Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Úloha NADH hydrát dehydratázy v obecné stresové odpovědi u Bacillus subtilis
Název práce v češtině: Úloha NADH hydrát dehydratázy v obecné stresové odpovědi u Bacillus subtilis
Název v anglickém jazyce: Role of NADH hydrate dehydratase in general stress response in Bacillus subtilis
Klíčová slova: Bacillus subtlis, obecn8 stresová odpověď, redoxní potenciál, metabolity opravující proteiny
Klíčová slova anglicky: Bacillus subtilis, general stress response, redox potential, metabolite repair proteins
Akademický rok vypsání: 2015/2016
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra genetiky a mikrobiologie (31-140)
Vedoucí / školitel: RNDr. Irena Lichá, CSc.
Řešitel:
Předběžná náplň práce
Náplní práce bude charakterizovat mutant v NADH hydrát dehydratáze a jeho role v obecně stresové odpovědi u Bacillus subtilis. To bude dosaženo jednak klasickými fenotypovými studemi, dále pomocí Flow cytometrie a kvantitativní PCR bude sledována exprese jednak genu samotného, jednak kandidátních genů, které jsou touto enzymovou aktivitou ovlivněny. NADH hydrát dehydratáza je nově objevený enzym, který patří do skupiny tzv. metabolity opravujících enzymů a jejich role ve stresové adaptaci je v současnasnosti intenzivně zkoumána. Tento enzym je konzervovaný od bakterií přes kvasinky, rostliny až po vyšší obratlovce.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
The scope of work will be to characterize mutants in the NADH hydrate dehydratase and to study the role of the enzyme in the general stress response in Bacillus subtilis . This will be achieved by both classic phenotypic studies, as well as by flow-cytometry and quantitative PCR by which will be monitored the expression of the gene itself and other candidate genes that are affected by this enzymatic activity. NADH hydrate dehydratase is a recently discovered enzyme that belongs to the group of metabolite repairing enzymes and their role in stress adaptation is currently being intensively investigated. This enzyme is conserved from bacteria, yeast, plants to higher vertebrates.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK