Analýza složení potravy za pomocí molekulárně-genetických metod
Název práce v češtině: | Analýza složení potravy za pomocí molekulárně-genetických metod |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Analyzes of diet composition by molecular-genetic approaches |
Akademický rok vypsání: | 2018/2019 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra zoologie (31-170) |
Vedoucí / školitel: | Mgr. Jakub Kreisinger, Ph.D. |
Řešitel: |
Předběžná náplň práce |
Současné pokroky v sekvenčních technologiích značně usnadnily využití DNA obsažené v prostředí (tzv. Environmentální DNA) k analýzám složení a struktury společenstev celé řady organismů. Jednou možností využití environmentální DNA je i analýza složení potravy, které je však spojena s celou řadu technických specifik. Cílem této práce bude vypracovat rešeršní přehled o metodách a přístupech, které lze k analýzám potravy pomocí hlubokého sekvenování využít. Nedílnou součástí této práce bude kritické zhodnocení těchto metod a přehled konkrétních případových studií, kde se tyto metody uplatnily. V případě zájmu lze práci rozšířit o praktickou část, ve které budou analyzovány vzorky nasbírané v rámci některého z našich běžících projektů. |