PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2016/2017
   Přihlásit přes CAS
Výchova ke zdraví I - OKVP17006
Anglický název: Education towards Health I
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2015
Semestr: oba
E-Kredity: 3
Rozsah, examinace: 0/0, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 4 [hodiny]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (25)
letní:neurčen / neurčen (25)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Vyučující: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D.
Patří mezi: Volitelné předměty KS
Neslučitelnost : OKBPV14101, OKB2314101, OKB2317001, OK0514140
Anotace -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
Předmět předkládá základní paradigmata podpory zdraví. Podrobněji se zabývá otázkou výchovy ke správné výživě a stravování, jako nezbytnou součástí lidského života, které významně ovlivňuje lidské zdraví. Obsah předmětu je postaven na systémovém posuzování nutriční hodnoty stravy. Pozornost je věnována obsahu jednotlivých živin v potravě a energetické hodnotě potravy.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)

Cílem předmětu je seznámit studenty s možností podpory zdraví pomocí správné výživy a stravování a s úlohou školy v procesu rozvíjení zdravotní gramotnosti. 

Literatura
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)

HOLČÍK, J. Zdravotní gramotnost a její role v péči o zdraví. Brno : MSD, 2009. ISBN 978-80-7392-089-0.

MARÁDOVÁ, E. Školní vzdělávací program. Výchova ke zdraví. Praha : Fortuna, 2006.

MZ ČR, WHO. Zdraví 21 - zdraví do 21. století. Praha : 2001. 147 s. ISBN 80-85047-49-5.

Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha : MŠMT, 2009.

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1.

DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. Potravinářské zbožíznalství. Key publishing, 2014. ISBN: 978-80-7418-208-2.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.09.2016)

Požadavky k zápočtu:  zpracování práce na předem zadané téma a odevzdání včas v daném termínu.

Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (17.07.2015)
  1. Faktory významné pro zdraví člověka a jejich ovlivňování.
  2. Výživa jako prostředek k podpoře zdraví
  3. Nutriční hodnota stravy.
  4. Úloha pedagoga v procesu podpory správného životního stylu.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK