Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 390)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Enterální výživa u onkologických pacientů
Název práce v češtině: Enterální výživa u onkologických pacientů
Název v anglickém jazyce: Enteral nutrition in oncology patients
Klíčová slova: enterální výživa, malnutrice, onkologie, nádorové onemocnění, výživa
Klíčová slova anglicky: enteral nutrition, malnutrition, oncology, cancer, nutrition
Akademický rok vypsání: 2014/2015
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: III. interní klinika – klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN (11-00530)
Vedoucí / školitel: MUDr. Jarmila Křížová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 31.10.2014
Datum zadání: 31.10.2014
Datum potvrzení stud. oddělením: 31.10.2014
Datum a čas obhajoby: 16.06.2015 00:00
Místo konání obhajoby: Praha
Datum odevzdání elektronické podoby:29.04.2015
Datum proběhlé obhajoby: 16.06.2015
Předmět: Obhajoba bakalářské práce (B01747)
Oponenti: MUDr. Miloš Mráz, Ph.D.
 
 
 
Seznam odborné literatury
GROFOVÁ, Z. (2007). Nutriční podpora: Praktický rádce pro sestry (1st ed.). Praha: Grada.
HOLEČKOVÁ, P. (2012). Význam nutriční péče u onkologického pacienta. Vývoj nutriční péče v Ústavu radiační onkologie. Onkologie, 6(3), 172-174. Dostupné z: http://www.onkologiecs.cz/pdfs/xon/2012/03/10.pdf
HRNČIARIKOVÁ, D., HRNČIARIK, M., JURÁŠKOVÁ, B., & ZADÁK, Z. (2007). Nutriční podpora v terminální péči. Klinická farmakologie a farmacie, 21(2), 62-66. Dostupné z:http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2007/02/04.pdf
KIRBY, D. F. & CORRIGAN, M. L. (2013). Principles of Nutrition Support. In The Cleveland Clinic foundation, Cleveland Clinic: Center for Continuing Education, [online]. Dostupné z:http://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/gastroenterology/principles-of-nutrition-support/
KOHOUT, P., & KOTRLÍKOVÁ E. (2009). Základy klinické výživy (1st ed.). Praha: Forsapi.
KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., & ŠERCLOVÁ Z. (2010). Vybrané kapitoly z klinické výživy I (1st ed.). Praha: Forsapi.
KONDRUP, J., ALLISON, S. P., ELIA, M., VELLAS, B., & PLAUTH, M. (2003). ESPEN guidelines for nutrition screening 2002. Clinical nutrition, 22(4), 415-421. Dostupné z: http://espen.info/documents/Screening.pdf
KŘÍŽOVÁ, J., KŘEMEN J., KOTRLÍKOVÁ E., & SVAČINA Š. (2014). Enterální a parenterální výživa (2nd ed.). Praha: Mladá fronta.
LUKEŠOVÁ, Š., & KOPECKÝ, O. (2011). Problematika výživy u onkologicky nemocných pacientů. Praktický Lékař, 91(6), 321-324. Dostupné z: http://web.b.ebscohost.com.ezproxy.is.cuni.cz/ehost/pdfviewer/pdfviewer?sid=7e36a95f-e35b-4885-911f-4d92ecea2624%40sessionmgr113&vid=5&hid=125
RENSHAW, G. L., BARRETT, R. A., & CHOWDHURY, S. (2008). The incidence of the risk of malnutrition in adult medical oncology outpatients and commonly-associated symptoms. Journal of Human Nutrition,21(4), 399-400. Dostupné z:http://web.b.ebscohost.com.ezproxy.is.cuni.cz/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=7&sid=7e36a95f-e35b-4885-911f-4d92ecea2624%40sessionmgr113&hid=125
ROYAL PHARMACEUTICAL SOCIETY (2012). MedicinesComplete, [online]. Dostupné z:https://www.medicinescomplete.com/mc/rem/2012/images/c86-fig-86-5.png
SOBOTKA, L. (2004). Parenterální výživa. In Z. Wilhelm (Ed.), Výživa v onkologii (2nd ed., pp. 117 - 124). Brno, Czechia: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.
STARNOVSKÁ, T., PAVLÍČKOVÁ, J., & HRBKOVÁ, D. (2011). Výživa při nádorovém onemocnění: Praktická příručka pro pacienty. Praha: Nutricia.
SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., & BRETŠNAJDROVÁ, A. (2013). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty (2nd ed.). Praha: Triton.
TĚŠÍNSKÝ, P. (2004). Chemoterapie a radioterapie, malnutriční komplikace. In Z. Wilhelm (Ed.), Výživa v onkologii (2nd ed., pp. 73 – 76). Brno, Czechia: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.
THE LEIDEN UNIVERSITY MEDICAL CENTRE. Clinical Research, [online]. Dostupné z:https://www.clinicalresearch.nl/portec3/Quality_of_life_questionnaire_PORTEC3_English.pdf
URBANÍKOVÁ, J. (2014). Enterální výživa. Praktické lékárenství, 10(2), 79-81. Dostupné z: http://www.praktickelekarenstvi.cz/savepdfs/lek/2014/02/08.pdf
VYROUBAL, P., & ZADÁK, Z. (2009). Umělá výživa v klinické praxi. Část 2 - Nutriční podpora. FONS, 19(2), 26-32. Dostupné z: http://web2.stapro.cz/bullfons/22009/klin1.pdf
VYZULA, R. (2001). Výživa při onkologickém onemocnění (1st ed.). Praha: Galén.
WILHELM, Z. (2004). Strava onkologicky nemocných. In Z. Wilhelm (Ed.), Výživa v onkologii (2nd ed., pp. 91 – 96). Brno, Czechia: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.
ZADÁK, Z. (2004). Enterální výživa u pacientů s nádorovým onemocněním. In Z. Wilhelm (Ed.), Výživa v onkologii (2nd ed., pp. 97 – 106). Brno, Czechia: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.
Předběžná náplň práce
Bakalářská práce se zabývá možnostmi enterální výživy a jejím vlivem na život onkologických pacientů. Skládá se z teoretické a praktické části.
Teoretická část shrnuje problematiku malnutrice, nutriční podpory s větším důrazem na enterální výživu a také se zabývá specifikem malnutrice v onkologii
a jejím řešením. Praktická část je zaměřena na výzkum, který studuje vliv enterální výživy na různé aspekty života onkologických pacientů. Zkoumá, jak se změní zdravotní stav, kvalita života a energetický příjem pacientů po měsíci užívání enterální výživy. Studie zahrnuje fyzikální vyšetření, měření pacientů přístrojem Bodystat QuadScan 4000, vyplnění dotazníku, posouzení laboratorních hodnot a analýzu zápisu jídelníčku.
Z výsledků studie se prokázal pozitivní vliv enterální výživy na zdravotní stav pacientů hodnocený laboratorními výsledky. Z odpovědí respondentů došlo ke zlepšení kvality života a ze zápisu jídelníčku se u všech pacientů zvýšil energetický příjem. Z fyzikálního vyšetření a z měření přístrojem Bodystat se kladný vliv enterální výživy neprokázal.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
This bachelor thesis considers possibilities of enteral nutrition and its influence on life quality of oncological patients. The thesis consists of a theoretical and an experimental part.
The theoretical part compiles the issue of malnutrition and nutritional support with emphasis on enteral nutrition. It deals with malnutrition in oncology and its solution. In the experimental part, a study of influence of enteral nutrition on life quality of oncological patients was conducted. A question was, how health condition, life quality and energy intake of patients are changed after one month of enteral nutrition use.
The survey includes a physical examination, measuring patients with a machine Bodystat Quadscan 4000, filling up a questionnaire, evaluation of laboratory tests, and analysis
of the patient’s diet. The results of the study prove positive influence of enteral nutrition on health condition of patients with respect to laboratory tests. According to
the questionnaire, the life quality of patients increased and the diet report shows increased energy intake. The physical examination results and Bodystat measurements did not prove positive influence of enteral nutrition.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK