Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Vývoj nových separačních metod pro analýzu piva, jeho surovin a meziproduktů
Název práce v češtině: Vývoj nových separačních metod pro analýzu piva, jeho surovin a meziproduktů
Název v anglickém jazyce: Development of new highthroughput separation methods for analysis of beer, its raw materials and intermediate products
Klíčová slova: HPLC, pivo, chmel, slad, analýza, SPE, QuEChERS, UV/VIS, RI, MS
Klíčová slova anglicky: HPLC, beer, hops, malt, analysis, SPE, QuEChERS, UV/VIS, RI, MS
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: disertační práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra analytické chemie (31-230)
Vedoucí / školitel: RNDr. Jana Sobotníková, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 20.10.2015
Datum zadání: 21.10.2015
Datum potvrzení stud. oddělením: 21.10.2015
Konzultanti: Ing. Martin Dušek, Ph.D.
Předběžná náplň práce
Současné trendy v analytické chemii, které jsou již standardní v komoditách farmaceutických a environmentálních, pronikají již také do oblasti analýzy potravin. Protože pivovarský obor, zejména analýza piva, je v některých směrech velice konzervativní, je potřeba i zde posunout hranice analytických možností k vyšší citlivosti, průchodnosti vzorku a celkové efektivitě.
Cílem této práce je využít nejnovější znalosti k vývoji rychlých a citlivých metod pro stanovení kvalitativních parametrů piva, (např. obsah hořkých látek, polyfenolických sloučenin, sacharidového profilu, bílkovin, řady cizorodých látek atd.) jeho surovin (voda, chmel, slad) a meziproduktů (sladina, mladina, mladé pivo). Práce bude logicky propojovat jak přípravu vzorku, tak i jeho vlastní analýzu, zejména pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s různými typy detekce (UV/VIS, fluorescenční, RI, MS). Optimalizace přípravy vzorku bude zacílena na efektivní a rychlé přečištění a zakoncentrování vzorku, neboť zmíněné pivovarské matrice jsou velice komplexní. Kromě využití a porovnání různých SPE sorbentů bude pro řadu aplikací vyvíjena metoda QuEChERS, která v tomto oboru zatím není téměř používána. Při vývoji a optimalizaci instrumentální analýzy bude věnována velká pozornost charakterizaci separačních vlastností a selektivitě různých typů chromatografických kolon.
Financování práce:
Tato práce bude fyzicky prováděna a finančně podporována Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, a.s.. pod odborným vedením RNDr. Jany Olšovské, Ph.D., vedoucí analytické zkušební laboratoře.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Current trends in analytical chemistry, which have been already standard in pharmaceutical and environmental commodities, are applying into analysis of food and beverage as well. There is a need to shift the beer analytical parameters toward higher sensitivity, higher throughput of samples and overall effectiveness, because brewing, especially beer analytics is very conservative in some ways. The aim of this thesis is to develop fast and sensitive methods for beer qualitative parameters evaluation (e.g. bitter substance content, polyphenolic compounds and saccharide profile, proteins, contaminants etc.), for analysis of raw materials (water, hops, malt) and intermediate products (wort, hopped wort, green beer) using the newest separation technologies. In this Ph.D. thesis the sample preparation step and the sample analysis, using predominantly high performance liquid chromatography with various types of detection (UV/VIS, fluorescent, RI, MS), will be logically combined. In the sample preparation step, a special attention will be focused to effective and quick sample cleaning and preconcentration, because beer matrices are always very complex. To obtain samples of the highest quality, various SPE sorbents will be tested and a new QuEChERS method will be developed. To our best knowledge, a QuEChERS method has not yet been used in this field. During the methods development and optimization, a high attention will be paid to characterization of separation properties and selectivity of various types of chromatographic columns.

The PhD. thesis will be done at and fiancial supported by the Research Institute of Brewing and Malting, PLC., under the scientific supervision of RNDr. Jana Olšovská, Ph.D.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK