Sirné aminokyseliny, dlouhověkost a stárnutí
Název práce v češtině: | Sirné aminokyseliny, dlouhověkost a stárnutí |
---|---|
Název v anglickém jazyce: | Sulphur amino acids, longevity and ageing |
Klíčová slova: | sirné aminokyseliny, chronologické stárnutí, dlouhověkost, oxidativní a proteotoxický stres, autofágie, TOR1, transulfurylační dráha, methioninsulfoxid-reduktáza |
Akademický rok vypsání: | 2015/2016 |
Typ práce: | bakalářská práce |
Jazyk práce: | čeština |
Ústav: | Katedra genetiky a mikrobiologie (31-140) |
Vedoucí / školitel: | RNDr. Michaela Schierová, Ph.D. |
Řešitel: | skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd. |
Datum přihlášení: | 17.09.2015 |
Datum zadání: | 24.09.2015 |
Datum potvrzení stud. oddělením: | 24.09.2015 |
Předběžná náplň práce |
Kalorická restrikce je velmi dobře prostudovaným faktorem ovlivňujícím stárnutí, nejen u člověka. Se stárnutím lidské populace roste zájem o identifikaci dalších faktorů, které přispívají ke zmírnění degenerativních procesů v průběhu stárnutí. Cílem bakalářské práce je popsat vliv sirných aminokyselin (nedostatku nebo nadbytku) na proces stárnutí a dlouhověkost u eukaryot. Které procesy a buněčné komponenty jsou dostupností sirných aminokyselin nejvíc ovlivněny? Lze pozitivní procesy preventivně podpořit? Jaké metodické přístupy se při analýze stárnutí používají? Zadané téma je vhodné pro studenty se zájmem o molekulární biologii a biochemii. |
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce |
Caloric restriction is well known factor affecting ageing. The ageing of human population supports the research concerning the factors moderating degenerative changes during ageing. The aim of the thesis is to describe the role of sulfur amino acids in ageing and longevity in eukaryotes. Which cellular functions and compartments are sensitive to the availability of sulfur amino acids? Can we use a convenient diet to prolong the age and improve the quality of life during ageing? Which methods are used in the research of ageing? This thesis is recommended to students interested in molecular biology and biochemistry. |