Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců
Název práce v češtině: Výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců
Název v anglickém jazyce: Nutritional indicators of competitive and profesional cross-country skiers
Klíčová slova: běh na lyžích, vytrvalost, sportovní výživa, energetický příjem, jídelníček
Klíčová slova anglicky: cross-country skiing, endurance, sports nutrition, energy intake, menu
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: doc. MUDr. Zdeněk Vilikus, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 30.10.2015
Datum zadání: 30.10.2015
Datum a čas obhajoby: 06.06.2016 08:00
Datum odevzdání elektronické podoby:24.04.2016
Datum proběhlé obhajoby: 06.06.2016
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B01747)
Oponenti: doc. MUDr. Vladimír Tuka, Ph.D.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Tato bakalářská práce je zaměřena na výživové ukazatele u výkonnostních a reprezentačních lyžařů běžců. Hlavním úkolem této práce je popsat význam sportovní výživy u vytrvalostních sportovců a porovnat rozdílné stravování u dvou různě zdatných skupin lyžařů běžců. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá fyziologií běžeckého lyžování, zejména důležitou funkcí metabolismu a morfologickou charakteristikou běžce na lyžích. Rovněž pojednává o specifických nárocích vytrvalostního sportovce na výživu, o jednotlivých makronutrientech i mikronutrientech a v neposlední řadě také o vhodných doplňcích stravy pro vytrvalostní sport. Praktická část práce shrnuje výsledky získané hodnocením dotazníků o charakteristice tréninku a čtyřdenních jídelníčků respondentů.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor thesis is focused on nutrition indicators for competitive and profesional cross-country skiers. The main aim of the thesis is to describe the importance of the sports nutrition for endurance athletes and to compare different diets for two differently capable groups of cross-country skiers. The thesis is divided into two parts. The theoretical part comprises information about the physiology of cross-country skiing, in particular the important function of metabolism and morphological characterization of the cross-country skier. Furthermore, it describes specific requirements of the endurance athlete on a diet, individual macronutrients and micronutrients and describes proper diet supplements for endurance sport. The practical part summarizes results received on the basis of evaluation of the questionnaires about the characterization of the training and respondent´s four-days-menus.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK