Mléko a mléčné výrobky ve stravě mládeže ve věku 11 – 15 let na Základní škole Domažlice, Komenského 17
Název práce v češtině: | Mléko a mléčné výrobky ve stravě mládeže ve věku 11 – 15 let na Základní škole Domažlice, Komenského 17 |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Milk and milk products in the diet of Youth (11 – 15 aged) of Primary School Domažlice, Komenského 17 |
Klíčová slova: | Méko, mléčné výrobky, stravovací návyky, spotřební koš, dotazník, F-test, t-test |
Klíčová slova anglicky: | Milk, milk products, food habits, consumer basket, questionnaire, F-test, t-test |
Akademický rok vypsání: | 2015/2016 |
Typ práce: | diplomová práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra pedagogiky (41-KPG) |
Vedoucí / školitel: | Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý![]() |
Datum přihlášení: | 02.02.2016 |
Datum zadání: | 09.02.2016 |
Datum a čas obhajoby: | 22.05.2017 10:00 |
Místo konání obhajoby: | M. Rettigové 4, Praha 1, R217, 217, 2. patro, vlevo, zadní trakt |
Datum odevzdání elektronické podoby: | 21.04.2017 |
Datum proběhlé obhajoby: | 22.05.2017 |
Předmět: | Obhajoba diplomové práce (OSZD005) |
Oponenti: | PhDr. Miroslava Kovaříková, Ph.D. |
Zásady pro vypracování |
1. Zdůvodnění výběru tématu:
Mléko a mléčné výrobky jako složka stravy nejen u dětí, ale i u dospělých, vyvolává na veřejnosti rozdílné názory. Jedni ji odsuzují pro svoje účinky na lidské zdraví, jiní ji považují za nezbytnou součást zdravého stravování. V práci se chci zaměřit na názor odborníků na zařazení mléka a mléčných výrobků do celodenního stravování, především mládeže. Jako učitelka předmětu Výchova ke zdraví na 2. stupni Základní školy v Domažlicích, chci tyto odborné studie porovnat se skutečnou situací konzumace mléka a mléčných výrobků dětí ve věku 11 – 15 let. 2. Formulace problému, který bude v práci řešen: Zjistit, jak často chlapci a dívky 2. stupně základních škol pijí mléko, či jedí mléčné výrobky. Zda je rozdíl v konzumaci z genderového hlediska a také z hlediska věku. V práci bude dále zkoumáno, jak spotřebu mléka a mléčných výrobků u dětí ovlivňují rodiče a jaký je rozdíl mezi zastoupením mléka a mléčných výrobků ve stravování dětí v domácnostech v porovnání se školním stravováním ve školní jídelně (spotřební koš). Práce by měla odpovědět i na otázku týkající se znalostí žáků na 2. stupni základní školy o mléce a mléčných výrobcích. 3. Cíl práce: Na základě stanovených hypotéz a získaných dat zjistit, zda je významný statistický rozdíl u dětí ve věku 11 – 15 let v konzumaci mléka a mléčných výrobků z genderového hlediska, z hlediska věku, z hlediska přístupu a ovlivnění v rodinách a z hlediska školního stravování ve školních jídelnách. 4. Charakteristika metod: Pro účely vypracování bude zvolena metoda výzkumu pomocí dotazníkového šetření. 5. Struktura práce: Diplomová práce bude rozdělena do dvou částí – teoretické a praktické. Teoretická část bude popisovat mléko (jeho nejvýznamnější složky, jednotlivé druhy mléka a mléčné výrobky) se zaměřením na jeho význam ve stravě dětí. V praktické části bude popsán výzkum a budou zpracovány výsledky výzkumu. |
Seznam odborné literatury |
1. FIALOVÁ, Jana. Stravovací návyky dětí a školní prostředí: implementace preventivních programů Světové zdravotnické organizace v České republice. Vyd. 1. Brno, Barrister, 2012, 136 s. ISBN 978-808-7474-556.
2. FRAŇKOVÁ, Slávka, ODEHNAL, Jiří, PAŘÍZKOVÁ, Jana. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Vyd. 1. Praha, HZ Editio, 2000. ISBN 80-860-0932-7. 3. KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Praha, Grada 2011, 140 s. ISBN 978-80-247-3433-0. 4. NEVORAL, Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany, Nakladatelství H & H 2004, 434 s. ISBN 80-86022-93-5 |