|
|
|
||
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)
|
|
||
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi. Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních. |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)
PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9 VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)
Studenti využívají při studiu elektronickou podporu v MOODLE, kde plní zadané seminární úkoly. Zápočet bude udělen na základě odevzdaných seminárních úkolů, jejich aktivní prezentaci v seminářích a úspěšnosti v zápočtovém testu (75 %). Je možný pouze jeden opravný termín zápočtového testu. Zkouška se skládá z části písemné (úspěšné absolvování písemné části min. 75 %) a ústní (viz zadané tematické okruhy). |
|
||
Poslední úprava: PhDr. Martin Čapek Adamec, Ph.D. (02.06.2015)
1.Základní terminologie. Funkce stravy. 2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody. 3. Význam bílkovin ve výživě. 4. Význam sacharidů ve výživě. 5. Význam lipidů ve výživě. 7. Minerální látky a stopové prvky. 8. Vitaminy. 9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy. 10. Onemocnění související s výživou. |