Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit
Název práce v češtině: Rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit
Název v anglickém jazyce: Differences in the eating habits of rowers and crossfit athletes
Klíčová slova: crossfit, stravovací návyky, výživa, veslování, sportovní výživa
Klíčová slova anglicky: crossfit, eating habits, nutrition, rowing, sport diet
Akademický rok vypsání: 2020/2021
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 15.10.2020
Datum zadání: 15.10.2020
Datum a čas obhajoby: 24.06.2021 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:19.04.2021
Datum proběhlé obhajoby: 24.06.2021
Předmět: Obhajoba diplomové práce (B02793)
Oponenti: MUDr. Radka Petráková Doležalová, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Tato diplomová práce se zabývá tématem sportovní výživy a je rozdělena na dvě části. V teoretické části je přiblížena vyvážená strava, popsány mechanismy tvorby energie v průběhu fyzické aktivity a charakterizovány sportovní směry veslování a crossfit. Zejména je kladen důraz na problematiku výživy v těchto odvětvích. Na podkladu těchto teoretických východisek je zpracována praktická část, kde jsou statisticky zhodnocena získaná data. Cílem práce je zjistit, jestli existují rozdíly ve stravovacích návycích veslařů a sportovců provozující crossfit. K tomuto účelu byly použity specializované dotazníky jídelních preferencí, do kterých 16 sportovců vyplnilo své jídelní návyky. Na základě získaných dat o jejich příjmu vybraných nutrientů za uplynulý měsíc výsledky neodhalily statisticky významný rozdíl mezi skupinami v energetickém příjmu, konzumaci bílkovin (živočišných ani rostlinných), množství ovoce a zeleniny, složení mastných kyselin ve stravě a příjmu přidaných cukrů. Nicméně naznačily relativně velké odlišnosti, např. vyšší příjem živočišných bílkovin a nižší příjem ovoce u sportovců věnující se crossfitu.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The theme of this thesis is sports diet. It is divided into two parts. A theoretical part explains balanced died. It describes the mechanics of energy generation during physical activity and the characteristics of rowing and Crossfit. The focus is on diet in those disciplines. Based on the theoretical foundation is build a practical part, where the statistical data are analyzed and evaluated. The goal of this thesis is to discover, whether there is a difference between rower's and Crossfit athlete's diets. To find out, specialized questionaries about eating habits have been used. Sixteen sportsmen/sportswomen have filled the questionaries. Based upon collected data about their intake of selected nutrients in the last month, there were no statistically significant differences in energy income, protein consumption (neither animal nor plant-based), amount of fruit and vegetables, fatty acid spectrum nor added sugar income. The data have nonetheless indicated differences, eg. Crossfitters tend to have higher animal protein consumption and lower intake of fruit.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK