Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 372)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Studying the regulation of expression of genes involved in barley malting quality
Název práce v češtině: Studium regulace exprese genů podmiňujících sladovnickou kvalitu ječmene
Název v anglickém jazyce: Studying the regulation of expression of genes involved in barley malting quality
Klíčová slova: Ječmen, sladovnická kvalita, QTL, kyselina giberelová, klíčení
Klíčová slova anglicky: Barley, Malting quality, QTL, Gibberellic acid, Dormancy, Germination
Akademický rok vypsání: 2021/2022
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: angličtina
Ústav: Katedra experimentální biologie rostlin (31-130)
Vedoucí / školitel: RNDr. Leona Svobodová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 02.12.2021
Datum zadání: 02.12.2021
Datum potvrzení stud. oddělením: 02.12.2021
Datum odevzdání elektronické podoby:04.08.2022
Datum proběhlé obhajoby: 07.09.2022
Oponenti: doc. RNDr. Helena Lipavská, Ph.D.
 
 
 
Konzultanti: prof. RNDr. Fatima Cvrčková, Dr.
Předběžná náplň práce
Ječmen setý (Hordeum vulgare L.) je obilnina a hojně pěstovaná zemědělská plodina s rozšířením v různých klimatických oblastech světa. Využívá se zejména jako krmivo nebo ve sladovnictví. Tato práce se konkrétně zaměří na studium procesu sladování na molekulární úrovni, což zahrnuje zejména geny pro enzymy účastnící se degradace zásobních proteinů, škrobu a dalších složek tvořících stěny buněk endospermu. Práce bude sledovat, jak všechny tyto složky interagují během procesu sladování a následujících fází výroby piva. Je známo, že parametry sladovnické kvality jsou podmíněny více geny, jejichž exprese je regulována. Tyto regulační dráhy budou také zahrnuty v této práci.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Barley (Hordeum vulgare L.) is a grain cultivated as an agricultural crop across many varying climatic areas of the world. It is mainly used for its feed and brewing industry properties. This work will focus on studying the malting process on a molecular level, which mainly includes the genes for degradative enzymes of storage proteins, starch and other compounds of endosperm cell walls. We shall observe how all these components interact during malting and other processes of brewing beer. It is known that malting quality parameters are tied to several genes, whose expression is regulated. These regulatory pathways will also be included in this work.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK