PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Traditional Korean Culture - AKO100082
Anglický název: Traditional Korean Culture
Zajišťuje: Ústav asijských studií (21-UAS)
Fakulta: Filozofická fakulta
Platnost: od 2015
Semestr: letní
Body: 4
E-Kredity: 4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: nevyučován
Jazyk výuky: angličtina
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Mgr. Marek Zemánek, M.A., Ph.D.
Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Marek Zemánek, M.A., Ph.D. (12.02.2015)
Kurz se skládá ze 2 blokových přednášek realizovaných v rámci projektů mezinárodní spolupráce našeho pracoviště. Přednášky se realizují v blocích intenzivní výuky v rozsahu odpovídajícím standardnímu kurzu. Cílem přednášky je studenty seznámit s proměnami korejské kultury.
Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Marek Zemánek, M.A., Ph.D. (12.02.2015)

Dr. Sun Young Yun

1. When did coffee become such an essential drink in Korea. The specific Korean coffee culture and its export into China.
2. Chopsticks are the characteristic common feature of East Asian dining culture. But there are also differences in material and length. What are the historical reasons for this?
3. Is Kimchi a symbol of Korean culture? Since when is Kimchi so hot? And how about the etymology of the word?
4. The history of bibimbap.
5. Are there religious perspectives on eating in Korea?
6. Confucian teachings in regard to dining culture and cuisine.
7. Constitutions and appropriate food: just a superstition?
8. Traditional seasonal customs and food.
9. Idioms containing the word ‚rice‘ and its meaning.
10. Babjip (??), madjip (??), jibbap (??): Korea’s eating out culture. Chifan (??), chanpon (?????), jjamppong (??): all the same? Ethnic food and identity.

 

Topics in Korean Art
Beatrix MECSI (PhD University of London, SOAS), associate professor
Korean Studies Department, Institute of East Asian Studies, Eötvös Loránd University (ELTE) Budapest.

Aims of the course
The course will familiarize students with the main issues in Korean art by surveying the key episodes in the development of material and visual culture on the Korean peninsula, from the Three Kingdoms Period to the early twentieth century.

Learning outcomes
Successful completion of the course will enable students to acquire:
-a good understanding of Korean art, its specific features and important relics and monuments from the Three Kingdoms Period until the end of the Joseon period.

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK