Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Postoje žáků vybrané střední školy ke zdraví a zdravému životnímu stylu
Název práce v češtině: Postoje žáků vybrané střední školy ke zdraví a zdravému životnímu stylu
Název v anglickém jazyce: Pupil attitudes of a chosen secondery school to health and a healthy diet
Klíčová slova: Zdraví, zdravý životní styl, zdravá výživa, výživa, živiny, stravovací režim a pitný režim.
Klíčová slova anglicky: Health, healthy lifestyle, healthy Diet, nutrition, nutrients, eating habits and drinking regime.
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Vedoucí / školitel: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 30.06.2016
Datum zadání: 01.07.2016
Datum a čas obhajoby: 03.09.2019 09:00
Místo konání obhajoby: M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt
Datum odevzdání elektronické podoby:12.07.2019
Datum proběhlé obhajoby: 03.09.2019
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (OSZD004)
Oponenti: PhDr. Michal Zvírotský, Ph.D.
 
 
 
Zásady pro vypracování
1.Zdůvodnění výběru tématu: již několik let, ale i v současnosti je zdraví a zdravý životní styl aktuální téma nejen v médiích, ale také ve školství a široké veřejnosti. Vzhledem k mému postavení učitelky na střední odborné škole, kde učím gastronomické předměty a tělesnou výchovu, jsem se rozhodla zaměřit svou bakalářskou práci na postoje žáků k tomuto tématu. Právě postoje žáků by mohly dodat nový náhled na tuto problematiku.

2. Formulace problému, který bude v práci řešen: v bakalářské práci se budu zabývat konkrétními postoji, které zaujímají žáci střední odborné školy ke svému zdraví a potažmo ke zdravému životnímu stylu.

3. Cíl práce: je zjistit, jaké názory a znalosti o zdravém životním stylu a výživě mají žáci konkrétní střední odborné školy. A také seznámit veřejnost s teoretickým backgroundem této problematiky.

4. Charakteristika metod: bude se jednat o kvantitativní výzkum. Žákům konkrétní střední odborné školy předložím anonymní strukturovaný nebo polo strukturovaný dotazník, kde budou položeny uzavřené i otevřené otázky týkající se tematických okruhů zdraví, zdravého životního stylu, zdravé výživy, volnočasových a pohybových aktivit, sekundárně také školní jídelny. Poté bude následovat analýza.

5. Struktura práce: práce bude mít dvě hlavní části, teoretickou a praktickou. První teoretická část představí téma z pohledu odborné literatury. Zde uvedu teoretické definice týkající se zdraví, zdravého životního stylu a zdravé výživy. Druhá praktická část se bude zabývat již samotným výzkumem postojů žáků, kde bude prezentován výzkum, analýza dotazníků a závěry celé práce.
Seznam odborné literatury
1. Fořt, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví, Grada Publishing, a. s., 2005, ISBN 80 – 247 – 1057 – 9
2. Fořt, P. Zdravá výživa nejen pro ženy, Praha: Pragma, 1999, ISBN 80 – 7205 – 722 – 7
3. Foršt, J. Bio x dítě, Praha, IFB Publishing, 2011
4. Čeledová, L., Čevela, R. Výchova ke zdraví, Praha Grada Publishing., 2010
5. Grofová, Z. Nutriční podpora, Praha, Grada Publishing, 2007
6. Duffková, J. Sociologie životního stylu, Plzeň, Vydav. a nakl. Aleš Čeněk, 2008
7. Marádová, E. Výživa a příprava pokrmů, Praha, Fortuna, 1992
8. Marádová, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách, Praha, VŠH v Praze 8, 2005
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK