Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Olomoucké tvarůžky - produkce, podnikání, konzum, 1938-1960
Název práce v češtině: Olomoucké tvarůžky - produkce, podnikání, konzum, 1938-1960
Název v anglickém jazyce: Olomouc cheese - production, business, consumption, 1938-1960
Klíčová slova: Olomoucké tvarůžky, historie podnikání, řízené hospodářství, znárodnění, centrálně plánovaná ekonomika, konzum
Klíčová slova anglicky: Olomouc cheese, business history, regulated economy, nationalization, central planned economy, consumption
Akademický rok vypsání: 2012/2013
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav hospodářských a sociálních dějin (21-UHSD)
Vedoucí / školitel: prof. PhDr. Eduard Kubů, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 01.11.2012
Datum zadání: 02.11.2012
Schválení administrátorem: zatím neschvalováno
Datum potvrzení stud. oddělením: 05.08.2014
Datum a čas obhajoby: 11.09.2014 09:00
Datum odevzdání elektronické podoby:04.08.2014
Datum proběhlé obhajoby: 11.09.2014
Odevzdaná/finalizovaná: odevzdaná pracovníkem v zastoupení a finalizovaná
Oponenti: prof. PhDr. Ivan Jakubec, CSc.
 
 
 
Zásady pro vypracování
Práce bude zkoumat jednu ze specifických potravin českých středních a nižších vrstev - olomoucký tvarůžek. Autor zhodnotí stav výroby tvarůžků v posledním roce existence první československé republiky. Následně bude zkoumat proces začlenění výroby tvarůžků do struktury řízeného hospodářství. Dále se bude zabývat pozicí tvarůžkářství v období obnovy hospodářství v poválečných letech. Analyzuje socioekonomické dopady změn po únoru 1948 nejen na výrobu tvarůžků, ale i na jejich spotřebu. Časově je práce vymezena obdobím od roku 1938 do reorganizace řízení mléčného průmyslu v roce 1960. Autor bude při práci využívat archivních pramenů, dobovou literaturu i tisk.
Seznam odborné literatury
Josef Bieberle, "Pravé olomoucké t-rvarůžky" z Loštic, in: Vlastivědné zajímavosti č. 59, Šumperk, 1972
Historie mlékárenství v Čechách a na Moravě, kolektiv autorů, Praha 1998
Rudolf Hrabě, Z histotie olomouckého tvarůžku, in: Průmysl potravin, č. 5, roč. 1952
Kronika řemesel, obchodu, živností a výroby v oblasti Obchodní a živnost. komory v Olomouci, Olomouc 1942
Jan Kuklík, Znárodněné Československo, Praha 2010
Adolf Lang, Vyprávění o tvarůžkách, in: Severní Morava, vlastivědný sborník, č. 3., Šumperk, 1959
Pavel Marek, České živnostnictvo 1945-1960. Likvidace živnostníků, řemeslníků a obchodníků v českých zemích, Brno 2006
Pavel Pospěch Výroba olomouckých tvarůžků, minulost a současnost, Olomouc 1986
Václav Průcha, Hospodářské a sociální dějiny Československa, Brno 2009
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK