V sobotu dne 19. 10. 2024 dojde k odstávce některých součástí informačního systému. Nedostupná bude zejména práce se soubory v modulech závěrečných prací. Svoje požadavky, prosím, odložte na pozdější dobu. |
Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus 1. typu
Název práce v češtině: | Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus 1. typu |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Low-carbohydrate diet in diabetes mellitus type 1 treatment |
Klíčová slova: | diabetes mellitus 1. typu, nízkosacharidová strava, doporučená strava, sportování s diabetem, inzulin, glykémie, kompenzace diabetu |
Klíčová slova anglicky: | diabetes mellitus type 1, recommended diet, low-carbohydrate diet, physical activities with diabetes, insulin, glycemia, compensation of diabetes |
Akademický rok vypsání: | 2020/2021 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | MUDr. Hana Krejčí, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem |
Datum přihlášení: | 15.10.2020 |
Datum zadání: | 15.10.2020 |
Datum a čas obhajoby: | 24.06.2021 08:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 30.04.2021 |
Datum proběhlé obhajoby: | 24.06.2021 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (B02793) |
Oponenti: | Mgr. Aneta Hásková |
Předběžná náplň práce |
Diplomová práce se zabývá tématem doporučené stravy a vlivu stravy nízkosacharidové na toto onemocnění. Důležitým cílem léčby jsou stabilní glykémie, k čemuž pomáhají dobré stravovací návyky, pohybová aktivita a obecně životní styl pacienta. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá obecně onemocněním diabetes mellitus 1. typu, doporučenou a nízkosacharidovou stravou. Dále zkoumá vliv pohybové aktivity na toto onemocnění. Praktická část ukazuje výsledky z glukózových senzorů, které kontinuálně měří hladinu krevního cukru. V praktické části bylo formou dotazníku osloveno osm respondentů s diabetem 1. typu, kteří přešli z doporučené stravy na nízkosacharidové stravování. Účelem dotazníku je posouzení vlivu přechodu na nízkosacharidovou stravu na kompenzaci diabetu, četnost hypoglykémií, spotřebu inzulinu i zvládání sportovních aktivit. Součástí praktické části je porovnánízákladních ukazatelů kompenzace diabetu a laboratorních hodnot krevních lipidů. Pro ukázku zvládání diabetu při tomto typu stravování jsou v práci uvedeny také příklady křivek z kontinuálního měření glukózy (glukózových senzorů), ze kterých je patrný vliv jídla, aplikovaného inzulinu i fyzické aktivity na glykemickou odpověď. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
The diploma thesis deals with the topic of the recommended diet and the influence of the low-carbohydrate diet to this disease. An important goal of treatment is stable glycemia, which is helped by good eating habits, physical activity and the patient's lifestyle in general. The work is divided into two section: the theoretical and the practical. The theoretical part deals with general type 1 diabetes mellitus, for which a low-carbohydrate diet is recommended. It also examines the effect of physical activity on this disease. The practical section shows the results of glucose sensors that continuously measure blood sugar levels. In the practical part, eight respondents with type 1 diabetes who were given the recommended diet, a low-carbohydrate diet, were addressed in the form of a questionnaire. The purpose of the questionnaire is to assess the effect of switching to a low-carbohydrate diet on the compensation of diabetes, the frequency of hypoglycemia, insulin consumption and the management of sports activities. In part the practical section is a comparison of basic indicators of diabetes compensation and laboratory values of blood lipids. To demonstrate the management of diabetes in this type of diet, the work also provides examples of curves from continuous measurement of glucose (glucose sensors), which shows the effect of food, insulin and physical activity on the glycemic response. |