Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 391)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Výživa kosmonautů
Název práce v češtině: Výživa kosmonautů
Název v anglickém jazyce: Nutrition of astronauts
Klíčová slova: výživa, výživa ve vesmíru, kosmická strava, kosmonaut, astronaut, vesmír
Klíčová slova anglicky: nutrition, nutrition in space, spacefood, kosmonaut, astronaut, space
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 15.10.2020
Datum zadání: 15.10.2020
Datum a čas obhajoby: 10.06.2021 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:28.04.2021
Datum proběhlé obhajoby: 10.06.2021
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Radka Petráková Doležalová, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Tato neexperimentální diplomová práce je zaměřena na výživu ve vesmíru a všechny aspekty s ní spojené. První část se zabývá fyziologií člověka v prostředí mikrogravitace. Jedná se o změny působící na muskuloskeletární, kardiovaskulární, trávicí, imunitní a centrální nervový systém, ale také důsledky z dlouhodobé izolace, uzavřeného prostoru a působení kosmického záření z hlediska nutričního profilu účastníků vesmírných misí. V druhé části je popsán potravinový vesmírný systém a zmapována sovětská (později ruská) a americká minulost, současnost a budoucnost z hlediska vývoje vesmírné výživy a potravin. Třetí část je zaměřena na fungování vesmírné medicíny a dietologie společně se zajímavými projekty a programy, které v minulosti pomohly či neustále napomáhají vylepšování vesmírných potravinových systémů a díky nim se stává budoucí osídlování vesmíru realističtější.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This non-experimental diploma thesis is focused on nutrition in space and all aspects associated with it. The first part deals with human physiology in microgravity. These are changes affecting the musculoskeletal, cardiovascular, digestive, immune and central nervous systems, but also the consequences of long-term isolation, confined space and cosmic radiation in terms of the nutritional profile of space mission participants. The second part describes the spacefood system and maps the Soviet (later Russian) and American past, present and future in terms of the development of space nutrition and food. The third part focuses on the functioning of space medicine and dietetics, together with interesting projects and programs that have helped or continue to help improve space food systems. Thanks to these programs, the future settlement of the universe will become more realistic.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK