Difuze české kuchyně v italském regionu Furlánsko-Julské Benátsko
Název práce v češtině: | Difuze české kuchyně v italském regionu Furlánsko-Julské Benátsko |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The Diffusion of Czech Cuisine in the Italian Region of Friuli Venezia Giulia |
Klíčová slova: | kulturní difuze|česká kuchyně|italská kuchyně|strava|stravování|kultura stravování |
Klíčová slova anglicky: | cultural diffusion|Czech cuisine|Italian cuisine|food|eating|food culture |
Akademický rok vypsání: | 2020/2021 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií (21-UESEBS) |
Vedoucí / školitel: | doc. PhDr. Petr Janeček, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 16.01.2021 |
Datum zadání: | 16.01.2021 |
Schválení administrátorem: | zatím neschvalováno |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 28.01.2021 |
Datum a čas obhajoby: | 11.06.2025 14:30 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 11.05.2025 |
Datum proběhlé obhajoby: | 11.06.2025 |
Odevzdaná/finalizovaná: | odevzdaná studentem a finalizovaná |
Oponenti: | prof. PhDr. Leoš Šatava, CSc. |
Zásady pro vypracování |
Diplomová práce zkoumá šíření české kuchyně na území severoitalského regionu Furlánsko-Julské Benátsko. Úkolem práce je zjistit a popsat difuzní procesy ve stravování, které probíhají v této oblasti. Z tohoto důvodu se práce soustředí na českou komunitu, která se v tomto regionu nachází a přímo i nepřímo vnáší české prvky do italského způsobu života, respektive do italského způsobu stravování. Práce bude současně zkoumat i vliv české gastronomie u italské populace, aby tak zajistila, co nejkomplexnější pohled na danou výzkumnou otázku. Mimo toho se bude věnovat také dalším národním prvkům z oblasti gastronomie, které lze zaznamenat ve zkoumané geografické oblasti, příkladem mohou být kulinářské festivaly nebo české restaurace.
Práce bude rozdělena na teoretickou část a na terénní výzkum. Podklady pro teoretickou část budou získávány z oborných publikací a studií, z české a zahraniční literatury věnující se tuzemské a italské gastronomii a také z kuchařských knih a časopisů. Hlavním zdrojem dat pro terénní výzkum budou dva typy polostrukturovaných rozhovorů. První typ bude určen pro českou komunitu ve zkoumané oblasti a druhý typ bude určen pro tamější italské obyvatele. Dalším zdrojem dat budou etnografické rozhovory na danou problematiku s respondenty žijícími v oblasti Furlánsko-Julské Benátsko a oral history. K interpretaci dat bude využita metoda komparativní analýzy. |
Seznam odborné literatury |
Crowther, G. (2013). Eating culture. Toronto: University of Toronto Press Corrado Barberis, C. (2010). Mangitalia. La storia d'Italia servita in tavola. Roma: Donzelli Farinetti, N. (2014). I love Eataly. Il cibo italiano narrato e cucinato. Rizzoli Franc, M. (2016). We're good enough to host the world! Czech and Slovak Cuisine at World Fairs in 1958, 1967 and 1970 in Teughels, N. & Scholliers, P. (eds.). A Taste of Progress: Food at International and World Exhibitions in the Nineteenth and Twentieth Centuries. Routledge Fuhrmannová, E. (1994). Italská kuchyně. Praha: Svojtka a Vašut Guptill, A. E. (2018). Food & Society. Cambridge: Polity Press Hazan, M. (1992). Klasická italská kuchyně. Praha: Pragma Klíma, D. (1968). Italská kuchyně. Praha: Merkur Kříž, C. (1966). Ci conosciamo da undici secoli. Praha: Orbis Merhaut, M. (2016). Národní kultura stravování a kultura difuze. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s. Montanari, M. (2003). Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Havlíčkův Brod: Nakladatelství Lidové noviny Oddy, D. J. & Petráňová, L. (2005). The Diffusion of Food Culture in Europe from the late eighteenth century to the present day. Praha: Academia Pirasová, C. (2008). Culinaria Itálie. Praha: Slovart Pösingerová, M. (1984). Italská kuchyně. Praha: Merkur Rawson, K. & Shore, E. (2019). Dining out: a global history of restaurants. London: Reaktion Books. |