Spotřební zvyklosti mladých dospělých ve vztahu k novým typům alkoholických nápojů
Název práce v češtině: | Spotřební zvyklosti mladých dospělých ve vztahu k novým typům alkoholických nápojů |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Consumption habits of young adults in relation to new types of alcoholic beverages. |
Klíčová slova: | hard seltzer, alcopops, mladé dospělé, alkohol, konzumace alkoholu |
Klíčová slova anglicky: | hard seltzer, alcopops, young adults, alcohol, alcohol consumption |
Akademický rok vypsání: | 2021/2022 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN (11-00611) |
Vedoucí / školitel: | PhDr. Miroslav Barták, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 19.10.2021 |
Datum zadání: | 19.10.2021 |
Datum a čas obhajoby: | 22.06.2022 13:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 26.04.2022 |
Datum proběhlé obhajoby: | 22.06.2022 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (B01638) |
Oponenti: | PhDr. Ing. Lucia Mičíková, MPH |
Seznam odborné literatury |
1.lékařská fakulta (2022). Tisková zpráva. Češi a alkohol. Průzkum ukazuje, jak se stavíme k alkoholu v každodenním životě. Praha. Adámková, T., Vondráčková, P., & Vacek, J. (2009). Užívání alkoholu u vysokoškolských studentů. Adiktologie, 9(2), 96–103. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: http://199757.w57.wedos.ws/wp-content/uploads/2018/09/2009_2_Adamkova_Uzivani-alkoholu-u-VS-studentu.pdf Albers, A. B., Siegel, M., Ramirez, R. L., Ross, C., DeJong, W., & Jernigan, D. H. (April 2015). Flavored Alcoholic Beverage Use, Risky Drinking Behaviors, and Adverse Outcomes Among Underage Drinkers: Results From the ABRAND Study. American Journal of Public Health, 105(4), 810-815. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4358196/ Babor, T., Higgins-Biddle, J., Saunders, J., Monteiro, M. (2001). AUDIT: The Alcohol Use Disorders Identification Test. Guidelines for Use in Primary Care. Second Edition. Geneva: World Health Organization. Barták, M., Vacek, J., Petruželka, B., & Rogalewicz, V. (2022). ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU Alkohol pod kontrolou 2.1. Web a sociální sítě. Výzkumná šetření. Bečková, J. (2021). Alko soda. Prazdroj představuje nový alkoholický nápoj Viper Hard Seltzer. [cit. 27-12-2021]. Dostupné: https://www.cysnews.cz/ostatni/alko-soda-prazdroj-predstavuje-novy-alkoholicky-napoj-viper-hard-seltzer/ Bot, S. M., Engels, R. C., Knibbe, R. A., & Meeus, W. H. (2007). Pastime in a pub: Observations of young adults' activities and alcohol consumption. Addictive Behaviors, 491–504. Burešová, Z., & Vacek, J. (2012). Alkohol u studentů 1. LF UK: Prevalence užívání a související rizikové chování. Adiktologie, 12(2), 90-100. [cit. 08-04-2022]. Dostupné z: http://199757.w57.wedos.ws/wp-content/uploads/2018/09/2012_2_Buresova_Alkohol-u-studentu.pdf Cambridge Dictionary. (2021). [cit. 14-01-2021]. Dostupné z: https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/hard-seltzer Csémy, L., Dvořáková, Z., Fialová, A., Kodl, M., Malý, M., & Skývová, M. (2021). Národní výzkum užívání tabáku a alkoholu v České republice 2020 [NAUTA]. Státní zdravotní ústav. Praha. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/narodni-vyzkum-uzivani-tabaku-a-alkoholu-v-ceske-republice Davies, E. L., Cooke, R., Maier, L. J., Winstock, A. R., & Ferris, J. A. (2021). Where and What You Drink Is Linked to How Much You Drink: An Exploratory Survey of Alcohol Use in 17 Countries. Substance Use & Misuse, 56(13), 1941-1950. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10826084.2021.1958864 Frank, V. A., Herold, M. D., Antin, T., & Hunt, G. (2020). Gendered perspectives on young adults, alcohol consumption and intoxication. International Journal of Drug Policy. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955395920301213?via%3Dihub Gale, M., Muscatello, D. J., Dinh, M., Byrnes, J., A. S., Hayen, A., . . . Morton, P. (2015). Alcopops, taxation and harm: a segmented time series analysis of emergency department presentations. BMC Public Health. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-015-1769-3 George Mason University. (2018). 'Supersized alcopops' pose unique danger to youth: New study and commentary emphasize need for better regulation. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180608103333.htm Gordeyeva, S. S. (2016). Theory of w. Thomas in the study of attitude on alcohol consumption in young people. Hagan, M. (2021). What Is Hard Seltzer? The Truth About This Fizzy Fad. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: USUAL: https://usualwines.com/blogs/knowledge-base/what-is-hard-seltzer Hamrani, D. E., Gin, H., Gallis, J.-L., Bouzier-Sore, A.-K., & Beauvieux, M.-C. (2018). Consumption of Alcopops During Brain Maturation Period: Higher Impact of Fructose Than Ethanol on Brain Metabolism. Frontiers in Nutrition, 5(33). [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2018.00033/full Havel, P. (2021). Hard seltzer je hit v USA, míří i do Čech. Jako první s ním přichází rodinný Pivovar Obora. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/clanky/hard-seltzer-obora-alkoholicky-napoj/ Holcnerová, P. (2010). Alkohol ‐ Užívání. Praha: Centrum adiktologie. [cit. 01-04-2022] Dostupné z: https://www.adiktologie.cz/file/414/alkohol-uzivani.pdf Hrabal, M. (2021). Nový vinný hit léta? Hard seltzer z Mikulova chutná po mangu nebo bezu. [cit. 14-01-2022]. Dostupné z: https://breclavsky.denik.cz/podnikani/vinarstvi-z-mikulova-laka-na-novinku-vinny-napoj-chutna-po-mangu-a-bezu-20210605.html Chomynová, P., & Mravčík, V. (2021). Národní výzkum užívání návykových látek 2020. Zastřeno, 7(5), 1-20. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.drogy-info.cz/publikace/zaostreno-na-drogy/2021-zaostreno/05-21-narodni-vyzkum-uzivani-navykovych-latek-2020/ Jennings, R. (2019). Hard seltzer is here to stay. [cit. 14-01-2022]. Dostupné z: https://www.vox.com/the-goods/2019/8/20/20812814/white-claw-truly-hard-seltzer-explained Khandeparkar, K., & Motiani, M. (2020). The effect of alcohol consumption and contextual cues on the evaluation of new brands of alcoholic beverages at the POS. Journal of Retailing and Consumer Services, 55. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0969698918309494?via%3Dihub Klinika adiktologie. (2019). Co je nízkorizikové užívání? alkoholpodkontrolou.cz. [cit. 31-03-2022]. Dostupné z: https://www.alkoholpodkontrolou.cz/co-uz-jezavislost/nizkorizikove-uzivani/ Klinika adiktologie. (2019). Jaký vliv na mě má nárazové užívání? alkoholpodkontrolou.cz. [cit. 31-03-2022]. Dostupné z: https://www.alkoholpodkontrolou.cz/co-uz-je-zavislost/narazove-uzivani/ Loy, J. K., Seitz, N.-N., Bye, E. K., Dietze, P., Kilian, C., Manthey, J., . . . Kraus, L. (2021). Changes in Alcoholic Beverage Choice and Risky Drinking among Adolescents in Europe 1999–2019. International Journal of Environmental Research and Public Health. [cit. 01-04-2022]. Dostupné z: https://www.mdpi.com/1660-4601/18/20/10933 McCarthy, M. (2021). Hard seltzer is a popular US alcohol trend heading to Australia. But what is it and is it a fad? [cit. 14-01-2022]. Dostupné z: https://www.abc.net.au/news/2020-10-13/what-are-hard-setlzers-and-how-could-they-alter-drinking-culture/12582818 MediaGuru. (2021). Pivovary Staropramen uvádí hard seltzer Wai Moment. [cit. 14-01-2022]. Dostupné z: https://www.mediaguru.cz/clanky/2021/05/pivovary-staropramen-uvadi-hard-seltzer-wai-moment/ MediaGuru. (2021). Prazdroj uvede kampaní novinku Viper Hard Seltzer. [cit. 14-01-2022]. Dostupné z: https://www.mediaguru.cz/clanky/2021/05/prazdroj-uvede-kampani-novinku-viper-hard-seltzer/ Metzner, C., & Kraus, L. (2008). The impact of alcopops on adolescent drinking: a literature review. Alcohol & Alcoholism, 43(2), 230–239. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://academic.oup.com/alcalc/article/43/2/230/122279 Minařík, J., & Kmoch, V. (2015). Přehled psychotropních látek a jejích účinků. V K. Kalina, Klinická adiktologie. 51-55. Praha: GRADA Publishing. Mravčík, V., Chomynová, P., Grohmannová, K., Janíková, B., Černíková, T., Rous, Z., Cibulka, J., Franková, E., Nechanská, B., Fidesová, H. 2021. Zpráva o alkoholu v České republice 2021 [Report on Alcohol in the Czech Republic 2021] MRAVČÍK, V. (Ed.). Praha: Úřad vlády České republiky. Nešpor, K. (2019). Abstinence od alkoholu: Kdy a proč. Psychiatrie pro praxi; 20 (2), 96–98. Praha. [cit. 01-04-2022]. Dostupné z: https://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2019/02/11.pdf Newton media. (2021). Hard Seltzer nápoje. Mediální analýza. NIDA. (2022). Instrument: AUDIT-C Questionnaire. Dostupné z: https://cde.drugabuse.gov/instrument/f229c68a-67ce-9a58-e040-bb89ad432be4 Očenášková, A. (2021). Pivovary naskakují na trend z USA: "Pivní" hit letošního léta se jmenuje hard seltzer. [cit. 14-01-2022]. Dostupné z: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/konkurencni-pivovary-prichystaly-na-leto-novinku/r~c0f96b7eac0311eb89ccac1f6b220ee8/ Oupic, M. (2021). Pivovarská dvojka vstupuje s novinkou Wai Moment do kategorie hard seltzers. [cit. 14-01-2022]. Dostupné z: https://www.mistoprodeje.cz/obsah/zajimavosti-z-retailu/pivovarska-dvojka-vstupuje-s-novinkou-wai-moment-do-kategorie-hard-seltzers/ Petr, M. (2021). S alkoholovou novinkou přicházejí dva největší pivovary. K Prazdroji se přidal s ‚tvrdou minerálkou‘ i Staropramen. [cit. 14-04-2022]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/byznys/staropramen-stiha-prazdroj-do-ceska-dorazila-alkoholicka-sodovka.A210430_172559_ln_ekonomika_rkj Petruželka, B., Barták, M., Rogalewicz, V., Popov, P., Gavurová, B., Dlouhý, M., . . . Čierna, M. (2017). Užívání alkoholu a s ním spojené problémy mezi studenty oboru sociální práce na vybraných univerzitách v České republice a na Slovensku – pilotní studie rizikových období. Adiktologie, 17(2), 108–117. [cit. 08-04-2022]. Dostupné z: https://www.addictology.cz/wp-content/uploads/2018/10/petruzelka_eng-1.pdf Pivovar Obora. (2022). [cit. 08-02-2022]. Dostupné z: https://www.pivovarobora.cz/ Plzeňský Prazdroj. (2021). [cit. 12-03-2022]. Dostupné z: https://www.prazdroj.cz/alko-soda-prazdroj-predstavuje-novy-alkoholicky-napoj-viper-hard-seltzer Prokopenko, L. (2016). International Journal of Experimental Education (3), 284-287. ACADEMY OF NATURAL HISTORY. Rossheim, M. E., Livingston, M. D., Walker, A., Reid, N. E., Liu, L., & Mazer-Amirshahi, M. (2021). Supersized alcopop related calls in the National Poison Data System, 2010-2019. Drug Alcohol Dependence, 222. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871621001526?via%3Dihub Rossheim, M. E., Thombs, D. L., & Treffers, R. D. (2018). High-alcohol-content flavored alcoholic beverages (supersized alcopops) should be reclassified to reduce public health hazard. The American Journal of Drug and Alcohol Abuse, 44(4), 413-417. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00952990.2018.1460375 Skitnevskaya, L. V. (2014). Reasons for alcohol consumption by students. Kozma Minin Nizhny Novgorod State Pedagogical University. Smith, K. C., Cukier, S., & Jernigan, D. H. (2014). Defining strategies for promoting product through ‘drink responsibly’ messages in magazine ads for beer, spirits and alcopops. Drug and Alcohol Dependence, 142, 168-173. [cit. 07-04-2022]. Dostupné z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871614009156?via%3Dihub Státní zdravotní ústav. (2015). Přehled národních vodítek pro střídmou konzumaci alkoholických nápojů: nízkorizikové dávky etanolu. [cit. 07-04-2022] Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/CZVP/Prehled_voditek_pro_stridmou_konzumaci_alkoholu_etanolu_.pdf Vacek, J., & Šejvl, J. (2019). Alkohol. Co dělat, když – intervence pedagoga – rizikové chování ve školním prostředí – rámcový koncept. [cit. 07-04-2022]. Dostupné z: https://www.msmt.cz/file/49652/ Vařeková, Z., & Mravčík, V. (2019). Užívání alkoholu mezi vysokoškolskými studenty tělovýchovy a sportu. Adiktologie v preventivní a léčebné praxi, 2(1), 24-31. [cit. 08-04-2022]. Dostupné z: https://www.aplp.cz/wp-content/uploads/2019/05/U%C5%BE%C3%ADv%C3%A1n%C3%AD-alkoholu-mezi-vysoko%C5%A1kolsk%C3%BDmi-studenty-t%C4%9Blov%C3%BDchovy-a-sportu.pdf Vavrinčíková, L. (2012). Harm reduction a užívání tabáku. Praha: TOGGA. [cit. 27-12-2021]. Dostupné z: https://www.adiktologie.cz/file/706/40-harmreduct-tabak.pdf White, H. R., & Jackson, K. (2004). Social and Psychological Influences on Emerging Adult Drinking Behavior. Alcohol Research & Health, 28(4), 182–190. [cit. 01-04-2022]. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6601679/ WHO. (2004). Global Status Report on alcohol. Geneva: WHO WHO. (2020). Alkohol a COVID-19: co byste měli vědět. [cit. 07-04-2022]. Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/Coronavirus/WHO/08_Alkohol_a_COVID_Co_byste_meli_vedet_long.pdf WHO. (2021). Digital marketing of alcohol: CHALLENGES AND POLICY OPTIONS FOR BETTER HEALTH IN THE WHO EUROPEAN REGION. [cit. 01-04-2022]. Dostupné z: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/350186/9789289056434-eng.pdf WHO. (2021). Making the European Region Safer: developments in alcohol control policies, 2010–2019 (2021). [cit. 12-03-2022]. Dostupné z: https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/publications/2021/making-the-european-region-safer-developments-in-alcohol-control-policies,-20102019-2021 Wiener-Bronner, D. (2019). Natural Light hard seltzer? Anheuser-Busch is leaning into the trend. [cit. 14-01-2022]. Dostupné z: https://edition.cnn.com/2019/08/10/business/natural-light-hard-seltzer/index.html Zahradní vinařství. (2021). [cit. 08-02-2022]. Dostupné z: https://www.zahradnivinarstvi.cz/ |
Předběžná náplň práce |
Práce je členěna do dvou částí. První část práce je teoretická, která popisuje účinky alkoholu, vzorce užívání, motivy a faktory užívání alkoholu. Pak je popsána míra užívání alkoholu v ČR a spotřební zvyklosti mladých dospělých ve vztahu k alkoholu. Následně je pozornost věnována ochuceným alkoholickým nápojům, včetně nového typu nápoje hard seltzer. Na konci teoretické části je zmínka o marketingu alkoholických výrobků a zavedení opatření na alkoholické výrobky a reklamu. V praktické části bude popsán výzkumný cíl, metody získávání, zpracování a analýzy dat. Následně budou popsaný výsledky provedeného kvantitativního výzkumu, kterého se účastnili mladí dospělí ve věku 18 až 26 let. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Theoretical part describes the effects of alcohol, motives and factors of alcohol use. Then there is a description of the level of alcohol consumption in the Czech Republic and the consumption habits of young adults in relation to alcohol. Subsequently, attention is paid to flavoured alcoholic beverages, including a new type of drink hard seltzer. At the end of the theoretical section is a reference to the marketing of alcoholic products and the introduction of measures on alcoholic products and advertising. The practical part describes the research objective, the methods of data acquisition, processing, analysis and results of quantitative research carried out involving young adults aged 18 to 26. |