Jídlo jako lék. Stravování a jeho působení na imunitu a kvalitu života.
| Název práce v češtině: | Jídlo jako lék. Stravování a jeho působení na imunitu a kvalitu života. |
|---|---|
| Název v anglickém jazyce: | Food as a medicine. Eating and its effect on immunity and quality of life. |
| Klíčová slova: | jídlo, lék, stravování, imunita, kvalita života |
| Klíčová slova anglicky: | food, medicine, eating, immunity, quality of life. |
| Akademický rok vypsání: | 2019/2020 |
| Typ práce: | diplomová práce |
| Jazyk práce: | čeština |
| Ústav: | Katedra pedagogiky (41-KPG) |
| Vedoucí / školitel: | doc. PhDr. Jiří Prokop, Ph.D. |
| Řešitel: | skrytý - zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem |
| Datum přihlášení: | 29.03.2020 |
| Datum zadání: | 29.03.2020 |
| Datum a čas obhajoby: | 24.05.2021 14:00 |
| Místo konání obhajoby: | M. Rettigové 4, Praha 1, R218, 218, 2. patro, vlevo, zadní trakt |
| Datum odevzdání elektronické podoby: | 19.04.2021 |
| Datum proběhlé obhajoby: | 24.05.2021 |
| Předmět: | Obhajoba diplomové práce (OSZD005) |
| Oponenti: | PhDr. Jarmila Mojžíšová, Ph.D. |
| Zásady pro vypracování |
| Úvod
Teoretická část - životní styl, srovnání dříve a dnes - v první části popíšu stávající doporučení, výzkumy a materiály - v druhé části se budu opírat hlavně o sebe, jako pokusný materiál (opravdu změna životního stylu a jídla funguje) Cíle a metodika Praktická část - nejen popíšu svou situaci, ale samozřejmě zhodnotím vše výzkumem Návrhy Závěr |
| Seznam odborné literatury |
| NEŠPOR, Karel; PERNICOVÁ, Hana; CSÉMY, Ladislav. Jak zůstat fit a předejít závislostem. 1. vyd. Praha: Portál s.r.o., 1999. ISBN 80-7178-299-8
MINDEL, Earl. Jídlo jako lék. 1. vyd. Frýdek Místek: Alpress, s.r.o., 1996. ISBN 80-85975-55-6 HOUSER, Pavel. Z historie stravování: Předkolumbovská Amerika [online] [cit. 2011-08-25]. Dostupné na WWW:<http://scienceworld.cz/biologie/z-historie-stravovani-predkolumbovska-amerika-3986> Vaření a jídlo v pravěku [online] [cit. 2011-08-24]. Dostupné na WWW: <http://civilizace.mysteria.cz/view.php?cisloclanku=2004110201> TOMASOVÁ, Lenka. Fit po česku. 1. vyd. Praha: HAK Humor a kvalita, 1994. ISBN 80-900776-8-4 SMITH, Tony; CARROLL, Stephen. Rodinná příručka zdravého života. 1. vyd. Praha: Quintet s.r.o., 1993. ISBN 82-901491-5-4 HAINER, Vojtěch; KUNEŠOVÁ , Marie; HROMÁDKOVÁ, Jana. Tajemství ideální váhy, dieta, pohyb, životní styl. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 1996. ISBN 80-7169-128-3 |
| Předběžná náplň práce |
|
Pro každého z nás je nejdůležitější zdraví, abychom mohli žít plnohodnotný život. Jak postupovat a jakých zásad se držet při výběru potravin, když jich je v současné době mnoho, které obsahují nebezpečné chemické látky používané v potravinářském průmyslu? Důležité je zdravé stravování a zdravý životní styl. Vaření ze základních surovin a posílení imunitního systému, a to již od dětského věku. Nikdy však není pozdě ani pro dospělé. Můžeme začít kdykoli. Chtěl bych ukázat téměř všechny aspekty kvalitního stravování, ale i druhou stránku, a to, jaké na nás číhá nebezpečí v chemicky upravených potravinách a celkový důsledek na kvalitu života. |
| Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
| For each of us, health is the most important thing so that we can live a full life. How to proceed and what principles to follow when choosing foods, when there are many currently containing hazardous chemicals used in the food industry? Healthy eating and a healthy lifestyle are important. Cooking from basic ingredients and strengthening the immune system, from the childhood. However, it is never too late for adults. We can start anytime. I would like to show almost all aspects of quality eating, but also the other side, and the dangers of chemically modified food and the overall impact on quality of life. |
- zadáno vedoucím/školitelem, čeká na schválení garantem