PředmětyPředměty(verze: 945)
Předmět, akademický rok 2023/2024
   Přihlásit přes CAS
Výživa - PBML003
Anglický název: Nutrition
Zajišťuje: Biomedicínská laboratoř (51-500500)
Fakulta: Fakulta tělesné výchovy a sportu
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: 0
E-Kredity: 3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:6/0, Z [HS]
Rozsah za akademický rok: 6 [hodiny]
Počet míst: neurčen / neurčen (30)
Minimální obsazenost: neomezen
4EU+: ne
Virtuální mobilita / počet míst pro virtuální mobilitu: ne
Kompetence:  
Stav předmětu: zrušen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: kombinovaný
Způsob výuky: kombinovaný
Úroveň:  
Vysvětlení: KS TVS, VT, 3.r. bc., ORTO
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: PhDr. Klára Coufalová, Ph.D.
Termíny zkoušek   Rozvrh   Nástěnka   
Anotace -
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.06.2019)
Cílem předmětu je především seznámení se základními pravidly sportovní výživy, obeznámení s některými odlišnostmi od výživy běžné populace. Studenti jsou seznámeni s využitelností diagnostických metod v dietologii, pravidly sestavování jídelníčků, volbou potravin, pravidly pitného režimu v závislosti na pohybovém zatížení, informacemi o výživových doplňcích a suplementech.
Cíl předmětu
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (01.06.2020)

Cílem předmětu je seznámit studenty se základní terminilogií, složkami stravy a nutričními doporučeními.

Literatura
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.06.2019)

Clark, N. (2013). Nancy Clark's sports nutrition guidebook. Champaign: Human Kinetics.

Clarková, N. (2014). Sportovní výživa. Praha: Grada.

Maughan, R. J. (2008). Nutrition in sport. Oxford: Blackwell Science.

Maugham, R. J., & Burke, L. M. (2006). Výživa ve sportu - příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén.

McArdle, W. D., Katch, F. I., & Katch, V. L. (2010). Exercise physiology: nutrition, energy, and human performance. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins.

Svačina, Š., Müllerová, D., & Bretšnajdrová, A. (2013). Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Praha: Triton.

Požadavky ke zkoušce
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (12.06.2019)

Požadavky na zápočet:

zápočtový test

Sylabus
Poslední úprava: Mgr. Ivana Kinkorová, Ph.D. (21.06.2019)

1. Úvod do problematiky předmětu

2. Definice základních pojmů z oblasti výživy

3. Diagnostické metody v dietologii

4. Metody pro analýtu tělesného složení + praktická ukázka

5. Energetický metabolismus

6. Výživová pyramida

7. Složky stravy

8. Makroživiny (sacharidy, lipidy, proteiny)

9. Mikroživiny (vitamíny, minerály, voda)

10. - 13. Výživová doporučení pro specifické skupiny populace

14. Sportovní výživa (specifika sportovní výživy, pitný režim, výživové doplňky, doporučení)

 
Univerzita Karlova | Informační systém UK