Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Difuze české kuchyně v italském regionu Furlánsko-Julské Benátsko
Název práce v češtině: Difuze české kuchyně v italském regionu Furlánsko-Julské Benátsko
Název v anglickém jazyce: The Diffusion of Czech Cuisine in the Italian Region of Friuli Venezia Giulia
Klíčová slova: kulturní difuze|česká kuchyně|italská kuchyně|strava|stravování|kultura stravování
Klíčová slova anglicky: cultural diffusion|Czech cuisine|Italian cuisine|food|eating|food culture
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií (21-UESEBS)
Vedoucí / školitel: doc. PhDr. Petr Janeček, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 16.01.2021
Datum zadání: 16.01.2021
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 28.01.2021
Datum a čas obhajoby: 11.06.2025 14:30
Datum odevzdání elektronické podoby:11.05.2025
Datum proběhlé obhajoby: 11.06.2025
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná studentem a finalizovaná
Oponenti: prof. PhDr. Leoš Šatava, CSc.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Diplomová práce zkoumá šíření české kuchyně na území severoitalského regionu Furlánsko-Julské Benátsko. Úkolem práce je zjistit a popsat difuzní procesy ve stravování, které probíhají v této oblasti. Z tohoto důvodu se práce soustředí na českou komunitu, která se v tomto regionu nachází a přímo i nepřímo vnáší české prvky do italského způsobu života, respektive do italského způsobu stravování. Práce bude současně zkoumat i vliv české gastronomie u italské populace, aby tak zajistila, co nejkomplexnější pohled na danou výzkumnou otázku. Mimo toho se bude věnovat také dalším národním prvkům z oblasti gastronomie, které lze zaznamenat ve zkoumané geografické oblasti, příkladem mohou být kulinářské festivaly nebo české restaurace.
Práce bude rozdělena na teoretickou část a na terénní výzkum. Podklady pro teoretickou část budou získávány z oborných publikací a studií, z české a zahraniční literatury věnující se tuzemské a italské gastronomii a také z kuchařských knih a časopisů. Hlavním zdrojem dat pro terénní výzkum budou dva typy polostrukturovaných rozhovorů. První typ bude určen pro českou komunitu ve zkoumané oblasti a druhý typ bude určen pro tamější italské obyvatele. Dalším zdrojem dat budou etnografické rozhovory na danou problematiku s respondenty žijícími v oblasti Furlánsko-Julské Benátsko a oral history.
K interpretaci dat bude využita metoda komparativní analýzy.
Seznam odborné literatury
Crowther, G. (2013). Eating culture. Toronto: University of Toronto Press Corrado Barberis, C. (2010). Mangitalia. La storia d'Italia servita in tavola. Roma: Donzelli Farinetti, N. (2014). I love Eataly. Il cibo italiano narrato e cucinato. Rizzoli Franc, M. (2016). We're good enough to host the world! Czech and Slovak Cuisine at World Fairs in 1958, 1967 and 1970 in Teughels, N. & Scholliers, P. (eds.). A Taste of Progress: Food at International and World Exhibitions in the Nineteenth and Twentieth Centuries. Routledge Fuhrmannová, E. (1994). Italská kuchyně. Praha: Svojtka a Vašut Guptill, A. E. (2018). Food & Society. Cambridge: Polity Press Hazan, M. (1992). Klasická italská kuchyně. Praha: Pragma Klíma, D. (1968). Italská kuchyně. Praha: Merkur Kříž, C. (1966). Ci conosciamo da undici secoli. Praha: Orbis Merhaut, M. (2016). Národní kultura stravování a kultura difuze. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s. Montanari, M. (2003). Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Havlíčkův Brod: Nakladatelství Lidové noviny Oddy, D. J. & Petráňová, L. (2005). The Diffusion of Food Culture in Europe from the late eighteenth century to the present day. Praha: Academia Pirasová, C. (2008). Culinaria Itálie. Praha: Slovart Pösingerová, M. (1984). Italská kuchyně. Praha: Merkur Rawson, K. & Shore, E. (2019). Dining out: a global history of restaurants. London: Reaktion Books.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK