Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Celiakie v dětském věku - dostupnost a složení bezlepkové stravy
Název práce v češtině: Celiakie v dětském věku - dostupnost a složení bezlepkové stravy
Název v anglickém jazyce: Celiac disease in childhood - availability and composition of a gluten-free diet
Klíčová slova: celiakie, celiakální sprue, děti, dospívající, patogeneze, diagnostika, terapie, cílený screening, lepek, bezlepková dieta, adherence, compliance, školní stravování
Klíčová slova anglicky: celiac disease, celiac sprue, children, adolescents, pathogenesis, diagnosis, therapy, targeted screening, gluten, gluten-free diet, adherence, compliance, school meals
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Pavel Frühauf, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 21.09.2021
Datum zadání: 21.09.2021
Datum a čas obhajoby: 26.08.2022 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:01.05.2022
Datum proběhlé obhajoby: 26.08.2022
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B02367)
Oponenti: MUDr. Nabil El-Lababidi
 
 
 
Předběžná náplň práce
Celiakie je systémové autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku u geneticky predisponovaných jedinců. Vyskytuje se u dětí i dospělých. Přítomnost lepku ve stravě vede u predisponovaných osob k zánětu střeva, hyperplazii krypt a atrofii klků a následně k malabsorpci živin. Projevy celiakie zahrnují široké spektrum gastrointestinálních i negastrointestinálních obtíží. Jedinou léčbou, která vede k úpravě střevní sliznice a vymizení obtíží, je celoživotní přísná bezlepková dieta (BLD). Lepek je třeba ve stravě maximálně eliminovat. U některých jedinců již 10 mg lepku ve stravě způsobuje změny na sliznici. Proto je důležitá adherence k léčbě a její sledování. Je detailně rozebrán výběr surovin a potravin pro BLD a jejich uchovávání, specifika technologie a hygieny přípravy bezlepkových pokrmů i přístup k dítěti na BLD. Dietu musí děti dodržovat i během stravování v předškolním a školním zařízení. Jaká je aktuální dostupnost bezlepkové diety ve školním stravování? Práce mapuje situaci ve středně velkém městě s 15 000 obyvateli. Liší se četnost konzumace vybraných komodit u dětí ve věku 6-9 let s celiakií na BLD a jejich vrstevníků bez tohoto dietního omezení? Ovlivňuje nutnost držet BLD zařazení dětí do kolektivu? Tyto a další otázky jsem položila rodičům dětí ve věku 6-9 let s diagnostikovanou celiakií v anonymním dotazníkovém šetření. Výsledky byly porovnány s kontrolní skupinou, stejně starými dětmi bez tohoto dietního omezení.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Celiac disease (CD) is a systemic autoimmune disease caused by gluten intolerance in genetically predisposed individuals. It occurs in children and adults. The presence of gluten in the diet leads to predisposed persons to inflammatory bowel disease, crypt hyperplasia and villi atrophy and subsequently to malabsorption of nutrients. Manifestation of celiac disease includes a wide range of gastrointestinal and non-gastrointestinal disorders. The only treatment that leads to the healing of the intestinal mucosa and the disappearance of the problems is a lifelong strictly gluten-free diet (GFD). Gluten should be eliminated in the diet as much as possible. In some individuals, already 10 mg of gluten in the diet changes the mucosa. Therefore, adherence to and monitoring of treatment is important. The selection of raw materials and food for GFD and their storage, the specifics of technology and hygiene in the preparation of gluten-free meals and the approach to the child on GFD are discussed in detail. Children must follow the diet even during meals in preschool and school facilities. What is the current availability of a gluten-free diet in school canteens? The thesis maps the situation in a medium-sized city with 15,000 inhabitants. Does the frequency of consumption of selected commodities in children aged 6-9 years with celiac disease on their gluten-free diet and their peers without this dietary restriction differ? Does the need to maintain a GFD affect the inclusion of children in the group? I asked these and other questions to parents of children aged 6-9 years with diagnosed celiac disease in an anonymous questionnaire survey. The results were compared with a control group of equally old children without this dietary restriction.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK