Práce se bude zabývat kontaminanty potravin pocházejícími z potravního řetězce. V teoretické části bude popsáno, jakými cestami se znečišťující látky do potravního řetězce dostávají, jak se rozdělují, čím jsou jednotlivé skupiny charakterizovány a jaké mají účinky na lidský organismus. Podrobněji pak práce bude zaměřena na kovy – kadmium, olovo a rtuť, jejich výskyt v potravinách a jejich negativní zdravotní účinky. Budou zmíněny též způsoby informování a varování veřejnosti při výskytu nadlimitních hodnot nebezpečných látek v potravinách. Praktická část bude obsahovat výpočty dietární zátěže kontaminanty při zařazování ryb do jídelníčku. Právě tyto jsou častým zdrojem kovů a mohly by při doporučované pravidelné konzumaci představovat potenciální riziko.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The thesis will deal with food contaminants originating from the food chain. The theoretical part will describe the routes by which contaminants enter the food chain, how they are classified, how each group is characterized and what effects they have on the human body. In more detail, the thesis will focus on metals - cadmium, lead and mercury, their occurrence in food and their negative health effects. The ways of informing and warning the public in the event of the occurrence of above-limit values of hazardous substances in food will also be mentioned. The practical part will include calculations of the dietary contaminant load when including fish in the diet. These are a common source of metals and could pose a potential risk if regularly consumed as recommended.