inflammation in Parkinson disease, also in relation to the clinical signs of the disease. This thesis will comprise of study of relevant literature, experimental data and methods such as the MPTP mouse model, histology and immunohistochemistry, microscopy, isolation of cells, cell staining and flow cytometry. |