Nízkosacharidová strava v prevenci a léčbě chronických onemocnění
Low-carbohydrate diet in prevention and treatment of chronic diseases
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/107014Identifikátory
SIS: 204216
Kolekce
- Kvalifikační práce [4311]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Sadílková, Aneta
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
10. 6. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
nízkosacharidová strava, chronická onemocnění, léčba, prevence, výživaKlíčová slova (anglicky)
low carbohydrate diet, chronic diseases, treatment, prevention, nutritionNízkosacharidová strava, jejímž charakteristickým znakem je snížení příjmu sacharidů oproti běžným doporučením, nabývá v poslední době na popularitě a je také předmětem bádání v řadě vědeckých studií. V teoretické části této bakalářské práce jsou představeny některé její varianty a shrnuty možné přínosy i rizika. Následně je pojednáno o jejím vztahu k vybraným chronickým onemocněním. Popsána je zde dieta uplatňující se v léčbě farmakorezistentní epilepsie. Dále je rozebrána nízkosacharidová strava v souvislosti s diabetes melitus, která má potenciál se uplatnit v léčbě tohoto onemocnění a zároveň i v prevenci komplikací při něm hrozících, a popsána je také nízkosacharidová strava v souvislosti s redukcí hmotnosti, která by sloužila především jakožto preventivní prostředek. Na závěr teoretické části jsou ještě představena některá další onemocnění, u nichž byl již vliv nízkosacharidové stravy také zkoumán. Praktická část se zabývá tím, jaké zkušenosti s nízkosacharidovou stravou mají lidé, kteří se takto stravovali nebo stravují. Úkolem této části bylo zmapovat okolnosti zahájení zmiňovaného stravování, jeho průběh i plán budoucího naložení s ním. Kromě toho se soustředila také na způsob pojetí stravy a změny pociťované v souvislosti s ní. K získání dat bylo použito dotazníkové šetření a dotazník o...
A low-carbohydrate diet, which is characterised by carbohydrate intake reduction below usually recommended level, has recently been gaining in popularity, as it has also been a topic of a number of scientific studies. In the theoretical part of this bachelor's thesis there are some of its types introduced and possible benefits and risks are summed up. Consequently, its correlation with selected chronical diseases is discussed - starting with the use of low-carbohydrate diet as a part of treatment of intractable epilepsy. The next topic is low-carbohydrate diet related to diabetes mellitus, which could potentially be used to treat and also prevent chronic complications of this disease. Low-carbohydrate diet connected to weight loss, which could serve as a preventive measure, is also described. At the end of the theoretical part some of the other diseases, for which the effect of low-carbohydrate diet has already been researched too, are presented. The practical part of this bachelor's thesis focuses on the experience of people who are/were on this diet. The aim of this part is to chart circumstances of the diet initiation, its course and a plan of dealing with it in the future. Besides this it also concentrates on the way of conception of the diet and on the changes experienced in relation to it. A...