Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Studium kyselé fosfatasy hrachu setého a tabáku
Název práce v češtině: Studium kyselé fosfatasy hrachu setého a tabáku
Název v anglickém jazyce: Study of acid phosphatase in pea and tobacco
Klíčová slova: fosfát, kyselá fosfatasa, pNP – fosfát, fosfo – L serin, tabák, hrách
Klíčová slova anglicky: phosphate, acid phosphatase, pNP – phosphate, phospho – L serine, tobacco, pea
Akademický rok vypsání: 2011/2012
Typ práce: bakalářská práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Katedra biochemie (31-250)
Vedoucí / školitel: prof. RNDr. Helena Ryšlavá, CSc.
Řešitel: skrytý - zadáno vedoucím/školitelem
Datum přihlášení: 27.10.2011
Datum zadání: 06.12.2011
Datum odevzdání elektronické podoby:27.05.2012
Datum proběhlé obhajoby: 11.06.2012
Oponenti: prof. RNDr. Marie Tichá, CSc.
 
 
 
Předběžná náplň práce
Fosfatasy katalyzují hydrolytické štěpení esteru kyseliny orthofosforečné. Obecně jsou rozděleny na kyselé a alkalické fosfatasy dle jejich pH optima.Byl připraven extrakt z listů Nicotiana tabacum L. a Pissum sativum. Dále se zjistlily rychlostní konstanty fosfatas hrachu a tabáku. Rychlost reakce katalyzované fosfatasou tabáku je 10,0 µmol/min.ml a hrachu 38,0 µmol/min.ml s použitím substrátu pNP – fosfátu. Se substrátem fosfo – L serinem je rychlost reakce katalyzovaná fosfatasou tabáku 1,8 µmol/min.ml a hrachu 0,4 µmol/min.ml.Michaelisova konstanta Km je pro fosfatasu tabáku 1,8 mM a pro fosfatasu hrachu 8,5 mM s použitím pNP – fosfátu jako substrát. Se substrátem fosfo – L serinem je Km fosfatasy tabáku a hrachu stejná - 4,0 mM.pH optimum fosfatasy hrachu je 5,0 při použítí pNP – fosfátu jako substrát a pH 6,0 se substrátem fosfo – L serinem. Hodnota pH optima fosfatasy tabáku je 5,4 s použitím pNP – fosfátu a pH 7,0 s fosfo – L serinem.Teplotní optimum fosfatasy hrachu je 60 ºC a fosfatasy tabáku 55 ºC.
Předběžná náplň práce v anglickém jazyce
Phosphatases catalyze the hydrolytic fission of orthophosphoric acid ester. They are generallydivided into acid and alkaline phosphatases according to their pH optimum.There was preparated the extract of leaves Nicotiana tabacum L. and Pissum sativum.Furthermore, there were determinated pea and tobacco phosphatases’s rate constants. Reactionspeed katalyzed by tobacco phosphatase is 10,0 μmol/min.ml and by pea phosphatase 38,0μmol/min.ml using paraNP – phosphate as a substrate. Using a substrate phospho – L serinethe reaction speed katalyzed by phosphatase of tobacco is 1,8 μmol/min.ml and byphosphatase of pea is 0,4 μmol/min.ml.Michaelis constant Km is 1,8 mM for tobacco phosphatase and 8,5 mM for pea phosphataseusing paraNP – phosphate. Using a substrate phospho – L serine Michaelis constant Km ofphosphatase of tobacco and pea is the same - 4,0 mM.The pH optimum of pea phosphatase is 5,0 using paraNP – phosphate as a substrate and 6,0using phopho – L serine. pH optimum of tobacco phosphatase is 5,4 using paraNP –phosphate and 7,0 using phospho – L serine.Temperature optimum for pea phosphatase is 60 ºC and for tobacco phosphatase 55ºC.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK