Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Studium fotodegradace piva metodou fluorescenční spektroskopie
Název práce v češtině: Studium fotodegradace piva metodou fluorescenční spektroskopie
Název v anglickém jazyce: Study of beer photodegradation by fluorescence spectroscopy
Klíčová slova: Fotodegradace|fluorescence|riboflavin|letinková příchuť|3-methyl-2-buten-1-thiol|pivo
Klíčová slova anglicky: Photodegradation|fluorescence|riboflavin|light-struck character|3-methyl-2-buten-1-thiol|beer
Akademický rok vypsání: 2019/2020
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Kabinet výuky obecné fyziky (32-KVOF)
Vedoucí / školitel: RNDr. Petr Gabriel, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 14.05.2020
Datum zadání: 14.05.2020
Datum potvrzení stud. oddělením: 16.08.2021
Datum a čas obhajoby: 15.09.2021 08:30
Datum odevzdání elektronické podoby:22.07.2021
Datum odevzdání tištěné podoby:22.07.2021
Datum proběhlé obhajoby: 15.09.2021
Oponenti: Mgr. Hana Kudrnová
 
 
 
Konzultanti: RNDr. Miroslav Dienstbier
Zásady pro vypracování
1.Zpracování literární rešerše na dané téma
2.Seznámení se s principy moderních optických zdrojů a přijímačů a se základy fluorescenční spektroskopie.
3.Příprava definovaně světelně poškozených vzorků.
4.Proměření optických změn na vybraných vzorcích ve spojení se světelným poškozením.
5.Návrh metody pro detekci světelného poškození vzorků.
6.Sestavení, charakterizace a optimalizace aparatury pro měření fluorescence vzorků.
7.Zpracování získaných výsledků
Seznam odborné literatury
Spikes J.D. (1981): Photodegradation of Foods and Beverages. In: Smith K.C. (eds) Photochemical and Photobiological Reviews. Springer, Boston, MA
J. Sádecká, J. Tóthová: Fluorescence spectroscopy and chemometrics in the food classification-a review, Czech Journal of Food Sciences, 25 (4) , 2007, 159-173
P. Ilčík: Použití luminiscenční spektrofluorimetrie pro stanovení riboflavinu, Diplomová práce, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2013, Zlín
E. CHOE, R. HUANG, D. B. MIN: Chemical Reactions and Stability of Riboflavin in Foods, JOURNAL OF FOOD SCIENCE—Vol. 70, Nr. 1, 2005
R. POZDRIK, F.A. RODDICK, P.J. ROGERS,T.NGUYEN: Spectrophotometric Method for Exploring 3-Methyl-2-butene-1-thiol (MBT) Formation in Lager, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, 6123-6129
Předběžná náplň práce
Pokud je pivo vystaveno působení světelného záření, velmi rychle v něm vzniká nežádoucí velmi nepříjemná tzv. letinková (světelná – anglicky výstižně nazývaná též skunky) příchuť a dochází ke změnám jeho barvy. Tyto nežádoucí jevy jsou spojeny s neenzymatickými reakcemi, v nichž vystupují izohumulony a sirné složky aminokyselin a jejich derivátů. Jako fotokatalyzátor zde působí zejména riboflavin (vitamín B2). Riboflavin, který se vyskytuje v řadě potravin, je tepelně stabilní ale na světle sám poměrně rychle degraduje a působí jako efektivní fotosenzibilizátor. Degradace riboflavinu je spojena se změnami optických vlastností vzorků.

Práce navazuje na předchozí bakalářskou práci a měla by přispět k vývoji optické metody detekce fotodegradace piva a jiných nápojů.
Práce je koncipována ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) v Praze, který bude pro práci dodávat vhodné vzorky a zajistí možnost srovnávacích měření. Na VUPS bude zde probíhat i část experimentální práce.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK