Témata prací (Výběr práce)Témata prací (Výběr práce)(verze: 368)
Detail práce
   Přihlásit přes CAS
Chuť vzpomínek: jídlo v paměti jedné generace
Název práce v češtině: Chuť vzpomínek: jídlo v paměti jedné generace
Název v anglickém jazyce: The taste of memories: food as the narrator of a generation's memory
Klíčová slova: Antropologie jídla|paměť|generace Y|oral-history.
Klíčová slova anglicky: Anthropology of food|memory|Generation Y|oral-history.
Akademický rok vypsání: 2023/2024
Typ práce: diplomová práce
Jazyk práce: čeština
Ústav: Ústav etnologie a středoevropských a balkánských studií (21-UESEBS)
Vedoucí / školitel: PhDr. Mgr. Sandra Kreisslová, Ph.D.
Řešitel: skrytý - zadáno a potvrzeno stud. odd.
Datum přihlášení: 28.12.2023
Datum zadání: 28.12.2023
Schválení administrátorem: bylo schváleno
Datum potvrzení stud. oddělením: 29.12.2023
Odevzdaná/finalizovaná: ne
Zásady pro vypracování
Diplomová práce se zaměřuje na studium vztahu mezi jídlem, vzpomínkami a kulturní identitou Generace Y (zvanou též jako “mileniálové”) v České republice. Práce si klade za cíl porozumět tomu, jakou roli hraje jídlo v paměti Generace Y – jaká jídla lze považovat za klíčové nositele vzpomínek a emocí a jak tyto vzpomínky formují (individuální/kolektivní) identitu a paměť sledované generace? Práce se teoreticky pohybuje na pomezí antropologie jídla a paměťových studií, využívá kombinaci kulturně antropologických metod a oral history k hloubkovému zkoumání vztahu stravy a paměti u mileniálů. Skrze sérii hloubkových orálně historických rozhovorů s členy vybrané generace je analyzována role konkrétních jídel v kontextu vzpomínek a kulturních zážitků. Výsledky výzkumu mohou vytvořit vhled do stravovacích preferencí Generace Y, ale také prozkoumat, jak tato generace vytváří a uchovává svou kolektivní paměť prostřednictvím kulturních aspektů spojených s jídlem. Práce by měla přispět k porozumění interakce mezi gastronomií, identitou a pamětí v kontextu současné české kultury.
Seznam odborné literatury
Devine, C. M. (2005). A life course perspective: Understanding food choices in time, social location, and history. Journal of Nutrition Education and Behavior, 37(3), 121e128.http://dx.doi.org/10.1016/s1499-4046(06)60266-2
Freedman, P. (2021). Why Food Matters. Yale: University Press.
Hirsch, A. (2001). Řekni mi, co jíš… Praha: Ikar.
Piqueras-Fiszman, B., & Jaeger, S. R. (2015). What makes meals ‘memorable’? A consumer-centric exploration. Food Research International, 76, 233e242. http:// dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2014.11.005.
von Essen, E., & Martensson, F. (2014). Young adults' use of food as a selftherapeutic intervention. International Journal of Qualitative Studies on Health E. von Essen, F. Mårtensson / Appetite 112 (2017) 210e218 217 and Well-being, 1e9. http://dx.doi.org/10.3402/qhw.v9.23000, 9:23000.
Vaněk, M., & Mücke, P. (2022). Třetí strana trojúhelníku: Teorie a praxe orální historie (3. aktualizované a doplněné vydání). Praha: Karolinum.
 
Univerzita Karlova | Informační systém UK