|
|
|
||
V průběhu jednoho semestru budou přednášeny principy potravinářských a biotechnologických výrobních procesů, při nichž jsou využívány přirozené nebo manipulované mikroorganismy. Detailně budou probrány technologie průmyslově významných fermentačních výrob např. zpracování mléka (sýry, jogurty) a výroby kvasných nápojů (víno, pivo), chemické (ethanol, org. kyseliny, aminokyseliny) a farmaceutické výroby (antibiotika). Navíc budou uvedeny příklady speciálních výrob a aplikací např. enzymové biotechnologie, bioremediace, transgenní organismy, Amesův test mutagenicity, příprava čajů a bylinných extraktů.
Poslední úprava: Čermáková Michaela, RNDr., Ph.D. (19.08.2013)
|
|
||
Atlas, R. M.: Principles of Microbiology, Vm. C. Brown Publishers, N. York 1997 Bendová, O., Janderová, B.: Vybrané kapitoly z biotechnologií, SPN Praha, 1990 Rose, A. H.: Alcoholic beverages, Academic Press, N. York 1977 Dairy Processing Handbook. Published by Tetra Pak Processing Systems AB, S-221 86 Lund, Sweden. Poslední úprava: Šulc Miroslav, doc. RNDr., Ph.D. (20.02.2017)
|
|
||
písemný test, 10 otázek, hodnocení: 100-87% výborně, 86-73% velmi dobře, 72-60% dobře Poslední úprava: Šulc Miroslav, doc. RNDr., Ph.D. (20.02.2017)
|
|
||
A. Mléčné výrobky 1. Zpracování mléka (mléko, smetana, máslo) 2. Druhy kvašení (jogurt, acidofilní mléko, kefír) 3. Sýrařství
B. Alkoholické nápoje 1. Pivo: historie, zákon, technologie výroby, druhy 2. Víno: historie, zákon, druhy, oblasti, technologie 3. Destiláty
C. Výroba organických látek a proteinů 1. Kyselina citronová, ocet, aminokyseliny, vitaminy atd. 2. Proteiny a enzymy
D. Ostatní technologie 1. Bioremediace, čističky 2. Speciální technologie
E. Geneticky modifikované organismy 1. Metodiky transgenese organismů 2. GMO potraviny
F. Farmakologicky aktivní látky (rostliny, plísně, bakterie)
G. Produkty rostlinné původu 1. Čaj, káva, kakao 2. Cukr a cukrovinky
H. Konzervárenství Poslední úprava: Šulc Miroslav, doc. RNDr., Ph.D. (19.02.2019)
|