PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2013/2014
   Přihlásit přes CAS
Výživa II - OB2317116
Anglický název: Nutrition II
Zajišťuje: Katedra pedagogiky (41-KPG)
Fakulta: Pedagogická fakulta
Platnost: od 2013 do 2014
Semestr: zimní
E-Kredity: 2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/1, Zk [HT]
Počet míst: 50 / 50 (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Poznámka: při zápisu přednost, je-li ve stud. plánu
Garant: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Vyučující: PaedDr. Eva Marádová, CSc.
Prerekvizity : OB2317109
Je prerekvizitou pro: OB2317148
Výsledky anket   Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.08.2015)
Předmět se detailněji zabývá výživou člověka, dietologií, fyziologií a pathofyziologií lidské výživy a změnami výživových hodnot při různých technologických úpravách a skladování.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (04.08.2015)

Cílem předmětu je poskytnout hlubší vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin a seznámit s léčebnou výživou aplikovanou v ČR a různými výživovými směry.

Literatura
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)

PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 

DOSTÁLOVÁ J.; KADLEC P. a kol. Technologie potravin: Potravinářské zbožíznalství. Nakladatelství KEY Publishing, s. r. o., Ostrava, 2014, 1. vydání. ISBN 978-80-7418-208-2

MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9

VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 

HRNČÍŘOVÁ, Dana a Marcela FLORIÁNKOVÁ. Výživa ve výchově ke zdraví: příručka pro učitele k e-learningovému kurzu. Praha: Ministerstvo zemědělství, Odbor bezpečnosti potravin, 2014. ISBN 978-80-7434-166-3

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)

Aktivní účast na přednáškách.  Požadavky ke zkoušce: ústní zkouška. Souhrnná zkouška z Výživy I a II, tři pokusy (jeden řádný, dva opravné). Student si tahá jedno číslo otázky. Pod každým číslem je uvedena jedna podotázka z předmětu Výživa I a druhá podotázka z Výživa II.

Sylabus -
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (14.08.2017)

1. Výživová doporučení pro obyvatele ČR.

2. Základy zbožíznalství.

3. Dietní systém ČR (základní informace).

4. Různé kulinární úpravy potravin.

5. Platná legislativa v oblasti stravování (označování potravin, hygienické požadavky, HACCP, atd.).


 
Univerzita Karlova | Informační systém UK