|
|
|
||
Poslední úprava: ZUSKOVA (27.01.2003)
|
|
||
Poslední úprava: ZUSKOVA (27.01.2003)
Kodíček, M., Karpenko, V.: Biofysikální chemie, Academia, Praha 2000.
Vodrážka, Z.: Fyzikální chemie pro biologické vědy, Academia, Praha 1982.
Kalous, V., Pavlíček, Z.: Biofyzikální chemie, SNTL, Praha 1980.
Bergethon, P. R.: The Physical Basis of Biochemistry, Springer Verl., New York 1998.
Edsall, J. T., Wyman J.: Biophysical Chemistry, Vol. I., Academic Press, New York 1958.
Price, N. C., Dwek, R. A.: Principles and Problems in Physical Chemistry for Biochemists, Clarendon Press, Oxford 1979.
Segel, I. H.: Biochemical Calculations, J. Wiley, New York 1968.
Skriptum: Karpenko, V.: Řešené příklady z fyzikální chemie pro biology, SPN, Praha 1990. |
|
||
Poslední úprava: prof. RNDr. Vladimír Karpenko, CSc. (22.05.2012)
Zkouška je ústní formou, otázky jsou k dispozici na začátku semstru. |
|
||
Poslední úprava: ZUSKOVA (27.01.2003)
Voda, fysikální vlastnosti; struktura molekuly vody; vodíková vazba; základní struktury ledu; modely kapalné vody; hydratace malých iontů a bílkovin; voda v biologických soustavách.
I. věta termodynamická, teplo a práce; reversibilní a ireversibilní děje; diskuse matematické formulace I. věty; vnitřní energie, enthalpie; tepelné kapacity; isothermické a adiabatické děje.
Termochemie; termochemické zákony; spalná a slučovací tepla; termochemické výpočty; závislost reakčního tepla na teplotě; kalorimetrické studium biopolymerů.
II. věta termodynamická, Carnotův cyklus; entropie při reversibilních a ireversibilních dějích; entropie a živé soustavy; entropie a pravděpodobnost; III. věta termodynamická.
Gibbsova a Helmholtzova energie, závislost na tlaku a na teplotě; chemický potenciál; rovnováhy v homogenních soustavách, termodynamické odvození rovnovážné konstanty; standardní stavy v biochemii; makroergické sloučeniny, spřažené reakce.
Heterogenní soustavy, podmínka rovnováhy; Gibbsův zákon fází; rozdělovací koeficient, hydrofobní škály aminokyselin; hydrofobní interakce a jejich termodynamické vysvětlení.
Povrchové napětí kapalin, metody stanovení, povrchově aktivní látky; Gibbsova rovnice; rovnováhy na fázových rozhraních kapalina - plyn a kapalina - kapalina; Fowkesova rovnice; smáčení; emulse; pěny; význam povrchových jevů pro biologické soustavy.
Typy elektrolytů; elektrostatické interakce v roztocích; aktivita, aktivitní koeficient; Debye-Hűckelův limitní vztah; definice pH; slabé elektrolyty, disociační konstanta, stupeň disociace; pH silných a slabých kyselin a zásad; hydrolysa; málo rozpustné elektrolyty, součin rozpustnosti; vodivost roztoků elektrolytů; Donnanovy rovnováhy.
Obecná teorie kyselin a zásad; typy rozpouštědel; amfolyty, disociace aminokyselin, zwitterionty; disociační konstanty aminokyselin.
Pufry; Hendersonova-Hasselbalchova rovnice a její diskuse, pufrační kapacita; výpočet složení pufru; důležité pufrující systémy v organismu; obsah různě disociovaných forem aminokyselin v roztocích.
Disociace aminokyselin, mikroskopické a makroskopické disociační konstanty; isoelektrický a isoionický bod; acidobasické titrace bílkovin; matematické zpracování disociace bílkovin jako polyelektrolytů; interakce bílkovin s různými ligandy a jejich význam; metody studia interakcí, matematické zpracování dat; vsolování a vysolování bílkovin.
Potenciometrie; elektrochemické články, konvence zápisu; vztah mezi Gibbsovou energií a elektromotorickým napětím; typy elektrod a jejich použití; stanovení pH ve vodě a ve směsných rozpoustědlech používaných v biochemii; biologicky významné redoxní systémy
Kinetika chemických reakcí; řád a molekularita reakce; základní typy reakcí; matematický aparát kinetiky I. řádu; reakce II. řádu; stanovení řádu reakce; teorie reakčních rychlostí; základy kinetiky enzymových reakcí; inhibice.
Struktura a stabilita bílkovin; klasifikace struktur; nekovalentní interakce stabilisující molekulu bílkoviny; predikce struktury bílkovin: chemické, fysikální a statistické metody; základní principy počítačového modelování.
Zkoumání struktury bílkovin; chromofory; konformační změny vyvolané perturbujícími vlivy; absorpční, diferenční a derivační spektra v UV oblasti; cirkulární dichroismus; fluorescence a další metody.
Mechanismy sbalování molekul bílkovin a jejich kinetika; chaperony; základní představy o kinetice denaturace bílkovin; matematické zpracování experimentálních dat.
|