Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 393)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Jídlo jako lék. Stravování a jeho působení na imunitu a kvalitu života.
Název práce v češtině: Jídlo jako lék. Stravování a jeho působení na imunitu a kvalitu života.
Název v anglickém jazyce: Food as a medicine. Eating and its effect on immunity and quality of life.
Klíčová slova: jídlo, lék, stravování, imunita, kvalita života
Klíčová slova anglicky: food, medicine, eating, immunity, quality of life.
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: doc. PhDr. Jiří Prokop, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem
Datum přihlášení: 29.03.2020
Datum zadání: 29.03.2020
Datum a čas obhajoby: 24.05.2021 14:00
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R218, 218, 2. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:19.04.2021
Datum proběhlé obhajoby: 24.05.2021
Předmět: Obhajoba diplomové práce (OSZD005)
Oponenti: PhDr. Jarmila Mojžíšová, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Úvod
Teoretická část
- životní styl, srovnání dříve a dnes
- v první části popíšu stávající doporučení, výzkumy a materiály
- v druhé části se budu opírat hlavně o sebe, jako pokusný materiál (opravdu změna životního stylu a jídla funguje)
Cíle a metodika
Praktická část
- nejen popíšu svou situaci, ale samozřejmě zhodnotím vše výzkumem
Návrhy
Závěr
Seznam odborné literatury
NEŠPOR, Karel; PERNICOVÁ, Hana; CSÉMY, Ladislav. Jak zůstat fit a předejít závislostem. 1. vyd. Praha: Portál s.r.o., 1999. ISBN 80-7178-299-8

MINDEL, Earl. Jídlo jako lék. 1. vyd. Frýdek Místek: Alpress, s.r.o., 1996.
ISBN 80-85975-55-6

HOUSER, Pavel. Z historie stravování: Předkolumbovská Amerika [online] [cit. 2011-08-25]. Dostupné na WWW:<http://scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-predkolumbovska-amerika-3986>

Vaření a jídlo v pravěku [online] [cit. 2011-08-24]. Dostupné na WWW: <http://civilizace.mysteria.cz/view.php?cisloclanku=2004110201>

TOMASOVÁ, Lenka. Fit po česku. 1. vyd. Praha: HAK Humor a kvalita, 1994. ISBN 80-900776-8-4

SMITH, Tony; CARROLL, Stephen. Rodinná příručka zdravého života. 1. vyd. Praha: Quintet s.r.o., 1993. ISBN 82-901491-5-4

HAINER, Vojtěch; KUNEŠOVÁ , Marie; HROMÁDKOVÁ, Jana. Tajemství ideální váhy, dieta, pohyb, životní styl. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1996. ISBN 80-7169-128-3

Předběžná náplň práce

Pro každého z nás je nejdůležitější zdraví, abychom mohli žít plnohodnotný život. Jak postupovat a jakých zásad se držet při výběru potravin, když jich je v současné době mnoho, které obsahují nebezpečné chemické látky používané v potravinářském průmyslu? Důležité je zdravé stravování a zdravý životní styl. Vaření ze základních surovin a posílení imunitního systému, a to již od dětského věku. Nikdy však není pozdě ani pro dospělé. Můžeme začít kdykoli. Chtěl bych ukázat téměř všechny aspekty kvalitního stravování, ale i druhou stránku, a to, jaké na nás číhá nebezpečí v chemicky upravených potravinách a celkový důsledek na kvalitu života.

Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
For each of us, health is the most important thing so that we can live a full life. How to proceed and what principles to follow when choosing foods, when there are many currently containing hazardous chemicals used in the food industry? Healthy eating and a healthy lifestyle are important. Cooking from basic ingredients and strengthening the immune system, from the childhood. However, it is never too late for adults. We can start anytime. I would like to show almost all aspects of quality eating, but also the other side, and the dangers of chemically modified food and the overall impact on quality of life.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK