|
|
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
|
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
Cílem předmětu je objasnit studentům základními pojmy z oblasti výživy, seznámit je s hlavními složkami potravin, se zásadami správné výživy, racionální výživy a výživovými zvyklostmi.Podat základní informaci o chorobách plynoucích z nesprávného způsobu stravování i některých metabolických onemocněních. |
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (28.10.2019)
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Víš, co jíš? [online]. 2018 [cit. 2018-01-04]. Dostupný z: http://www.viscojis.cz/ PÁNEK, J.;POKORNÝ J.; DOSTÁLOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2007. ISBN: 978-80-7080-468-1 MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9 VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3 Výživa a zdraví. Praha: Raabe, 2012, 84 s. Dobrá škola. Výchova ke zdraví, 1. ISBN 978-80-87553-69-5. KŘEMEN, Jaromír, Eva KOTRLÍKOVÁ a Štěpán SVAČINA. Enterální a parenterální výživa. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2009, 139 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2070-1. |
|
||
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (29.12.2012)
Požadavky k zápočtu: aktivní účast na seminářích (100 %) Požadavky ke zkoušce: zkouška má dvě části: - úspěšné absolvování písemné části (min. 75 %) |
|
||
Poslední úprava: Ing. Bc. Alena Váchová, Ph.D. (29.05.2015)
1.Základní terminologie. Funkce stravy. 2. Strava jako zdroj energie. Strava jako zdroj vody. 3. Význam bílkovin ve výživě. 4. Význam sacharidů ve výživě. 5. Význam lipidů ve výživě. 7. Minerální látky a stopové prvky. 8. Vitaminy. 9. Další prospěšné složky stravy. Zvyšování výživové hodnoty stravy. 10. Onemocnění související s výživou. |