Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
Předmět vychází z pojetí výživy jako komplexu bio-psycho-sociálních faktorů, které pronikají celým životem člověka.Zaměřuje se na vliv výživy na fyzické i duševní zdraví a vývoj nutričního chování člověka. Seznamuje se systémovým posuzováním nutriční hodnoty stravy (obsah jednotlivých živin v potravinách, energetická hodnota potravy, hygienická jakost a nezávadnost potravin). Učí sestavovat jídelníček dle zásad správné výživy.
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
The course is based on nutrition as a complex of bio-psycho-social factors, which affect the whole human life. It explores the influence of nutrition on mental health and development of eating behavior. Moreover, students learn principles of assessing nutritious values (content of individual nutrients, energetic value of food, its hygienic quality). They learn to prepare meals according to the principles of good nutrition.
Cíl předmětu -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
Cílem předmětu je vysvětlit výživu jako komplex biologických a sociálních faktorů, který prostupuje celým životem člověka a poskytnout studentům vhled do změn nutriční hodnoty stravy v důsledku skladování a vlivem technologických úprav jednotlivých potravin.
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
The aim of the course is to explain nutrition as a complex of biological and social factors affecting the whole human life. Its aim is to provide deeper insight into changes of nutritive value caused by storage and technical processing of food.
Literatura
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
BLATTNÁ, J.; DOSTÁLOVÁ, J. aj. Výživa na začátku 21. století. Praha : Společnost pro výživu & Nadace NutriVIT, 2005. 80 s. ISBN 80-239-6202-7
FRAŇKOVÁ, S.; ODEHNAL, J.; PAŘÍZKOVÁ, J. Výživa a vývoj osobnosti dítěte. Praha : HZ Editio, 2000. 198 s. ISBN 80-86009-32-7
KRCH, F. D.; MARÁDOVÁ, E. Poruchy příjmu potravy. Praha : MŠMT, 2003.
MARÁDOVÁ, Eva. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. 2. vyd. Praha : VŠH, 2007. 196 s. ISBN 978-80-86578-69-9
PÁNEK, J. Základy výživy. 1. vyd. Praha : Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5
POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-468-8
PROVAZNÍK, K. aj. Manuál prevence v lékařské praxi I. - VIII. Soubor. vyd. Praha : Fortuna, 1998. ISBN 80-7071-080-2
VELÍŠEK, J. Chemie potravin I. - III. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 80-902391-5-3
Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (21.01.2011)
Požadavky k zápočtu: seminární práce a její prezentace.
Zkouška se skladá z části písemné a ústní.
Sylabus -
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
1.Výživa a zdravotní stav člověka
2.Hygiena výživy. Denní stravovací režim
3.Výživa různých skupin obyvatelstva
4.Nutriční hodnota potravy
5.Základní živiny, metabolismus živin
6.Voda v organismu a v potravě. Minerální látky
7.Působky v potravě. Vitamíny, antivitamíny aj.
8.Cizorodé látky v potravním řetězci
9.Alimentární nákazy
10.Maso a masné výrobky
11.Mléko a mléčné výrobky
12.Obilovina a luštěniny
13.Zelenina, ovoce
14.Pochutiny, nápoje
15.Změny výživové hodnoty potravin při jejich zpracování
16.Skladování a konzervace potravin
Poslední úprava: MARADOVA/PEDF.CUNI.CZ (31.01.2011)
1. Nutrition in relation to human wel-being
2. Aanalysis of hygienic principles connected with nutrition, daily eating regime
3. The nutrition of different groups of people
4. Nutritive value of food
5. The basic nutrients, nutrient metabolism
6. Water in the organism and in food. Minerals
7. Ergins in the diet. Vitamins
8. Foreign substances in the food chain
9. Foodborne disease
10. Meat and meat products
11. Milk and milk products
12. Cereals and legumes
13. Food Storage and Preservation
14. Snacks, drinks
15. Changes in nutritional value of food products during processing