Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Enzymové modifikace biologicky aktivních flavonoidů
Název práce v češtině: Enzymové modifikace biologicky aktivních flavonoidů
Název v anglickém jazyce: Enzymatic modifications of bioactive flavonoids
Klíčová slova: flavonoid, antioxidant, metabolity, biotransformace
Klíčová slova anglicky: flavonoid, antioxidant, metabolites, biotransformation
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra fyzikální a makromol. chemie (31-260)
Vedoucí / školitel: prof. RNDr. Eva Tesařová, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 05.10.2015
Datum zadání: 15.01.2016
Datum odevzdání elektronické podoby:18.05.2017
Datum proběhlé obhajoby: 05.06.2017
Oponenti: prof. Ing. Zdeněk Wimmer, DrSc.
 
 
 
Konzultanti: prof. Ing. Vladimír Křen, DrSc.
doc. Ing. Kateřina Valentová, Ph.D.
Předběžná náplň práce
Práce bude řešena na pracovišti MBÚ AV ČR pod vedením Doc. Valentové a Prof. Křena.
Flavonoidy jsou rozšířené přírodní látky, které se vyskytují především v rostlinách a jsou významnou složkou lidské stravy. Tyto látky působí většinou jako účinné antioxidanty a chemoprotektanty a v současnosti se některé z nich přidávají do doplňků stravy (nutraceutika). Flavonoidy jsou většinou složitější sloučeniny, které jsou citlivé k extrémním podmínkám (pH, oxidace, těžké kovy aj.). Proto je výhodné využívat pro jejich transformace enzymy, které jsou selektivní a umožní následující využití produktů ve farmaceutických aplikacích (biokompatibilita).
Cílem práce bude studovat využití především rekombinantních a/nebo mikrosomálních transferas pro enzymovou syntézu metabolitů, zejména glukuronidů a/nebo sulfátů flavonolignanů silymarinu. Výsledné látky by měly být charakterizovány především z hlediska antioxidačních aktivit pomocí laboratorních metod in vitro.
Klíčovou oblastí budou analytické metody, kde budou využity moderní metody HPLC a LC-MS a dále metody kapilární elektroforézy.
Literatura:
S. Štípek: Antioxidanty a volné radikály ve zdraví a nemoci. (monografie, 314 s.) Grada 2000, ISBN: 80-7169-704-4
Kren V, Marhol P, Purchartova K, Gabrielova E and Modriansky M, Biotransformation of silybin and its congeners. Curr Drug Metab 14:1009-1021 (2013).
Charrier C, Azerad R, Marhol P, Purchartova K, Kuzma M and Kren V, Preparation of silybin phase II metabolites: Streptomyces catalyzed glucuronidation. J Mol Catal B-Enzym 102:167-173 (2014).
Jancova P, Siller M, Anzenbacherova E, Kren V, Anzenbacher P and Simanek V, Evidence for differences in regioselective and stereoselective glucuronidation of silybin diastereomers from milk thistle (Silybum marianum) by human UDP-glucuronosyltransferases. Xenobiotica 41:743-751 (2011).
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK