Tato bakalářská práce se věnuje tématu histaminové intolerance (HIT), která je způsobena sníženou aktivitou enzymu odbourávajícího histamin – diaminooxidázy (DAO). Klinické příznaky jsou pak způsobeny hromaděním histaminu v lidském těle. Teoretická část práce vychází z literární rešerše a shrnuje dosavadní poznatky o problematice tohoto onemocnění. V rámci teoretické části je také přiblížena podstata eliminační diety a možnost jejího využití pro zmírnění příznaků HIT. Praktická část je pojata formou anonymního dotazníku, jehož cílem je zmapovat zkušenosti pacientů s HIT. Průzkum zjišťuje, jaké mají pacienti zkušenosti s diagnostikou HIT a s eliminační dietou, jaké potraviny jim v jídelníčku chybí a jak to ovlivnilo jejich vztah k potravinám. Získaná data od pacientů alergologické ambulance jsou porovnána s daty získanými od uživatelů sociální sítě.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor's thesis is dealing with the topic of histamine intolerance (HIT), which is caused by over-accumulation of histamine in the human body, mainly due to low activity of the enzyme diamine oxidase (DAO). The theoretical part of the thesis is based on a literature review and summarizes the current knowledge of the disease. The theoretical part also explains the basics of the elimination diet and the possibility of using it to relieve the symptoms of HIT. The practical part is an anonymous questionnaire. The target of the survey is the mapping experience of patients with HIT. The survey finds out the patients' experience with the diagnosis of HIT and the elimination diet, what foods they lack in their diet, and how it affects their relationship to food. The data obtained from the patients of the allergology ambulance are compared with the data obtained from the users of the social network.