Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Nutričně významné složky rybí svaloviny v prevenci závažných onemocnění
Název práce v češtině: Nutričně významné složky rybí svaloviny v prevenci závažných onemocnění
Název v anglickém jazyce: Nutritionally important components of fish muscle in the prevention of serious diseases
Klíčová slova: rybí maso; omega-3 mastné kyseliny; výživová doporučení; kontaminace ryb; konzumace ryb
Klíčová slova anglicky: fish meat; omega-3 fatty acids; dietary recommendations; fish contamination; fish consumption
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: RNDr. Milena Bušová, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 21.09.2021
Datum zadání: 21.09.2021
Datum a čas obhajoby: 23.06.2023 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:30.04.2023
Datum proběhlé obhajoby: 23.06.2023
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: MUDr. Ivana Holcátová, CSc.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Tématem této bakalářské práce je problematika nutričně významných složek rybí svaloviny v prevenci závažných onemocnění. Rybí maso je bohatým zdrojem esenciálních aminokyselin, polynenasycených mastných kyselin, minerálů a vitaminů, což prokazatelně přispívá ke zlepšení lidského zdraví. Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. V praktické části práce je pomocí dotazníkového šetření zkoumáno, jaké jsou preference spotřebitelů ohledně konzumace rybí svaloviny a povědomí spotřebitelů o významu rybího masa pro zdraví a prevenci onemocnění. Tato práce je přínosem nejen pro odbornou veřejnost, ale i pro spotřebitele.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The topic of this bachelor thesis is the issue of nutritionally important components of fish muscle in the prevention of serious diseases. Fish meat is a rich source of essential amino acids, polyunsaturated fatty acids, minerals and vitamins, which has been shown to contribute to the improvement of human health. Omega-3 fatty acids reduce the risk of cardiovascular disease. In the practical part of the thesis, the consumer preferences regarding the consumption of fish snacks and consumer awareness of the importance of fish meat for health and disease prevention are investigated by means of a questionnaire survey. This work is of benefit not only to the professional community but also to consumers.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK