Vliv diety na lipidogram u pacientů s dyslipidemií
Název práce v češtině: | Vliv diety na lipidogram u pacientů s dyslipidemií |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | The influence of diet on lipid profile in patients with dyslipidemia |
Klíčová slova: | Dyslipidémie, dieta při dyslipidémii, celkový cholesterol, LDL – cholesterol, HDL – cholesterol, triglyceridy |
Klíčová slova anglicky: | Dyslipidemia, diet for dyslipidemia, total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL- choesterol, triglycerides |
Akademický rok vypsání: | 2016/2017 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530) |
Vedoucí / školitel: | doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 27.10.2016 |
Datum zadání: | 27.10.2016 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 27.10.2016 |
Datum a čas obhajoby: | 07.08.2017 00:00 |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 10.07.2017 |
Datum proběhlé obhajoby: | 07.08.2017 |
Předmět: | Obhajoba bakalářské práce (B02367) |
Oponenti: | MUDr. Eva Tůmová, Ph.D. |
Seznam odborné literatury |
Abbey, M. N., Nestel, P.J. (1994). Plasma cholesteryl ester transfer protein activity is increased when trans-elaidic acid is substituted for cis-oleic acid in the diet. Atherosclerosis, 106(1), 99-107. Načteno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8018112 Aschermann, M. W. (2004). Kardiologie. Praha: Galén. Berger, S. R., Raman, G., Vishwanathan, R., Jacques, P.F., Johnson, E.J. (2015). Dietary cholesterol and cardiovascular disease: a systematic review and meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(2), 276-294. Doi:10.3945/ajcn.114.100305. Brát, J. (2004). Transizomery mastných kyselin – mýty a fakta. Výživa a potraviny(6). Brát, J. ,Češka, R., Herber, O. (2012). Dyslipidémie. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře. Novelizace 2012. Praha. Načteno z http://www.svl.cz/files/files/Doporucene-postupy-2008-2012/dyslipidemie-2012.pdf Bresson, J. F. (2008). Plant Sterols and Blood Cholesterol - Scientific substantiation of a health claim related to plant sterols and lower/reduced blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006[1]. European Food Safety Authorityl. Doi:10.2903/j.efsa.2008.781 Catapano, A. G., Graham, I., Backer, G.D., Wiklund, O., Chapman, M.J., Drexel, H….Zamorano, J.L. (2016). 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. European Heart Journal, 37(39). 2999-3058. Načteno zhttps://doi.org/10.1093/eurheartj/ehw272 Clifton, P.M. (2015). Does dietary cholesterol influence cardiovascular disease risk in people with type 2 diabetes. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(4), 691-692. Doi 10.3945/ajcn.115.108415 Češka, R. (2015). Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Praha: Triton. Češka, R. (2016). Interna (2nd ed). Praha: Triton. Dubey, L. H., Hesong, Z. (2006). Role of leptin in atherogenesis. Experimental & Clinical Cardiology. 11(4), 269-275. Načteno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2274849/ Elmadbouh, I., Elghobashy, Y., Abd-Allah, E., Reda A.A., Fathe, A., Tayel, S., Abd-Elhakim T. (2013). Relationship of apolipoprotein E polymorphism with lipid profiles in atherosclerotic coronary artery disease. The Egyptian Heart Journal. 65(2), 71-78. Načteno zhttps://doi.org/10.1016/j.ehj.2012.11.002 Feinman, R. Volek, J.S. (2006). Low carbohydrate diets improve atherogenic dyslipidemia even in the absence of weight loss. Nutrition & Metabolism. 3(24) Doi:10.1186/1743-7075-3-24 Ganong, W. F. (2005). Přehled lékařské fyziologie. (20th ed) Praha: Galén. Glykemický index. (2003). Státní zdravotní ústav. Načteno z http://www.szu.cz/publikace/diety-specielni-vyziva Hainer, V. e. (2011). Základy klinické obezitologie. 2., přepracované a doplněné vydání. (2nd ed) Praha: Grada. Heinrich, K. (2015). Výživa v medicíně a dietetika. (11th ed) Praha: Grada. Hopkins, P. N. (1992). Effects of dietary cholesterol on serum cholesterol: a meta-analysis and review. The American Journal of Clinical Nutrition, 55(6), 1060-1070. Načteno z http://ajcn.nutrition.org/content/55/6/1060.abstract Hopkins, P. N. (2013). Molecular Biology of Atherosclerosis. Physiological reviews. 93(3), 1317-1542. Doi 10.1152/physrev.00004.2012 Hu, F. S., Stampfer, M.J., Rimm, E.B., Manson, J.E., Ascherio, A., Colditz, G.A….Willet, W.C. (1999). A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. JAMA: The Journal of the American Medical Association , 281(15), 1387-94. Načteno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10217054 Hubáček, J. A. (2016). Genetická determinace dyslipidémií - co přinesly výsledky celogenomových screeningů a další směry výzkumu. Vnitřní lékařství, 62(11). 868-876. Cholesterol. (n.d.). The Nutrition Source. Načteno z https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/cholesterol/#ref4 Jacobson, T. M., Maki, K.C., Orringer, C.E., Jones, P.H., Kris-Etherton, P., Sikand, G….Brown, W.V. (2015). National Lipid Association Recommendations for Patient-Centered Management of Dyslipidemia: Part 2. Journal of Clinical Lipidology, 9(6). 1-122. Načteno zhttp://dx.doi.org/10.1016/j.jacl.2015.09.002 Lipoprotein(a) Concentration and the Risk of Coronary Heart Disease, Stroke, and Nonvascular Mortality. (2009). JAMA : The Journal of the American Medical Association. 302(4), 412-423. Načteno z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3272390/ Mah, E. S., Schulz, J.A., Kaden, V.N., Lawless, A.L., Rotor, J., Mantilla, L.B., Liska, D.J. (2017). Cashew consumption reduces total and LDL cholesterol: a randomized, crossover, controlled-feeding trial. The American Journal of Clinical Nutrition. Doi 10.3945/ajcn.116.150037 Mahley, R. W., Weisgraber, K.H., Huang, Y. (2009). Apolipoprotein E: structure determines function, from atherosclerosis to Alzheimer’s disease to AIDS. Journal of lipid research. 50. 183–188. Doi 10.1194/jlr.R800069-JLR200 Masopust, J. P. (2003). Patobiochemie buňky. Praha: Univerzita Karlova, 2. lékařská fakulta. Muhlhausler, B. S., Leghi, G.E. (2016). Polyunsaturated fatty acids, cholesterol, triglycerides and cardiometabolic disease. Handbook of cholesterol. Biology, function and role in health and diseases. 335-354. The Netherlands: Wageningen Academic. Načteno zhttps://doi.org/10.3920/978-90-8686-821-6_18 Nishida, C., Uauy, R. (2009). WHO Scientific Update on trans fatty acids: WHO Scientific Update on health consequences of trans fatty acids: introduction. European Journal of Clinical Nutrition, 63, 68-75. Načteno z http://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/scientific_update_TFA/en/ Sánchez-Villegas, A., Verberne, L., Irala, J.D., Ruíz-Canela, M., Toledo, E., Serra-Majem, L., Martínez-González, M.A. (2011). Dietary Fat Intake and the Risk of Depression: The SUN Project. Plos One, 6(1). Načteno z https://doi.org/10.1371/journal.pone.0016268 Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases. Journal of the American College of Nutrition. 21(6). 495-505. Načteno z http://dx.doi.org/10.1080/07315724.2002.10719248 Svačina, Š., Müllerová, D., Bretšnajdrová, A. (2013). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. (2nd ed). Praha: Triton. Taylor, C. L. (2003) Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Nuts and Coronary Heart Disease (Docket No 02P-0505). [ Email]. Načteno z ttps://www.fda.gov/food/ingredientspackaginglabeling/labelingnutrition/ucm072926.htm Velíšek, J., Hajšlová, J. (2009). Chemie potravin I. (2nd ed). Praha: OSSIS. Zadák, Z. (2008). Výživa v intenzivní péči. 2., rozšířené a aktualizované vydání. (2nd ed). Praha: Grada. Zlatohlávek, L.(2016). Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, s.r.o. Zlatohlávek, L., Svačina, Š. (2016). Dieta při dyslipidemii a metabolickém syndromu. Vnitřní lékařství, 62(11), 912-918. Žák, A., Tvrzická, E., Zeman, M., Vecka, M. (2005). Patofyziologie a klinický význam vícenenasycených mastných kyselin řady n-3. Časopis Lékařů Českých, 144(1), 6-18. Žák, A. (2001) Ateroskleróza: Nové pohledy. Praha: Grada |
Předběžná náplň práce |
Bakalářská práce se zabývá vlivem diety na hladiny plazmatických lipoproteinů a lipidů u pacientů s poruchami lipidového metabolismu. Cílem práce bylo zjistit, zda změna ve stravování koreluje se změnou v hodnotách lipidogramu. Závěrečná práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je představena dyslipidémie a příčiny jejího vzniku, jsou popsány jednotlivé lipoproteinové částice a největší část je věnována dietě a dietním doporučením. Praktická část popisuje výsledky z dotazníkového šetření, které probíhalo ve spolupráci s pacienty s dyslipidémií. Pacienti vyplnili dva dotazníky, jeden při dietní edukaci a při prvním krevním odběru, druhý po dvou měsících, kdy se také dostavili na druhý, kontrolní odběr krve. Pro stanovení korelace mezi změnou v dietě a v hodnotách lipidogramu byli pacienti rozděleni do dvou skupin, které byly stanoveny dle změn ve sledovaných hodnotách lipidogramu. Ukázalo se, že dieta měla u pacientů vliv na lipidogram. U první skupiny, která zlepšila plazmatické hladiny lipoproteinů a lipidů k lepšímu, nastalo také výraznější zlepšení diety, v porovnání s druhou skupinou. Pacientům z první skupiny se snížily plazmatické hodnoty TC, LDL i TG a mírně se zvýšily hodnoty HDL. Pacienti z druhé skupiny měli po dvou měsících zvýšené hodnoty TC, LDL i TG a mírně snížené hodnoty HDL v plazmě. Z výsledků závěrečné práce lze předpokládat, že dieta má u pacientů s poruchami lipidového metabolismu pozitivní vliv na hodnoty lipidogramu. Z toho vyplývá, že dietní intervence je u pacientů s dyslipidémií velice důležitá. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
This thesis deals with the effects of diet on the level of plasma-lipoproteins in patients with lipid metabolism disorders. The main objective of this paper is to illustrate whether a change in nutrition correlates with a change in the lipidogram. The paper consists of two sections - one each for theory and practical. The theoretical gives an introduction to dislipidemia, its causes, and a detailed overview of the lipoprotein structures. There is also a big emphasis on the diet and dietary recommendations. The practical part of the paper showcases the results of questionnaires that were filled by dislipidema patients, who were asked to fill out two identical questionnaires at different times. The first questionnaire was filled by the patients when they were given dietary guidelines after their initial blood work. The second questionnaire was filled by the same patients on the day of their scheduled blood work two months later. In order to confirm the correlation between the dietary changes and lipidogram changes, the patients were split into two groups depending on their lipidogram values. The results showed that the dietary changes had an effect on the patients' lipidogram units. The group that had an improved level of lipoproteins and lipids also had a marked improvement in their diet when compared with the other group. This group of patients also showed lowered plasma TC levels, LDL, and TG levels and slightly elevated levels of HDL. The patients in the other group had higher levels of TC, LDL, and TG and slightly lowered levels of HDL levels in their blood plasma. The results of this thesis project show that maintaining a conducive diet plays a significant role in lipid metabolism disorders and on the lipidogram. Therefore, it can be concluded that it is very important to include dietary intervention in patients with dyslipidemia. |