Přednáška navazuje na základní znalosti mikrobiologie. Seznamuje se základy fyziologie baktérií, specifiky vodního prostředí (geochemické cykly základních prvků, metodické přístupy), bakteriálními společenstvy a jejich funkcí v různých typech vodních ekosystémů, a dále zdravotními a hygienickými aspekty.
Poslední úprava: VSACH (21.04.2005)
The course continues ion the basic knowledge of microbiology. Fundamental elements of bacterial physiology are explained in specific conditions of the aquatic environment (geochemical cycles of basic elements, methodology), and in the framework of bacterial assemblages and their functions in various types of aquatic ecosystems. Related hygienic and health problems and biodegradation aspects are included.
Literatura -
Poslední úprava: VSACH (21.04.2005)
Ford, T. E. (ed.) Aquatic microbiology. 1993. Blackwell, Boston.
Poslední úprava: RNDr. Veronika Sacherová, Ph.D. (15.11.2011)
Ústní zkouška.
Poslední úprava: RNDr. Veronika Sacherová, Ph.D. (29.10.2019)
Oral examination.
Sylabus -
Poslední úprava: VSACH (21.04.2005)
1. Úvod: Charakteristiky mikroorganismů. Základy fysiologie bakterií: metabolismus, růst.
2. Tok uhlíku akvatickými ekosystémy - role bakterií v jednotlivých situacích.
3. Geochemické cykly dusíku, fosforu a dalších elementů.
4. Metodologie vodní mikrobiologie: Počty a biomasa. Aktivita, růst a produkce. Taxonomie a determinační metody.
5. Funkce bakterií v jednotlivých typech akvatických ekosystémů: Jezera a nádrže. Tekoucí vody. Podzemní vody. Sedimenty a biofilmy. Umělé systémy. Řízená biodegradace.
6. Zdravotní a hygienické aspekty.
7. Osud allochtonních mikroorganismů v prostředí.
Poslední úprava: VSACH (21.04.2005)
1. Introduction: Characteristics of microorganisms. Fundamentals of bacterial physiology, metabolism and growth.
2. Carbon flux in aquatic ecosystems - the role of bacteria in specific situations.
3. Geochemical cycles of nitrogen, phosphorus and other elements.
4. Methodology of the aquatic microbiology: Counts and biomass. Activity, growth and production. Taxonomy and methods of determination.
5. Function of bacteria in entire types of aquatic ecosystems: Lakes and reservoirs. Running waters. Ground waters. Sediments and biofilms. Artificial systems. Controlled biodegradation.
6. Health and hygienic aspects.
7. Fate of allochtonous microorganisms in the environment.