|
|
|
||
Anotace: V rámci přednášky budou posluchači seznámeni se základními producenty mikrobiálních toxinů, jejich strukturou, výskytem, s metodikami pro jejich izolaci, identifikaci a kvantifikaci pomocí různých analytických metod jako je například: HPLC, HPLC/MS, ELISA, TLC a další
Poslední úprava: Flieger Miroslav, RNDr., CSc. (09.11.2011)
|
|
||
• vybrané časopisecké publikace k tématu přednášky • Casaret & Doull’s Toxicology. The Basic Science of Poisons. 6th Ed. New York, McGrawHill 2001. • Hrdina, V. a kol.: Přírodní toxiny a jedy. Praha, Karolinum - Galén 2004. • Lax, A.J.: Toxin. The Story of Bacterial Poisons. Oxford University Press 2005. • Omaye, S.T.: Food and Nutritional Toxicology. CRC Press 2004. Poslední úprava: Nesměrák Karel, doc. RNDr., Ph.D. (09.05.2012)
|
|
||
Předmětem zkoušky je ověření znalostí ze všech přednášených částí (viz syllabus). Zkouška probíhá písemnou formou a je udělena na základě úspěšně vykonaného zkouškového testu (min. 60% získaných bodů). Poslední úprava: Flieger Miroslav, RNDr., CSc. (09.11.2011)
|
|
||
1. Význam mikrobiálních toxinů a jejich výskyt v potravinovém řetězci 2. Metody používané pro analýzu mykotoxinů 3. Interakce ovlivňující produkci mykotoxinů. 4. Základní skupiny mykotoxinů 5. Struktura, produkce, extrakce a analýza oligoketidů 6. Struktura, produkce, extrakce a analýza trichothecenů 7. Struktura, produkce, extrakce a analýza mykotoxinů na bázi indolových derivátů 8. Struktura, produkce, extrakce a analýza mykotoxinů na bázi cyklických oligopeptidů 9. Rozdělení, struktura a hlavní producenti antibiotik 10. Požadavky EU na analýzu potravin
Poslední úprava: Flieger Miroslav, RNDr., CSc. (09.11.2011)
|